Hopp til innhold

Demonstrantenes tårn ble hugget ned

Seks gruvedemonstranter hadde lenket seg fast i et tårn i Nord-Sverige i går. Politiet satte i gang med å hugge ned tårnet mens aktivistene satt i det.

– Vi sitter altså fast i dette tårnet som politiet forsøker å rive ned, fortalte gruvedemonstrant Malin Norrby til Sveriges Radio (SR) i går mens hun pratet i telefonen med reporteren deres.

Gruvedemonstrantene hadde blokkert veien til Kallak med et provisorisk tårn for å hindre maskinene til gruveselskapet Jokkmokk Iron Mine i å komme frem til plassen de sprenger på.

  • Hva synes du om aksjonen? Delta i debatten nedenfor.

Kallak er i nærheten av Randijaur i Nord-Sverige.

Gruveselskapet er politianmeldt

Det Norrby bemerker som spesielt er at politiet kom straks Jokkmokk Iron Mines tilkalte dem, men politiet har visstnok ikke gjort noe med politianmeldelsene selskapet har fått mot seg.

Hun sa seg mer enn beredt til å ta straff for aksjonen.

– Jeg er beredt til å ta straff for å hindre videre utnyttelse av Norrland og andre utsatte deler av verden, jeg føler dette er noe som det er verdt å kjempe for.

Skulle utsette sprengningene – men fortsetter likevel

Demonstrantene har oppholdt seg i området i flere dager, og Jokkmokk Iron Mine bestemte seg for å gjøre opphold i sprengningene frem til høsten.

Etter at de seks demonstrantene ble pågrepet, så har selskapet likevel besluttet å umiddelbart fortsette sprengningsarbeidet.

De seks demonstrantene ble pågrepet av politiet i går, men i dag er alle seks løslatt.

Politiet brukte helikopter i forbindelse med aksjonen mot demonstrantene.

Selskapet har nektet å kommentere saken overfor SR.

Det planlegges 150 gruve- og vindmølleprosjekt i svensk Sápmi (nord og midt i Sverige).

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.