Demonstrantenes tårn ble hugget ned

Seks gruvedemonstranter hadde lenket seg fast i et tårn i Nord-Sverige i går. Politiet satte i gang med å hugge ned tårnet mens aktivistene satt i det.

– Vi sitter altså fast i dette tårnet som politiet forsøker å rive ned, fortalte gruvedemonstrant Malin Norrby til Sveriges Radio (SR) i går mens hun pratet i telefonen med reporteren deres.

Gruvedemonstrantene hadde blokkert veien til Kallak med et provisorisk tårn for å hindre maskinene til gruveselskapet Jokkmokk Iron Mine i å komme frem til plassen de sprenger på.

  • Hva synes du om aksjonen? Delta i debatten nedenfor.

Kallak er i nærheten av Randijaur i Nord-Sverige.

Gruveselskapet er politianmeldt

Det Norrby bemerker som spesielt er at politiet kom straks Jokkmokk Iron Mines tilkalte dem, men politiet har visstnok ikke gjort noe med politianmeldelsene selskapet har fått mot seg.

Hun sa seg mer enn beredt til å ta straff for aksjonen.

– Jeg er beredt til å ta straff for å hindre videre utnyttelse av Norrland og andre utsatte deler av verden, jeg føler dette er noe som det er verdt å kjempe for.

Skulle utsette sprengningene – men fortsetter likevel

Demonstrantene har oppholdt seg i området i flere dager, og Jokkmokk Iron Mine bestemte seg for å gjøre opphold i sprengningene frem til høsten.

Etter at de seks demonstrantene ble pågrepet, så har selskapet likevel besluttet å umiddelbart fortsette sprengningsarbeidet.

De seks demonstrantene ble pågrepet av politiet i går, men i dag er alle seks løslatt.

Politiet brukte helikopter i forbindelse med aksjonen mot demonstrantene.

Selskapet har nektet å kommentere saken overfor SR.

Det planlegges 150 gruve- og vindmølleprosjekt i svensk Sápmi (nord og midt i Sverige).