NRK Meny
Normal

Går glipp av russetiden på grunn av praksis

Ambulansefagelevene ved Samisk videregående skole blir utplassert i praksis i russetiden. Skolen vil ikke tilpasse læreplanen for elevene.

Elevene mister russetid

VIDEO: Kai Espen Balto og Rebekka Paulsen sier at «russedrømmen» deres lenger ikke er en realitet ettersom de nå har fått vite at de skal ut i praksis i denne perioden.

– Jeg synes de andre elevene er heldige som får feire russetiden, mens vi må være på praksis. Det er jo noe som skjer én gang i livet, det er jo en guttedrøm å være russ, sier sier ambulansefagelev i Karasjok, Kai Espen Balto.

Han fikk nylig vite at russedrømmen hans ikke blir en realitet, fordi ledelsen i skolen har bestemt at praksisperioden for klassen skal være fra april til 10. mai neste år.

– Jeg har ikke så veldig lyst å bruke masse penger på klær som jeg kun kan bruke i én uke, sier Rebekka Paulsen.

Derfor har hun valgt å ikke feire russetiden. Medelevene hennes vurderer nå det samme.

Dette kom som et sjokk for elevene, ettersom tidligere elever har fått praksisperioden sin satt lenge før russetiden.

– For oss er det jo kjedelig å måtte se de andre ha det artig på snapchat, mens vi sitter og jobber i praksis, sier Balto.

Tilpasser ikke læreplanen

Seksjonsleder for helse og oppvekst, Inger Lisbeth Persen, sier at skolen ikke må tilpasse læreplanen for russetiden, ettersom det er fritid.

Inger Lisbeth Persen

BEST LØSNING: Seksjonsleder for helse og oppvekst, Inger Lisbeth Persen, mener denne løsningen er best for elevene.

Foto: Oscar Henrik Biti Næss / NRK

– Våre elever er jo her for å lære faget, og russetiden skjer jo i fritiden, sier Persen.

Hun mener det er en fordel for læreplassene at elevene starter i denne perioden, fordi de da har lært mye mer teori, i motsetning til tidligere år hvor perioden har vært satt før påskeferie.

– Når de starter i praksis så seint, så har de også lært så mye mer av fagene. De lærer kanskje annerledes, siden de har hatt mer teori, sier seksjonslederen.

Hun sier skolen har full forståelse for at elevene er skuffet, men at det er viktigere å prioritere utdanning og praksis før russefeiringen.

– Dere tilpasser ikke læreplanen for russetiden?

– Nei.

– Er helt feil

Styremedlem ved Bodø FpU, Vegard Henriksen, mener det er feil av skolen å sette opp læreplanen på denne måten.

Burde læreplanen vike for russetiden?

Vegard Henriksen

UNG POLITIKER: Vegard Henriksen, mener skolen skaper problemer for sine egne elever med en slik ordning.

Foto: Privat

– Ja det synes jeg, i russetiden skal man kunne feire etter å ha gjennomført 13 år med skolegang, og da mener jeg det er feil å ha praksis i denne perioden, for så og ha eksamener etter, mener Henriksen.

Henriksen tror at dette kan bli en periode med mye stress for elevene.

– Jeg tror det påvirker karakterene veldig. Først skal de ut i praksis, så er det eksamen og russetid. Det er veldig mye på én gang, sier han.

– Slik det er nå, så må de velge mellom en god eksamen eller en god russefeiring. Jeg mener de har rett til begge, sier Henriksen.

Han understreker at russefeiringa har vært viktig for unge i flere generasjoner og mener det er galt at skolesystemet ikke tar hensyn til dette.

– Jeg synes det er synd, russetiden er jo «once in a lifetime». Det er veldig sosialt, man burde ha muligheten til å feire denne tiden, mener Henriksen.