Hopp til innhold

Forskere frykter avlingssvikt

Langvarig barfrost, isdekke og ekstra dyp tele i bakken kan bety avlingssvikt til sommeren. Forholdene er verst i Nordland, sier forskere.

Islagde bøar i Naustdal

Forskere er bekymret for at islagte jorder som dette i Naustdal, også vil inntreffe i deler av landet denne sommeren.

Foto: Einar Eimhjellen

Barfrosten kan komme til å gå hardt ut over sommerens gressavlinger enkelte steder i landet, advarer forskere. Forholdene er verst i deler av Nordland, men også Trøndelag og Nord-Vestlandet er hardt rammet, skriver Nationen.

Med uåret som rammet Troms i 2010 friskt i minne, da mange bønder måtte slakte store deler av buskapen fordi avlingene sviktet , ber forskerne bøndene spesielt i Nordland om å være forberedt på lignende.

– Det er litt tidlig å trekke en konklusjon, men barfrost siden slutten av november og tele ned mot 60-70 centimeter bekymrer, sier forsker Levina Sturite ved Bioforsk Nord i Nordland.

Mye regn i januar

Forskeren sier at mens høsten og innvintringen i fjor var normal, ble desember flere grader kaldere enn normalt, før mildværet slo inn på nyåret med mye regn.

– Ettersom regnet kun løste opp telen i de fem øverste centimeterne av jorda, fikk vi store oversvømmelser på en del områder. Jeg er veldig usikker på hvordan plantene vil tåle den situasjonen, sier Sturite.

Varierende i nord

I Troms er det store forskjeller, men per i dag ser det ikke ut til å bli noen reprise av situasjonen for tre år siden. I fylkene sør for Nordland er forskerne mer optimistiske, med forbehold om at resten av vinteren blir mer normal.

Til nå har det vært lange perioder med barfrost.

– Samtidig har det vært perioder med høyere temperaturer, men neppe nok til å avherde gresset, sier forsker Anne Kjersti Bakken ved Bioforsk Midt-Norge.

Tilsvarende meldinger kommer også fra Bioforsks stasjoner på Sunnmøre og i Sogn og Fjordane.

Råder å spare på fôret

Forsker Vibeke Lind ved Bioforsk Nord råder alle til å følge med på værendringene. I områder med stor risiko for overvintringsskader på enga kan tiltak som kan redusere framtidige problemer, settes i verk allerede nå.

– Den enkelte må naturligvis vurdere utvikling og egen situasjon. Men der man allerede nå frykter isbrann og reduserte avlinger, kan det være lurt å tenke langsiktig fôrplanlegging, sier hun.

Blant tiltakene nevner hun å spare på fôr.

– Mange fôrer langt over dyras vedlikeholdsbehov, noe som i utgangspunktet er bortkastet fôr. De andre tiltakene er innkjøp av grovfôr, fôre med større mengder kraftfôr, og en siste utvei er å redusere buskapen, sier Lind.

Korte nyheter

  • Kvotemeldinga vedtatt

    Stortinget vedtok tirsdag ettermiddag kvotemeldinga. Regjeringspartiene (Ap og Sp) danna flertall sammen med Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

    Partiene på venstresida har kritisert regjeringspartiene for å sikre flertall med høyresida.

    To Sp-representanter, Geir A. Iversen og Per Olaf Lundteigen, stemte mot flertallets innstilling.

  • Figenschau blir ny regiondirektør i Innovasjon Norge

    Anne Berit Figenschau fra Tromsø er ansatt som ny regiondirektør i Innovasjon Norge Arktis.

    – Jeg brenner for at vi skal utnytte de enorme mulighetene som ligger i Troms, Finnmark og Svalbard, slik at vi kan skape nye, grønne og lønnsomme næringer og attraktive arbeidsplasser, sier Figenschau.

    Det var stor interesse for stillingen som ny regiondirektør.

    I sin nye rolle skal Figenschau lede over 30 kolleger ved kontorer både i Vadsø, Alta, Kirkenes og Tromsø.   

    Figenschau starter i jobben som regiondirektør 10. juni 2024.

    Anne Berit Figenschau
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Valget underkjennes – Valgte for få kvinner i styret

    Da Tanavassdragets fiskeforvaltning hadde åpent møte 24. april, skulle et nytt styre velges.

    På forhånd har det vært interne krangler, og etter møtet var reaksjonene også kraftige.

    Ingen kvinner ble nemlig valgt inn i styret bestående av ni personer. Det til tross for at valgnemnda foreslo flere kvinner.

    Nå er det klart at Klima- og miljødepartementet griper inn, og erklærer valget i TF for underkjent.

    Departementet skriver i et brev til fiskeforvaltninga:

    «Departementet ber TF snarest rette opp i disse forholdene, og sørge for at minst to av laksebreveiernes representanter er bosatt i hver kommune, og at minst fire representanter i TF er kvinner.»

    De viser i brevet også til at styrevalget hverken følger Tanaforskriften, og kan bryte diskrimineringsloven.