Hopp til innhold

Reineiere får fiske gratis på privat grunn

Til tross for stor motstand fra grunneierne, har reineierne i Essand reinbeitedistrikt vunnet kampen om fiskerettigheter i vann og vassdrag i Tydal kommune.

Godt fiske

Illustrasjonsfoto

Foto: Anette Lægreid

– Jeg synes dette er en bra dom, sier leder i Essand reinbeitedistrikt Aslak Brandsfjell.

Dommen i Frostating Lagmannsrett er klar. Reineierne i Essand reinbeitedistrikt
har fiskerettigheter i alle vann og
alle vassdrag i Tydal kommune.

Dermed har reineierne vunnet fram både
i tingretten og i lagmannsretten etter
at Tydal grunneierlag gikk til sak.

Grunneierlaget mener samene bare har
fiskerett i tre vann, men dette er
avvist av Frostating Lagmannsrett.

– Seier med bismak

Selv om Aslak Brandsfjell fryder over dommen, er han likevel ikke helt fornøyd. I dommen slås det nemlig fast at fiskeretten er begrenset kun til husbehov, og ikke til salgs.

– Det er jeg skuffet over. Vi har fisket for salg i alle tider, og har også bevist dette i retten. Fisket har vært en viktig tilleggsnæring for reindriftsutøvere, fremholder Brandsfjell.

Reindriftssamene har hele tiden hevdet at de bør få fiske som de har gjort i mange generasjoner.

– Har forandret karakter

Tydal Grunneierlag har på sin side ment at reindriftssamene må kjøpe fiskekort som alle andre, og at de tidligere bare har kunnet bedrive jakt, fangst og fiske på statlig grunn, og ikke på privat grunn.

Grunneiernes forsvarer Johan Fredrik Remmen har hevdet at reindriftssamenes virksomhet i tillegg har forandret karakter, og at fisket ikke lenger er nødvendig for overlevelse.

– Fritidsfiske med motorbåt har ikke noe med samisk kultur å gjøre, og deres fiske bør være på lik linje med andre som har dette som fritidssyssel, sa Remmen da saken var til behandling i Sør-Trøndelag tingrett sommeren 2007.

Anken avvist

Men tingretten tok ikke hensyn til grunneierne, og slo fast at reineierne i Essand reinbeitedistrikt og deres hustand har fiskerett innenfor Tydal grunneierlags forvaltningsområde.

Avgjørelsen ble anket av grunneeirne i september 2007 til Frostating Lagmannsrett. Men anken førte ikke frem. I lagmannsrettens domslutning går det frem at reineiere i Essand reinbeitedistrikt med eget reinmerke har fiskerett i alle vann og vassdrag i Tydal kommune innenfor grensene for Essand reinbeitedistrikt.

Fiskerett kun til husbehov

Men Lagmannsretten har, som tingretten, kommet frem til at fiskeretten gjelder kun til husbehov.

– Det er dette som stemmer best med ervervsgrunnlaget. Det alt overveiende fiske som fant sted i eldre tider var tilskudd av fisk i et naturalhushold, eventuelt med noe fisk i bytte med andre varer. Det er ført bevis for at det i nyere tid også er utøvet fiske for salg og som tilleggsnæring. Det er imidlertid ikke ført tilstrekkelig bevis for et næringsfiske i så lang tid at vikårene for alders tids bruk er tilstede, heter det i domspremissene fra lagmannsretten.

Korte nyheter

  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat
  • Buljo joatká Juoigiid searvvi jođiheaddjin

    Karen Anne Buljo vuolgá ođđasit jođihit Juoigiid Searvvi. Dát searvi lea ásahuvvon 1988;is ja lea árbevirolaš juigiid várás. Sin doaibma lea ovddidit ja seailluhit árbevirolaš juoigama juoigama.

    Buljo lohká leamaš miellagiddevaš jođihit searvvi ja son lea bidjan olu návccaid dasa. Kontinuitehta lei okta sivva manin son válljii joatkit.

    – Álggus mun ledjen jurddašan ahte in mun joatkke, muhto fuomášedjen ahte gal mun veajan. Ulla Pirttijärvi lei nubbijođiheaddji, ja moai smiehtaime ahte moai jotke.

    Ulla Pirttijärvi Länsman maiddái válljii joatkit doaimmas ja lea searvvi nubbijođiheaddji.

    Karen Anne Buljo
    Foto: Marie Louise Somby