Hopp til innhold

Frode dyttet Beyoncé ned

Albumet med filmmusikken til filmen «Frost» er på toppen av Billboard-lista igjen.

Frode Fjellheim

Her lager Frode Fjellheim musikken til Disneyfilmen «Frost».

Foto: Gøril Furu / NRK

Ikke siden «Lion King» har et album til en animasjonsfilm toppet Billboard 200-lista. Nå har musikken til Disneyfilmen «Frost» danket ut både Beyoncé, Eminem og Katy Perry på den populære lista. For andre gang, skriver adressa.no.

Sang nummer 11 på albumet er den engelske versjonen av «Vuelie». Komposisjonen både åpner filmen og kommer tilbake i filmens høydepunkt mot slutten.

«Vuelie» er skrevet av Frode Fjellheim og fremført av damekoret Cantus. Mann og kor er alle bosatt i Trondheim.

Hvordan er det å toppe Billboard-200 listen?

– Det er noe jeg aldri hadde sett for meg. Det er ikke Billboard-lista jeg følger med på i det daglige. Men det er selvfølgelig hyggelig for filmen og alle som er involvert, sier Frode Fjellheim til adressa.no.

Får henvendelser fra hele verden

Den samiske musikeren, som opprinnelig kommer fra Mosjøen, får nå henvendelser fra folk over hele verden som har hørt musikken hans.

– Det er veldig mange kor som har lyst til å synge sangen, og som skriver mail til meg om det. Det er positivt å få være med på et slikt prosjekt som skaper så mye blæst og skaper så mange positive tilbakemeldinger, ser han til adressa.no. .

Mer interesse for joik

Før jul ga han ut en egen cd, og han sier at det kommer flere cd-er.

– Jeg kommer til å jobbe videre med musikk og gi ut flere cd-er. Jeg har også et prosjekt på Høgskolen i Nord-Trøndelag, der jeg blant annet skal ha et kurs i joik. Jeg tror det kommer flere musikere og komponister fremover som kan utnytte den samiske musikken, forteller han.

Tror du interessen for samisk musikk har økt etter suksessen med «Frost»?

– Den profileringen som filmen skaper er noe som folk legger merke til, og det er en hyggelig bieffekt at mange blir gjort oppmerksom på samisk musikk, sier Fjellheim.

Korte nyheter

 • Sápmi vuittii vuosttaš čiekčamiid 13-1

  Sápmi vuittii vuosttaš čiekčamiid Tibet vuostá 13-1 Conifa nissoniid máilmmecupa čiekčamiin Indias. Sámi moallabáhčit leat Karoline Fossli 3, Moa Öhman 4, Sofie Sörensen 1 ja Sandra Simonsen 5. Čiekčamiid buoremus lei Sandra Simonsen (govas).

  Sandra Simonsen
  Foto: Håkan Kuorak / FA Sápmi
 • Sámiide álkibut caggat ođđa ruvkedoaimmaid

  Minerálaláhkalávdegoddi geigii odne ealáhusministarii ođđa čielggadeami «Ođđa minerálaláhka». – Láhkaevttohusas gáibiduvvo soahpamuš guoskkahuvvon riekteoamasteaddjiide árbevirolaš sámi guovlluin ovdalgo sáhttá álggahit ruvkedoaimma. Nu čilge Rune Sverre Fjellheim, gii lea lávdegotti sámi lahttu. Minerálalávdegoddi lea guokte jagi bargan evttohusain, mii lea gulaskuddamiin suoidnemánu 1. beaivvis skábmamánu 1. beaivái.

 • Samer blir bedt om å holde munn

  Festivalsjef Sandra Márjá West, leder for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta og sametingspresident Silje Karine Muotka kjenner seg igjen i samiske artisters fortelling om koftekrav.

  – Det er ikke få konferanser der det samiske blir usynliggjort. Man snakker om hydrogenfabrikker, kraftlinjer, mineralvirksomhet og det grønne skiftet, men gir ikke ordet hverken til samiske artister eller politikere.

  – Men når middagen kommer, blir det gjerne servert reinfilet og multebær og underholdt av en joik. Da slipper vi til, sier Muotka til VG.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi