Hopp til innhold

Han førte joiken til Hollywood

Nå høres musikken til joikeprofessor Frode Fjellheim verden over i en kjent Disney-film.

Reporter Mariela Idivuoma

Frode Fjellheim er kjempefornøyd med at joiken har fått en så sentral plass i en Disney-film. Dette løfter joiken flere hakk opp, mener han.

Filmen «Frozen» hadde nylig verdenspremiere i Amerika, og vises for første gang i Norden i jula. Hovedfigurene er en gutt i samekofte og reinsdyret Sven.

Et løft for joiken

– Dette vil forhåpentligvis løfte statusen til joiken og den samiske kulturen, sier Fjellheim til Ođđasat.

Filmskaperne er inspirert av norsk natur og kultur. Fjellene og fjordene i filmen virker kjente for folk i Norge. Teamet fulgte også en reindriftsutøver og studerte både klær, hus og natur.

Filmen er i tillegg inspiert at H.C. Andersens eventyr «Snødronningen».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frode Fjellheim

Joikeprofessor Frode Fjellheim er glad for at joiken nå høres verden over.

Foto: NRK

Joiken som Fjellheim har komponert med koret Cantus i Trondheim tok filmskaperne med seg tilbake til Hollywood.

– Spennende komposisjon

– Opprinnelig brukte Disney en låt som jeg har laget tidligere, nå har jeg bare tilpasset den slik at den passer bedre til filmen, og joiken står da mer sentralt, forteller Fjellheim.

Personlig liker Fjellheim filmen. For ham er det spennende å se hvordan deler av norsk og samisk kultur vises i filmen. Dette gir en fin stemning.

Frode Fjellheim er en samisk musiker og vokalist (joik), utdannet ved Trøndelag Musikkonservatorium og bosatt i Trondheim der han har vært frilans musiker og komponist. I 2004 mottok han spellemannprisen.

Korte nyheter