Til tross for at alle norske banker solgte sine aksjeinvesteringer i selskapene som eier og drifter den omstridte oljerørledningen Dakota Access (DAPL) i fjor, så holder Oljefondet på alle sine investeringer i de samme selskapene.
– I dag bidrar vi alle, som eiere av Oljefondet, til å krenke urfolks rettigheter gjennom store investeringer i den svært omstridte Dakota Access-rørledninga, sier Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise til NRK.
Det er det norske folk som eier Oljefondet. Til sammen investerer Oljefondet over 11 milliarder i DAPL-selskapene. Framtiden i våre hender mener Norges investeringer er en støtte til USAs president Donald Trumps strategi.
– Oljefondet fører på mange måter Trumps oljepolitikk. Presidenten la personlig prestisje i denne oljerørledningen da han i januar i fjor valgte å gjenopplive byggingen av rørledningen, som vil frakte 470.000 fat klimafiendtlig olje, hver eneste dag, mener Bakken Riise.
Utbyggingen av oljerørledningen ble stanset i 2016, men en av de første tingene Donald Trump gjorde som president, var å skrive under en presidentordre om å fullføre utbyggingen.
Går igjennom drikkevannskilde
Oljerørledningen kalles for «The Black Snake» av urfolkene som bor i Nord Dakota i USA, der store deler av den nesten 2000 km lange oljerørledningen strekker seg. Lakota- og dakotafolkene mener det bare er et tidsspørsmål før en lekkasje vil forgifte drikkevannet deres.
– OVERKJØRING: Svs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken mener at urfolks rettigheter har blitt overkjørt i USA i forbindelse med oljerørledningen.
Foto: Mattis Wilhelmsen / NRKProtestene mot «The Black Snake» kalles av mange den største felles demonstrasjonen av urfolk, og har skapt engasjement over hele verden.
SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken vil jobbe med å skjerpe kravene til hvilke selskap Oljefondet kan investere i.
– Dette oljerøret er en potensiell miljøbombe som truer urfolksrettigheter. Oljefondet burde aldri ha investert i disse selskapene, sier stortingsrepresentant Haltbrekken til NRK.
Ingen svar på hva som skjer videre
Norges Finansdepartement fastsetter de overordnede rammene til Oljefondet, mens et eget råd står for å passe på at de etiske retningslinjene til fondet følges.
Finansdepartementet vil fortsatt ikke svare på om det er aktuelt å trekke investeringene, og henviser til Etikkrådet og Norges Bank.
– Det er hovedstyret i Norges Bank som fatter beslutning om observasjon eller utelukkelse, skriver Finansdepartementets underdirektør Eva-Karin Dahle Rabben i en e-post til NRK.
Norges Bank Investment Managements (NBIM) kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang skriver til NRK at de ikke svarer på investeringsbeslutninger som gjelder enkeltselskap.
– Oljefondet har ikke meninger om utenrikspolitiske spørsmål eller andre lands interne politiske anliggender. Vi har derfor ingen kommentar til uttalelsene fra Framtiden i våre hender, skriver Fevang.
Etikkrådet kommenterer kun saker de har kommet med råd til.
– PÅ HØY TID: Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord mener det er på høy tid at Oljefondet trekker seg ut av DAPL-selskapene.
Foto: Erik Waage / NRKUrfolksrepresentanter fra USA har hatt møter med Etikkrådet om DAPL, men foreløpig er det ikke kommet noen tilråding i saken.
– Det er en ansvarsfraskrivelse
Norges Bank foreslo i november i fjor at Oljefondet slutter å investere i olje- og gassaksjer.
Det første Oljefondet bør gjøre er å trekke seg ut av DAPL-selskapene, mener Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord. Han kaller DAPL et av de verste prosjektene i verden.
– Jeg tror at vi i framtiden vil skamme oss over at Norge var så involvert i denne oljerørledningen. Det er en ansvarsfraskrivelse når finansdepartementet ikke svarer på spørsmål i denne saken, sier Eiterjord til NRK.
«THE BLACK SNAKE»: Dakota Access Pipeline kalles for «The Black Snake» av urbefolkningen i USA. Bildet er fra utbyggingen. Nå frakter den 2000 km lange oljerørledningen 470 000 fat i døgnet fra Bakken-feltet til oljeraffinerier i Illinois.
Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK