Demonstrerer verden rundt mot omstridt oljerørledning: – Maktmisbruk

I store deler av verden protesterer folk denne uken mot oljerørledningen «Black Snake» i USA. I Oslo deltok over 100 personer. – Galskapen må ta slutt, sier Greenpeace.

DAPL solidarity rally in Oslo

Her er noen av demonstrantene som deltok i markeringen i Oslo i går.

Foto: Ulvar, Matthew Kemp / © Greenpeace

Mikkel Eskil Mikkelsen

Medlem i samisk kirkeråd, Mikkel Eskil Mikkelsen, reiser seg sammen med andre urfolk i protest.

Foto: Samisk kirkeråd

– Vi reiser oss i protest sammen med urfolk fra flere verdensdeler.

Det sa Mikkel Eskil Mikkelsen, medlem i samisk kirkeråd, i en appell mot en omstridt oljerørledning i USA utenfor Stortinget torsdags kveld.

– At Dakota Access Pipeline blir lagt igjennom urfolksområder uten konsultasjon eller samtykke, kan vi ikke godta når vi samtidig vet at andre slike oljerørledninger har ført til forurenset vann, poengterer Mikkelsen.

Over 100 personer var samlet under markeringen i Oslo, som er et av mange demonstrasjoner verden rundt denne uka.

Sofia Jannok

Den samiske musikeren Sofia Jannok deltok på demonstrasjon i Stockholm i Sverige for å få Nordea til å trekke seg ut.

Foto: Christian Åslund / © Christian Åslund / Greenpeace

Hundrevis skadet

Mikkel Eskil Mikkelsen

Mikkel Eskil Mikkelsen, holdt en appell under markeringen i Oslo.

Foto: Privat

Den 1900 kilometer lange oljerørledningen, Dakota Access Pipeline, er omdiskutert fordi den skal føres gjennom urfolks hellige områder og viktigste drikkevannskilde.

For halvannen uke siden var det harde sammenstøt mellom politi og demonstranter i Standing Rock i USA som følge av bråket rundt den omstridte oljerørledningen. Rundt 300 mennesker er skadet, 26 av dem alvorlig.

– I solidaritet med våre brødre og søstre i Standing Rock Sioux Tribe hever vi stemmen i en verdensomspennende urfolksbevegelse, sa Mikkelsen under appellen.

Bilder fra APTN og en privatperson.

SE VIDEO: Slik var sammenstøtene mellom myndigheter og demonstranter for halvannen uke siden.

– Galskapen må ta slutt

Martin Norman

Klima- og energirådgiver i Greenpeace, Martin Norman, håper på fredeligere tider.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Markeringene er i regi av flere hundre organisasjoner verden rundt, blant annet miljøorganisasjonen Greenpeace.

– Galskapen som pågår må ta slutt. Konfrontasjonene mot fredelige demonstranter er ikke verdig i det hele tatt, sier klima- og energirådgiver Martin Norman, og legger til:

– Det er grove overgrep. Blant annet skyting med gummikuler, tåregass, sprøyting med vannkanoner i minusgrader og tilfeldig fengsling av demonstranter.

Denne uken er det også markeringer i store deler av verden. Torsdag var det blant annet demonstrasjoner i Stockholm, København, Oslo og Bergen, og torsdag skal det være i Helsinki.

– Det gjør vi for å vise solidaritet for dem som blir grovt mishandlet i Dakota, som vil beskytte drikkevannet sitt. Og det er store norske eierinteresser i byggeprosjektet, understreker Norman.

Låta «Obama Please Stop the DAPL» av Celine Bellis. Filmet av Øystein Olsen.

Rapper til presidenten

Celine Bellis

Celine Bellis håper at Obama får meg seg budskapet i låta.

Foto: Ina Flugsrud Gustavsson

Under demonstrasjonen i Oslo fremførte Celine Staubo Bellis en rap som hun har laget i kampen mot oljerørledningen, med et budskap til presidenten i USA.

– Jeg har troen på at Obama skal få hørt rappen min, den har allerede blitt sendt på mail til viseministeren for Olje-og Energi i USA, sier hun om den selvskrevne låta «Obama Please Stop the DAPL».

Hun reagerer kraftig på noe hun mener er et skjevt maktforhold.

– De fredelige vannbeskytterne blir utsatt for vold og maktmisbruk, det er helt forferdelig. Så lenge vi i Norge ikke trekker oss ut av dette prosjektet, så er vi medskyldige i alle menneskerettighetene som brytes i Standing Rock-leiren.