Hopp til innhold

Ingen lovnader om å trekke seg ut av «The Black Snake» fra Oljefondet

Målet var å få norske penger ut av omstridte oljeprosjekter i Nord-Amerika. Etter å ha møtt Oljefondets Etikkråd fikk urfolkskvinnene ingen lovnader.

Urfolkskvinner ved møtebordet i Etikkrådet

HÅPEFULLE: Urfolkskvinnene møtte Etikkrådet til Oljefondet som har makt til å si hvilke selskaper det norske Oljefondet ikke bør investere i. Fra høyre mot venstre i bildet: Jackie Fielder, LaDonna Brave Bull Allard, Michelle Cook og Osprey Orielle Lake.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

– Fram til det norske folks pensjonsfond beslutter å ekskludere selskapet Energy Transfer Partners, som driver Dakota Access Pipeline, kommer vi til å fortsette å informere Oljefondet om hvordan selskapet behandler urfolk, sier urfolksrepresentant og menneskerettsadvokat Michelle Cook til NRK.

På tirsdag møtte hun sammen med andre urfolkskvinner, som har vært en del av Standing Rock protestene mot oljerøret «The Black Snake», Statens pensjonsfond utland sitt Etikkråd.

Ansiktsbilde av Johan H. Andresen

ETIKKRÅDET: Leder for Etikkrådet Johan H. Andresen sier at Etikkrådet fortsatt ikke har behandlet saken om Dakota Access Pipeline.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ønsket til kvinnene er et Oljefondet ikke investerer i hovedselskapet bak oljerøret Dakota Access Pipeline. Oljefondet investerer totalt 11,2 milliarder i selskapene som eier det omstridte oljerøret.

Etikkrådet lyttet til urfolkskvinnene

– Vi er takknemlige overfor banker og finansielle institusjoner, som er villige til å snakke om menneskerettighetsbrudd med oss, sier Cook, som håper at møtet vil føre til at Etikkrådet vil tilråde Oljefondet til å selge seg ut av oljerørledningene.

Etikkrådet har fortsatt ikke behandlet saken om Dakota Access Pipeline, men leder for rådet Johan H. Andresen sier de har et åpent sinn.

– Jeg hadde et åpent sinn for å ta imot informasjon, og høre deres synspunkter, slik at jeg kan forstå saken fra deres ståsted bedre, og det formålet tror jeg vi er på vei til å oppnå, sier Andresen etter møtet.

– Respekt for Standing Rock

Energy Transfer Partners har saksøkt Greenpeace for å være grunnen til at flere banker trakk seg fra Dakota Access Pipeline.

På sine egne nettsider (NRK tar ikke ansvar for eksternt innhold) skriver Energy Transfer Partners at de har respekt for Standing Rock Sioux stammenes standpunkt i saken, men at de vil ivareta og beskytte private eieres rettigheter i saken.

Ansiktsbilde av Jackie Fielder

OPPLYSTE: Den unge lakota-kvinnen Jackie Fielder har opplyst norske politikere og pengemektige om det mørke bakteppet med at det kommer flere tusen menn for å bygge oljerørledninger i små samfunn.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Gjenvalgt som leder

  Inge Even Danielsen gjenvelges som leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) under helgens landsmøte i Røros.

  Danielsen forteller om et hektisk år grunnet flere prosesser og lovarbeid innenfor reindriften, og at dette kommer til å fortsette.

  – Det blir nok et hektisk kommende år, med blant annet reindriftsavtalen som skal behandles av Stortinget våren 2025, og selskaper som stadig ønsker om å bygge ut mer vindkraft for eksempel.

  – Det er alltid nok å ta fatt i, sier Danielsen.

  I tillegg ble også ny leder for landsforbundets ungdomsseksjon, NRL-U, valgt, der Sara Katrine Aleksandersen (23) ble valgt til leder.

  Leder i landsforbundet velges hvert andre år.

  Lederkandidater-nrl
  Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK
 • Samisk Hus Tromsø ble åpnet med joik

  Loga sámegillii

  Den samiske joikeren Sara Marielle Gaup Beaska fikk den store æren å åpne Samisk Hus Tromsø med joik.

  Hun fremførte tre joiker, blant annet «Romssa suolu (Tromsøya)» av Ande Somby og Gaup Beaska sin egen kjente joik «Gulahallat eatnamiin.»

  I sin prolog tok gratulerte forfatteren og journalisten John Gustavsen alle samene i Tromsø med sitt nye møtested.

  Samtidig brukte han anledningen til å ta et oppgjør med den stygge måten reineier Per Kitti på Kvaløya er blitt behandlet av myndighetene.

  Aksjeselskapet Samisk Hus Tromsø ble offisielt stiftet 15. februar 2023. Eiere er Tromsø kommune, Sametinget og Troms fylkeskommune.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Romssa Sámi Viessu rahppui luđiin

  Les på norsk

  Sápmelaš juoigi Sara Marielle Gaup Beaska oaččui dan stuorra gudni rahpat Romssa Sámi Viesu luđiin.

  Son juoiggai golbma luođi, earret eará Ande Somby bidjan luođi «Romssa suolu» ja Gaup Beaska dovddus luođi «Gulahallat eatnamiin.»

  Prologastis lihkuhii girječálli ja journalista John Gustavsen Romssa sápmelaččaid ođđa deaivvadanbáikkiin.

  Seammás son geavahii maid liibba cuiggodit eiseválddiid dan fasttes vuogis mo Sállira boazosápmelaš Per Kitti lea gieđahallon.

  Romssa Sámi Viesu vuođđudus ásahuvvui virggálaččat guovvamánu 15. beaivve jagis 2023. Oamasteaddjit leat Romssa gielda, Sámediggi ja Romssa fylkkagielda.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK