Ute i hardt vært

Det danske formannskapet for FNs klimatoppmøte er i hardt vær. Sent torsdag kveld forlot sjefforhandleren for ulandene møtet i sinne.

Connie Hedegaard

Connie Hedegaard på talerstolen.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix/Reuters

– Tingene går ikke godt, sier sjefforhandleren for G77-landene, som representerer 134 utviklingsland under klimaforhandlingene i København til dansk TV2 News.

– Ødelagt av dårlige intensjoner

Sudaneseren Lumumba Stanislaus Di-Aiping forlot sent torsdag kveld i vrede et timelangt møte med det danske formannskapet.

På vei ut fra møtet rettet han en skarp kritikk mot Danmark, som han beskylder for at kjøre klimatoppmøtet i senk.

– Denne konferansen blir etter all sannsynlighet ødelagt av dårlige intensjoner hos noen personer, sier Di-Aiping til TV2 News, uten at han ønsker at gå nærmere i detaljer.

Vil ikke kommentere

På spørsmål om hva han mener at den danske regjering har gjort, ville han kun svare:

- Ikke særlig mye godt.

Toppmøteminister Connie Hedegaard (K) har ingen kommentarer til saken, erfarer TV2 News. Blant medlemslandene i G77 er Kina og Argentina.

Ulandene har tidligere kritisert det danske formannskapet for å ha sviktet sitt ansvar som nøytral vært ved klimakonferansen i København.

Hemmelig avtale med rike land

– Deres statsminister har valgt å beskytte de rike landene. Det er ikke i orden, sa Lumumba Stanislaus Di-Aping til politiken.dk for få dager siden.

Hans angrep kom etter at den britiske avisen The Guardian tidligere i uken offentliggjorde et avtaleutkast, som ifølge avisen er det danske værtsskapets bud på en avtale.

Utkastet legger opp til at ulandene skal påta seg bindende avtaler om å redusere CO2, hvilket de ikke har gjort ifølge Kyoyoaftalen, som hittil er gjeldende.

Dessuten skal Verdensbanken og ikke FN kontrollere strømmen av penger, som overføres fra rike til fattige land. Dermed vil ulandene kun få penger fra de industrialiserte landene, hvis de forplikter seg til en rekke klimamål.