Normal

«Toppmøte» om fjordfiske

Fiskerettigheter for kyst- og fjordfolket i nord har skapt heftig debatt. Onsdag møtes sentrale personer for å diskutere saken videre. Det er klart for nytt folkemøte i regi av NRK Sápmi.

Alt om saken fra 2008 og til i dag

Sjark i Porsangerfjorden

Sjarkfiskerne i nord kan fiske mer.

Foto: Edmund Grønmo / NRK

Helga Pedersen

Tidligere fiskeriminister Helga Pedersen kommer på folkemøtet i Varangerbotn.

Foto: NRK

Til Várjjat Sámi Musea - Varanger Samiske Museum i Varangerbotn onsdag 25. mai kommer tidligere fiskeriminister Helga Pedersen. Hun er nå nestleder i Arbeiderpartiet.

I panelet er også sametingspresident Egil Olli, leder i Norges Fiskarlag Reidar Nilsen, nestleder i Kystfiskarlaget Arne Pedersen og parlamentarisk nestleder i Norske Samers Riksforbund Geir Tommy Pedersen.

Nylig ble regjeringen og Sametinget enig om nye fiskerirettigheter for fjord- og kystbefolkningen i Finnmark, Nord-Troms og Nordland. De nye rettighetene gjelder alle bosatt i disse områdene. De får tilsammen 3000 tonn torsk.

Her er mer om bakgrunnen og striden om fiskerettighetene:

NRK Sápmi inviterer folk til møtet. Det blir også sendt på nett-tv fra klokken 18.15 onsdag 25. mai.

Drama på Sametinget

Denne uken behandler Sametingets næringskomité innstillingen fra sametingsrådet. Rådet mener man skal si ja til avtalen.

Tirsdag varslet Norske Samers Riksforbund (NSR) at det ville si nei .

– Av respekt for våre forfedre, med tanke på nåtiden og av omtanke for framtidige generasjoner kan vi ikke støtte en avtale som ikke er forankret i vår felles, historiske rett til fiske, sier Geir Tommy Pedersen i NSR.

Sametingspresident Egil Olli nekter å svare på om han stiller kabinettspørsmål i forbindelse med behandlingen av saken i plenum. Det skjer i begynnelsen av juni.

– Jeg har ikke tenkt på de politiske konsekvensene for meg dersom Sametinget går imot avtalen, sier han til NRK.