FISKARLAGSLEDER: – Mobbing og hetsing er uakseptabelt

– Vi bør ha respekt for hverandre synspunkter, sier fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen. Han beklager sterkt dersom det foregår mobbing av samer på fiskerimøtene slik Sametingets fiskerirådgiver hevder.

Kjell Ingebrigtsen

ØNSKER GOD TONE: Trakassering av hverandres synspunkter, gir ikke grobunn for gode løsninger i fiskerinæringen, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Torsdag forlot Sametingets seniorrådgiver, Inge Arne Eriksen, fiskerienes reguleringsmøte i Bergen i protest .

Det var FiskeribladetFiskaren som først skrev om saka.

Like etter møtet skrev Eriksen følgende i sin facebook-status:

«Forlot dagens Reguleringsmøtet i Bergen. Samehetsen, usakligheten og mobbingen ble for sterk kost. Beklager.»

Leder i Norges Fiskarlag Kjell Ingebrigtsen var selv ikke på reguleringsmøtet i Bergen, men har i etterkant forsøkt å finne ut hva som var foranledningen til at Eriksen valgte å forlate møtet.

– Hvis det er en av våres representanter som har forårsaket anledningen, så beklager jeg det sterkt, sier Ingebrigtsen.

Vant med harde diskusjoner

Men han synes det er vanskelig å trekke en grense for hva som er hetsing og hva som er harde diskusjoner.

– I norsk fiskerinæring er vi kjent for ha harde diskusjoner. Det håper jeg at vi også i fremtiden kan ha uten at det blir betegnet som hetsing, sier Ingebrigtsen.

Selv har han stor respekt for synspunktene som Sametinget målbærer i fiskerisaker.

Jeg kjenner Inge Arne Eriksen som en faglig dyktig og ærlig representant. Det er de gode diskusjonene som fører til gode løsninger, sier Ingebrigtsen.

I etterkant av reguleringsmøtet, har han sendt skriftlig beklagelse til Eriksen dersom det er representanter fra Norges Fiskarlag som har ført til at Eriksen og andre samiske representanter føler seg hetset.

Tar avstand

Einar Meløysund

HVEM HETSER HVEM? Reder Einar Meløysund mener at det er fiskerne som blir hetset – ikke samene.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Ingebrigtsen tar avstand fra reder Einar Helge Meløysund som til FiskeribladetFiskaren (FBFI) hevder at det er fiskerne som bli hetset av samene, ikke motsatt .

– Dette får Meløysund stå for sin egen regning, svarer Ingebrigtsen.

Einar Helge Meløysund representerte Norges Fiskarlag på Reguleringsmøtet i Bergen. Men til FBFI understreker han at han uttaler seg som reder og ikke som representant for Norges Fiskarlag.

Gjensidig beskyldning

Meløysund er ikke enig at det ble rettet samehets på møtet i Bergen.

Ifølge fiskeribladet har han en annen oppfatning, og hevder at samer får gratis kvoter på sild og torsk – uten at de kan dokumentere historiske rettigheter.

– Det er ingen hemmelighet at vi fiskere synes det motsatte. Det er vi fiskere som blir hetset av samene. Vi har kjøpt oss dyre rettigheter på sild og torsk. Så kan de (samene) komme inn i sildefisket uten dokumentasjon på at de har historiske rettigheter, hevder Meløysund til FBFI.

Leder i Norges Fiskarlag sier at uttalelsene fra Meløysund får stå for hans egen regning.

– Fiskarlaget tilrettelegger fiskerimuligheter til alle, også for samer, svarer Ingebrigtsen.

Inge Arne Eriksen vil ikke kommentere saka, og sier til NRK Sápmi at den nå håndteres av hans arbeidsgiver, Sametingets direktør Rune Fjellheim.