Finske biler ramponert i Sirma

Flere sjokkerte finlendere opplevde at det var gjort hærverk på bilene deres da de kom fra fisketur søndag.

Parkeringsplass

På denne parkeringsplassen ble fem finske biler ramponert sist helg. Nå er det stille i området.

Foto: Privat

Dette skjedde i Sirma i Finnmark sist helg. Det sto 15 biler på parkeringsplassen, fem finske og ti norske biler. På de finske bilene var dekkene ødelagt.

Isfisker Tea Raudasoja (38) arbeider i Sirma, men bor i Utsjoki på finsk side noen mil lenger opp. Hun ble veldig lei seg da hun oppdaget det som hadde skjedd.

– Dekkene på bilen min var ødelagt med en kniv eller en lignende gjenstand, og jeg måtte ringe etter hjelp, forteller Raudasoja til NRK Sápmi.

Raudasoja vil ikke spekulere i årsaken til at kun finske biler er ramponert, men mener det kan ha noe med at folk på norsk side ikke liker at finske statsborgere får fiske fritt i vannene på norsk side.

– Kostbar fisketur

For henne ble det en kostbar tur. Hun hadde flunkende nye dekk, som nå må erstattes. Hun er ikke så ofte på fisketur i Sirmaområdet, men har vært noen turer i det siste, blant annet med barnehagen der hun arbeider.

Hun vet ikke når dette har skjedd, men regner med at hærverket er utført seint lørdag kveld eller natt til søndag.

Hun kommer til å melde saken til finsk politi fordi forsikringen krever det. Om hun anmelder forholdet til norsk politi har hun ennå ikke tatt stilling til.

Øst-Finnmark politidistrikt har ikke registrert en eneste henvendelse fra finlenderne som var på isfisketur.

Sterke reaksjoner i Sirma

Sirmakvinnen Nancy Charlotte Porsanger Anti reagerer kraftig på hendelsen. Hun postet denne oppfordringen på sin Facebook-side:

«En trist dag for Sirma i dag.i alle generasjoner har vi hatt ett godt forhold til våre naboer, og vi har både felles skole og barnehage. Idag får vi høre at det er begått herværk på finske biler, det er rystende, flaut og uverdig, og det vi ramme bygda og samarbeidsånden om ikke de skyldige tar til vett og melder seg»!

Anti bor kun 50 mener fra parkeringsplassen der ødeleggelsene ble utført. Hun har ikke sett noe, men sier at det var stor trafikk denne natten

– Helt forferdelig

– Det er helt forferdelig for bygda, vi har et vellykket barnehage- og skolesamarbeid med Finland, og dette kommer til å gå utover barna, sier hun.

Hun forteller videre at de fleste hun har snakket med i dag er rimelig fortvilte, det er denne hendelsen det snakkes om i dag.

Det snakkes mye om saken i bygda, og det er ikke tvil om at dette må ha skjedd fordi noen misliker at finlendere får fiske fritt på norsk side. Hvorfor ellers skulle det gå utover bare de finske bilene, undres hun.