Hopp til innhold

Juolluda menddo ollu ruđa

FeFo juolluda menddo ollu ruđa Norgga Bivdiid ja Oaggun searvái lohká FeFo stivraláhtu

Mathis Nilsen Eira/NSR

FeFo stivraláhttu Mathis Nilsen Eira.

Foto: Linn Margrete Påve / NRK Sápmi

Finnmárkku Opmodagas (Fefo) addet menddo olu doarjagiid Norgga bivdiid ja oaggun servái go juhket ruđaid. Ruđat galggasedje dagahit ahte báikegotte olbmot eanet ávkkástallet ja geavahit luonddu.

FeFo stivraláhttu Mathis Nilsen Eira, oaivvilda Bivdiid ja Oaggun searvi oažžu menddo ollu ja háliida rievdadit njuolggadusaid.

 • GULDAL ÁŠŠI:

Korte nyheter

 • Kjernekraft og Melkøya på menyen på Høyres landsmøte

  Intet mindre enn fem forslag på Høyres landsmøte innebærer at partiet skal innta en mer positiv holdning til kjernekraft.

  Forrige helg vedtok Senterpartiets landsmøte å gå imot elektrifisering av Equinor-anlegget på Melkøya med strøm fra dagens nett. Også de nordnorske Høyre-lagene har kommet med et forslag som innebærer en utsettelse.

  – Dagens energisituasjon i Nord-Norge medfører imidlertid at vi må sette den planlagte elektrifiseringen av Melkøya på vent. Hvis Melkøya skal elektrifiseres, skal dette gjøres med et absolutt krav om at den kraften som trengs, først må bygges ut i form av ny fornybar energi i Nord-Norge, skriver Nordland og Troms og Finnmark Høyre i forslaget.

  De mener man må gå bort fra det såkalte «førstemann til mølla»-prinsippet, og reservere kapasitet til utvikling av annet næringsliv. Fylkeslagene viser også til at elektrifisering av Melkøya vil føre til at det bygges en ny kraftlinje gjennom reinbeiteområder.

  – Vi er jo vant til et stort overskudd av vannkraft i Nord-Norge, så det vi er i nå, er jo en surrealistisk situasjon, sier Odd Emil Ingebrigtsen, som er Høyres ordførerkandidat i Bodø. (@NTB)

 • Sámi njunnošat váikkuheamen EU-parlameanta

  Sámi parlamentaralaš njunnošat leat dál njuolga váikkuheamen Euro parlamentta ja sierra stáhtaid njunnošiidda Brusselis

  Sápmi Summit-čoahkkima oktavuođas geigejuvvui Suoma stáhtaministarii ávžžuhus, mas Sámi parlamentáralaš ráđi njunnošat bivdet heaittihit riikkaidgaskasaš olmmošriektesoahpamušaid loavkašuhttimiid golmma riikkas, čállá Yle sápmi.

 • Mener Norge må bli bedre på å bevare språk

  Europarådet mener Norge må bli bedre på å bevare de seks minioritetsspråkene i Norge.

  Det kommer fram gjennom en vurdering de nylig gjorde.

  Nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, kvensk, romanes og romani er definert som minoritetsspråk i Norge, og dermed beskyttet av Minoritetsspråkpakten.