Hopp til innhold

Fabian ønsket Emil velkommen

Ordføreren åpnet døren for eksklusiv samefrokost på Oslo rådhus.

Ordfører Fabian Stang og Emil

Oslos ordfører Fabian Stang ønsker Emil Helander (5 ½) velkommen til frokost i anledning samenes nasjonaldag i Oslo rådhus i morges.

Foto: Kenneth Hætta

Tradisjonen tro inviterte Oslo kommune til frokost i anledning samenes nasjonaldag.

Samefolkets sang klang fra klokketårnet. Omtrent to hundre gjester deltok, de fleste antrukket i kofte.

Bakgrunnen om 6. februar

– Velkommen og lykke med dagen!

– De ordførere som tror at de er de største sameordførere kan bare å gå legge seg, for det er det ordføreren i Oslo som er, sa ordføreren i Oslo, Fabian Stang.

Han uthevet Oslo som også samenes hovedstad, og at han ikke inviterer andre enn samene på frokost.

– Ordføreren får også besøk av russen, men da serveres nattmat.

Stang syntes det var hyggelig å se Kirsti Strøm Bull, professor ved Det juridiske fakultet i Oslo, blant gjestene.

– Hun har lært mange at samene finnes. Det har ikke alltid vært slik at vi har hatt forståelse for det mangfold som er i Norge. Det at det ble ryddet opp i jussen var kanskje blant de viktigste ting som ble gjort da diskusjonene gikk som hetest.

Han syntes det var bra at frokosten i år falt på en lørdag, slik at
barna slapp å skulke skolen.

– Her i byen er vi sammen om å være majoritet, sa ordføreren.

Forandring

Forfatter Rauni Magga Lukkari talte om den samiske kleskulturen.

– Klærne har forandret seg mer de siste femti årene enn de siste tusen årene.

Anna Lantto fortalte om at hun som 14-åring ble nysgjerrig på det samiske, og begynte i den samiske klassen ved Kampen skole.

– Jeg fikk spørsmål om hvordan jeg får plass til reinflokken i Groruddalen, men også spørsmål om hva «Oro Jaska Beana» betyr.

Arrangementet ble avsluttet med sang fra barna ved samisk barnehage i Oslo. Feiringen i hovedstaden fortsetter utover dagen.

Korte nyheter

 • Årets dyreste strøm i tre av fem prisområder mandag

  Økt eksport som følge av strømmangel i Baltikum bidrar mandag til en foreløpig pristopp så langt i år i tre av fem strømregioner.

  Mandag blir døgnprisen den høyeste for året både i Tromsø og Trondheim. I tillegg blir det den dyreste enkelttimen i de to prisområdene, samt i Oslo. Det viser søndagens tall fra Nord Pool, ifølge Europower.

  Klokka 16 mandag kommer både Oslo, Trondheim og Tromsø til å ha en pris på 3,05 kroner kilowattimen. Det er på nivå med Sverige og Finland og Baltikum.

  Strømmen går til retning Baltikum: Oslo eksporterer til Stockholm, som igjen sender strøm til Finland som sender videre til Estland. Også Polen eksporterer til Baltikum på denne tiden av dagen, ifølge nettstedet.

  (©NTB)

 • Illeluktende fly måtte snu

  Et Norwegian på vei til Alta fra Gardermoen måtte snu på grunn av vond lukt i kabinen, skriver Kronstadposten.

  – Det var rett og slett rester etter treff med en fugl som har skjedd i går. Da er rutinen at da inspiserer vi og vasker motoren for å få det rent. Noe som har blitt igjen etter denne prosessen skapte lukten, forteller kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til VG.

  En passasjer avisen har snakket med sier flyet skulle ha landet i Alta 11.15, men etter at flyet snudde og et nytt fly måtte oppdrives, tok de reisende av rundt klokken 11.30.

 • Vudje bronsa medáljai

  Kárášjohkalaš Sandra Maria Balto lea beassan juniorluohkká vuodjamis Davviriikkalaš meašttirgilvvuide. Ikte ovttas su joavkkuin fidnejedje bronssa medálja 4x200 fridja vuodjamis. Meašttirgilvvut lágiduvvojit Estteeatnamis, Tartuas dán vahkuloahpa.

  Sandra Maria Balto
  Foto: Kjetil Andersen