Hopp til innhold

Dette er de MGP-klare semifinalistene: – Jeg fikk beskjed om å slutte med musikk

To MGP-comeback, et ubeskrevet blad og en som vil vise janteloven fingeren. Dette er artistene i årets siste delfinale.

Liza Vassilieva, Kevin Boine, Elin & The Woods Jenny Jensen konkurrerer i femte delfinale i MGP 2020.

MGP-KLARE: Disse fire nordnorske artistene skal representere landsdelen i delfinalen. Øverst til venstre: Lisa Vassilieva og Kevin Boine. Nederst fra venstre: Elin & The Woods og Jenny Jenssen.

Foto: NRK

Lørdag er det duket for siste delfinale før den avgjørende gullfinalen i Trondheim 15. februar.

I Melodi Grand Prixs 60-årsjubileum får vi disse fire nordnorske artistene opp på MGP-scenen:

 • Kevin Boine: «Stem på mæ»

 • Elin & The Woods: «We Are As One»

 • Liza Vassilieva: «I Am Gay»

 • Jenny Jenssen: «Mr. Hello»

I tillegg til disse fire får vi også høre Tone Damli med låten «Hurts Sometimes».

Fikk beskjed om å slutte med musikk

Blant artistene vi får se på lørdag er Kevin Boine. Han har i det skjulte blitt en av Norges største norskspråklige artister og står oppført med over 70 millioner strømminger.

Veien til disse høye tallene har vært kronglete.

Det hele startet på ungdomsskolen etter en norsktime hvor klassen fikk beskjed om å skrive raptekster. Noen år senere var Tana-gutten klar for å gi ut musikk. Da kom de stygge kommentarene.

– De mente jeg skulle slutte å lage musikk for andre sine ører. De mente det var så dårlig, sier Boine til NRK.

Der mange ville lagt bort drømmen, valgte Boine å gjøre det motsatte. Han lot ikke kommentarene ødelegge for noe han virkelig brenner for.

– Jeg hadde bestemt meg for at det var musikk jeg ville drive med. Det mener jeg alle skal kunne gjøre. Folk må ikke bry seg så mye om hva andre mener. Følg hjertet, oppfordrer Boine.

Kevin Boine

STØTT MEG?: Sangen kan tolkes også den veien, forteller Boine. – Jeg vil på en måte vise fingeren til janteloven på grunn av det som skjedde tidlig i karrieren, sier Boine.

Foto: NRK

Halvsamisk delfinale

Når Nord-Norges delfinale sparkes i gang, er det to samiske artister som skal opptre. Den andre samiske artisten er Elin Kåven med sitt band Elin & The Woods.

De gjør comeback i MGP-sammenheng. Bandet var med i MGP i 2017 og var spådd som favoritter. Det hele endte med en tredjeplass.

– Nå er det enda vanskeligere å komme seg videre og det er enda mer nerver. Jeg har ikke turt å tenke så mye på hvordan det skal gå, sier Kåven.

Elin & The Woods

COMEBACK: Elin Kåven (til venstre) og Robin Mortensen Lynch utgjør bandet Elin & The Woods. Nå er de tilbake i MGP-manesjen.

Foto: NRK

Jenssen tilbake i MGP-manesjen

Kåven og Robin Mortensen Lynch lager «urfolks elektronisk pop» – og det er akkurat dette vi får høre i låten «We Are As One».

I den tre minutters lange sangen, som er grensen for MGP og Eurovision-deltakelse, får vi høre både engelsk, samisk og joiking.

En annen som også gjør MGP-comeback er Jenny Jenssen. Den smørblide damen fra Bjerkvik i Nordland er årets eldste artist med sine 55 år.

Skal vi tro den rutinerte artisten setter ikke dette noe sperre for showet hennes.

– Ved å få delta så har jeg bursdag, julekveld og vunnet prinsessen og hele kongeriket allerede. Jeg skal levere en festkaramell av en låt og jeg tror ikke alder har noe å si, sier Jenssen.

Bjerkvik-kvinnen kommer med fullkommen engelsk låt til delfinalen. Med seg på scenen får hun også med sin datter Tilje (13). Da hun deltok i 2007 hang lille Tilje på magen til programlederen da mor sto på scenen.

Jenny Jenssen

FORELSKELSESSANG: Låten til Jenny Jenssen omhandler forelskelse og avstandsforelskelse og det å tørre å gå frem til personen man har følelser for.

Foto: NRK

Ubeskrevet blad kan gjøre storeslem

Et av de ubeskrevne bladene i årets nordnorske delfinale finner vi i Liza Vassilieva. Hun startet musikkarrieren inne på jenterommet med et musikkprogram.

Dette har blant annet endt i at hun har bidratt med låtskriving, produksjon og vokalarrangement til flere låter i MGPjr. Hun har blitt plukket opp av et plateselskap i Sør-Korea og fått utgitt flere tekster som hun står bak.

– Det er definitivt en fordel å være en etablert artist, for da har man en mye større støttegruppe. Men det kan jo også gå den andre veien hvis en mindre etablert artist stiller med en sterkere låt, sier Vassilieva.

Liza Vassilieva

FEST: Liza Vassilieva lover TV-seerne og fansen at kan forvente seg fest, glitter og glamour.

Foto: NRK
 • Delfinalen er lørdag 8. februar og går direkte på NRK1 fra klokken 19:50.

Under kan du høre alle de fire MGP-bidragene fra Nord-Norge:

Korte nyheter

 • Iskkus: Ruoŧabeale sámiin buorre dearvvašvuohta

  Badjel 70 proseantta ruoŧabeale sámiin oaivvildit ahte sis lea buorre dahje hui buorre dearvvašvuohta.

  Dan čájeha Ruoŧa vuosttaš našuvnnalaš álbmotdearvvašvuođa iskkus mii almmuhuvvui maŋŋebárgga, dieđiha SVT Sápmi.

  – Jus buohtastahttá eará álgoálbmogiin, de vedjet sámit ollu buoret, dadjá psykologa ja dutki Jon Petter Stoor.

  Iskkus čájeha ahte eanaš sámit vedjet buorebut sihke fysalaččat ja psyhkalaččat, vaikko sullii 20 proseantta sis leat vásihan vealaheami maŋimuš golbma mánu.

  Iskkus čájeha maid ahte:
  * Sámit leat veahá buoiddibut go earát
  * Sámiin lea eanet varra gorudiin go earáin
  * Measta duppalgeardde eanet sámiin lea ástmá go buohtastahttá eará álbmogiin
  * Sámiin leat eambbo allergiijat go earáin

  – Go lea sáhka fysalaš dearvvašvuođas, de manná veahá heajubut guvlui. Psyhkalaš dearvvašvuođas manná fas buori guvlui, dadjá Stoor.

 • Cuiggoda Kanáda olmmošvuoigatvuođaid dili

  Amnesty International cuiggoda Kanáda álgoálbmotvuoigatvuođaid dieđuid, go almmustahttá iežas ođđaseamos jahkásaš analysa olmmošvuoigatvuođaid dilis miehtá máilmmi.

  Raporttas, mii almmuhuvvui vuossárgga, vuorjašuvvá Nobel-ráfibálkkašumi vuoiti organisašuvdna dainna go álgoálbmogat Kanádas ain gillájit bággolonisteami, resursaávkkástallama vaikko eai leat mieđihan dasa, eahpedásseárvvu, vuogádatlaš vealaheami ja duolbmama stáhta eales.

  Dan čállá CBC News.

  Amnesty vuorjašuvvá earret eará, ja erenomážit das go Kanáda dahká Wet’suwet’en- miellahtuid vearredahkkiin, go eai dohkket Coastal Gaslink-bohcci, 14,5 miljárdda dollára árvosaš prošeakta mii sirdá luonddugássa Brihttalaš Columbia davvenuorta beale eksportarusttegii mii lea rittus, čállá CBC.

  CBC News ii leat fidnen kommentáraid Crown-Indigenous Relations ja Northern Affairs Canada ovddasvástideddjiiguin.

 • Bevilger penger til blant annet et nytt samisk dataspill

  Sametingsrådet har bevilget penger til disse tre språkutviklingstiltakene:

  * 300.000 kroner til oversettelse av Det gamle testamentet til lulesamisk

  * 300.000 kroner til oversettelse av dataspill til nordsamisk

  * 102.700 kroner til studiereise for studenter ved UiT Norges arktiske universitet.

  Det skriver Sametinget i en pressemelding.

  – De samiske språkene er ikke så synlige i samfunnet på digitale arenaer hvor barn og unge er. Det er viktig for språkenes fremtidige status at programmer, spill og applikasjoner er tilgjengelige på samiske språk. Derfor ønsker sametingsrådet å støtte slike prosjekter, sier medlem i sametingsrådet Mikkel Eskil Mikkelsen.