Dette er de MGP-klare semifinalistene: – Jeg fikk beskjed om å slutte med musikk

To MGP-comeback, et ubeskrevet blad og en som vil vise janteloven fingeren. Dette er artistene i årets siste delfinale.

Liza Vassilieva, Kevin Boine, Elin & The Woods Jenny Jensen konkurrerer i femte delfinale i MGP 2020.

MGP-KLARE: Disse fire nordnorske artistene skal representere landsdelen i delfinalen. Øverst til venstre: Lisa Vassilieva og Kevin Boine. Nederst fra venstre: Elin & The Woods og Jenny Jenssen.

Foto: NRK

Lørdag er det duket for siste delfinale før den avgjørende gullfinalen i Trondheim 15. februar.

I Melodi Grand Prixs 60-årsjubileum får vi disse fire nordnorske artistene opp på MGP-scenen:

 • Kevin Boine: «Stem på mæ»

 • Elin & The Woods: «We Are As One»

 • Liza Vassilieva: «I Am Gay»

 • Jenny Jenssen: «Mr. Hello»

I tillegg til disse fire får vi også høre Tone Damli med låten «Hurts Sometimes».

Fikk beskjed om å slutte med musikk

Blant artistene vi får se på lørdag er Kevin Boine. Han har i det skjulte blitt en av Norges største norskspråklige artister og står oppført med over 70 millioner strømminger.

Veien til disse høye tallene har vært kronglete.

Det hele startet på ungdomsskolen etter en norsktime hvor klassen fikk beskjed om å skrive raptekster. Noen år senere var Tana-gutten klar for å gi ut musikk. Da kom de stygge kommentarene.

– De mente jeg skulle slutte å lage musikk for andre sine ører. De mente det var så dårlig, sier Boine til NRK.

Der mange ville lagt bort drømmen, valgte Boine å gjøre det motsatte. Han lot ikke kommentarene ødelegge for noe han virkelig brenner for.

– Jeg hadde bestemt meg for at det var musikk jeg ville drive med. Det mener jeg alle skal kunne gjøre. Folk må ikke bry seg så mye om hva andre mener. Følg hjertet, oppfordrer Boine.

Kevin Boine

STØTT MEG?: Sangen kan tolkes også den veien, forteller Boine. – Jeg vil på en måte vise fingeren til janteloven på grunn av det som skjedde tidlig i karrieren, sier Boine.

Foto: NRK

Halvsamisk delfinale

Når Nord-Norges delfinale sparkes i gang, er det to samiske artister som skal opptre. Den andre samiske artisten er Elin Kåven med sitt band Elin & The Woods.

De gjør comeback i MGP-sammenheng. Bandet var med i MGP i 2017 og var spådd som favoritter. Det hele endte med en tredjeplass.

– Nå er det enda vanskeligere å komme seg videre og det er enda mer nerver. Jeg har ikke turt å tenke så mye på hvordan det skal gå, sier Kåven.

Elin & The Woods

COMEBACK: Elin Kåven (til venstre) og Robin Mortensen Lynch utgjør bandet Elin & The Woods. Nå er de tilbake i MGP-manesjen.

Foto: NRK

Jenssen tilbake i MGP-manesjen

Kåven og Robin Mortensen Lynch lager «urfolks elektronisk pop» – og det er akkurat dette vi får høre i låten «We Are As One».

I den tre minutters lange sangen, som er grensen for MGP og Eurovision-deltakelse, får vi høre både engelsk, samisk og joiking.

En annen som også gjør MGP-comeback er Jenny Jenssen. Den smørblide damen fra Bjerkvik i Nordland er årets eldste artist med sine 55 år.

Skal vi tro den rutinerte artisten setter ikke dette noe sperre for showet hennes.

– Ved å få delta så har jeg bursdag, julekveld og vunnet prinsessen og hele kongeriket allerede. Jeg skal levere en festkaramell av en låt og jeg tror ikke alder har noe å si, sier Jenssen.

Bjerkvik-kvinnen kommer med fullkommen engelsk låt til delfinalen. Med seg på scenen får hun også med sin datter Tilje (13). Da hun deltok i 2007 hang lille Tilje på magen til programlederen da mor sto på scenen.

Jenny Jenssen

FORELSKELSESSANG: Låten til Jenny Jenssen omhandler forelskelse og avstandsforelskelse og det å tørre å gå frem til personen man har følelser for.

Foto: NRK

Ubeskrevet blad kan gjøre storeslem

Et av de ubeskrevne bladene i årets nordnorske delfinale finner vi i Liza Vassilieva. Hun startet musikkarrieren inne på jenterommet med et musikkprogram.

Dette har blant annet endt i at hun har bidratt med låtskriving, produksjon og vokalarrangement til flere låter i MGPjr. Hun har blitt plukket opp av et plateselskap i Sør-Korea og fått utgitt flere tekster som hun står bak.

– Det er definitivt en fordel å være en etablert artist, for da har man en mye større støttegruppe. Men det kan jo også gå den andre veien hvis en mindre etablert artist stiller med en sterkere låt, sier Vassilieva.

Liza Vassilieva

FEST: Liza Vassilieva lover TV-seerne og fansen at kan forvente seg fest, glitter og glamour.

Foto: NRK
 • Delfinalen er lørdag 8. februar og går direkte på NRK1 fra klokken 19:50.

Under kan du høre alle de fire MGP-bidragene fra Nord-Norge:

Korte nyheter

 • Rektorvirggáj Hábmerin fáladum

  Ingrid Kintel (33) Divtasvuonas Hábmerin la rektorvirgev fáladum Ájluovta skåvlån Hábmerin. Kintel la dálla åhpadiddjevirgen sæmmi skåvlån. Åvdutjis la giellaguovdátja jådediddjen Árranin barggam. Gålmås lidjin dán virggáj åhtsåm. Sån guhti l ájn virgen rektorin danna, Britt Karin Hansen, hæjtta dán máno maññegietjen, ja álggá virggáj sadjásasj rektorin Stangnes joarkkaskåvlån Hársttágin. Jus Kintel rektorvirgev válddá, de álggá nav ruvva gå la praktihkalattjat vejulasj.

  Ingrid Katrine Kintel er tilbudt stillingen som rektor ved Drag skole i Hamarøy kommune
  Foto: Privat
 • Govvačájáhus rahppon Oslos

  Oslos rahppui otne govvačájáhus «Árbi - Arv». Govaide leat čállon oanehaš cealkagat sámegillii mat leat jorgaluvvon dárogillii. Gieldda- ja guovlluministtar Bjørn Arild Gram ja sámediggepresideanta Silje Karine Muotka dat rabaiga čájáhusa otne. Mihttu čájáhusain lea čalmmustahttit sámegiela gávpogis ja čájáhus lea maid oassin sámi giellavahku čalmmustahttimis.

  Čájáhusas leat 12 gova mat ovdal leat čájehuvvon earret eará Álttás ja maiddái olggobealde Opera viesu Oslos. Dál leat govat lahka ođđa Munchmusea, báikkis mii gohčoduvvo Stasjonsallmenningen Bjørvikas.

  Fotoutstilling Árbi - Arv. Utstillingen er ved Munchmuseet i Bjørvika.
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Lær samisk ved Munchmuseet

  I forbindelse med markeringen av samisk språkuke ble fotoutstillingen «Árbi - Arv» åpnet i Oslo i dag. Det var kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) som stod for åpningen.

  Utstillingen består av 12 bilder fra Finnmark, med enkle samiske setninger og norsk oversettelse på. Gram og Muotka håper de inspirerer folk til å lære seg noen enkle samiske ord. Utstillingen er i Stasjonsallmenningen i Bjørvika, ikke langt fra Munchmuseet. Samisk språkuke markeres samtidig i Norge, Sverige og Finland.

  Silje Karine Muotka (NSR) og Bjørn Arild Gram (Sp).
  Foto: Mette Ballovara / NRK