I bandets øvingslokale møter NRK Dimmu Borgir. Veggene i det svartkledde øvingslokalet er prydet med hodeskallesymboler, pentagrammer og illustrasjoner som minner om noe fra Tolkiens Middle Earth.
Rundt et bord sitter Gerlioz, Shagrath og Silenoz. De ser litt snillere ut i «sivil» enn slik man kjenner dem fra scenen.
Foran seg har de flere eksemplarer av sitt nyeste album – Eonian.
– Det er et sånt «holy moment» å sitte og ta plasten av plata, sier Shagrath, eller Stian Thoresen som noen kanskje kjenner han som.
Eonian er det første albumet til Norges mestselgende black metal band på åtte år.
– Det føles veldig godt. Vi har jobbet med musikk alle de åtte årene siden forrige plate, men det er vel de siste fire årene at vi har satt fart på det, sier Silenoz (Sven Atle Kopperud).
SIGNERER NYTT ALBUM: Eonian har til nå fått en god mottakelse fra de norske avisene. Dagsavisen, Fremtiden, Dagsavisen Østfold og Rogalands Blad gir alle terningkast 5. VG har rullet en firer. Mens Aftenposten kommer med slakt og terningkast 2.
Foto: Gard Brox Jensen / NRK– Albumet er jo en oppsummering av jobben du har gjort de siste fire årene, legger Thoresen til.
I 25 år har de ikke hatt noen plan B
Dimmu Borgir så dagens lys i 1993. Nå er bandet 25 årog en av verdens største innen sin sjanger. De har solgt flere millioner plater.
VEGG FULL AV PLAKATER: Okkulte symboler fyller veggen i bandets øvingslokale. Ofte handler tekstene til Dimmu Borgir om mørke krefter, men også om mytologi, mystisisme og det okkulte.
Foto: Gard Brox Jensen / NRKIfølge dem selv er de fortsatt er like lidenskapelige for musikken.
– Hva må til for å være med så lenge?
– Ett hundre prosent dedikasjon, svarer Thoresen kontant.
– Det er ikke noe «walk in the park». Samtidig er dette det vi er vant med å gjøre. Vi har aldri hatt noen plan B, legger Kopperud til.
Slik var det helt fra starten av. Ingen plan B. Thoresen mener det også er mye av grunnen til at de har holdt det gående så lenge.
– Det er rett og slett noe vi har valgt, sier Thoresen.
Et av verdens største metall-magasiner skriver at Dimmu Borgirs nye album leverer.
– De er tilbake og de tenker fortsatt stort, skriver Metal Hammer, og gir albumet fire av fem stjerner.
PENTAGRAM: Inne på øvingslokalet til Dimmu Borgir henger det flere opp ned pentagrammer på veggen. I moderne tid ble det et symbol på satanisme. Dimmu Borgir har aldri forbundet seg selv med satanisme, men er opptatt av det mystiske.
Foto: Gard Brox Jensen / NRKUrnordisk joik inn i moderne svartmetall
Albumets fjerde låt Council Of Wolves And Snakes beskrives av magasinet som en kosmisk låt med muskuløse gitarriff.
En annen ting å bemerke seg ved låten, er at den har elementer av samisk joik.
– Vi ønsket å inkorporere noe urnordisk. Black metal for Dimmu Borgir har helt siden starten handlet om atmosfære. Det å få lytteren og oss selv til å undre og bruke fantasien. Og joik skaper en helt egen stemning, forklarer Kopperud.
Gerlioz (Geir Bratland) mener at blandingen med joik og black metal i dette tilfellet fungerer godt.
– Det gir et sjamanistisk preg. Joik er noe urnorsk, sterkt og magisk, sier Bratland.
DEN NYE LÅTEN: Her kan du høre black metal med joik på Youtube.
Satanisme og black metal
En gang ble black metal forbundet med satandyrkelse.
Selv om Dimmu Borgirs tekster og effekter har satanisk symbolikk, så har Kopperud tidligere uttalt at de ikke tror på religiøse krefter, og bandet har heller aldri offentlig støttet satandyrkelse.
FRA SCENEN: Dimmu Borgir er kjent for å være svært gode live.
Foto: Kim Erlandsen / NRKOgså joik har blitt forbundet med satanisme.
Da samene ble kristnet, så mente misjonærene at det å joike var å fremkalle djevelens krefter. Joik var forbudt i kirken og noaidenes (samisk sjaman journ.anm.) trommer ble brent.
Nå er joiken levende igjen, og flere kirker inviterer til joikekonserter.
Mens den første black metal bølgen på 1980-tallet bestod av flere band som laget såkalt «satanrock». Musikk med tekster som handlet om anti-kristendom og satanisme.
Black metal sjangeren har utviklet seg mye siden da. Satanrocken er blitt en smalere del.
Nå handler det om fortid, fremtid og om følelser. Det har gått så langt for Dimmu Borgir at de har tatt med joik. Samisk joik.
HEMMELIG: Øvingslokalet til Dimmu Borgir ligger på et hemmelig sted.
Foto: Gard Brox Jensen / NRKBlack metal er blitt en musikksjanger på lik linje med andre.
Selv i øvingslokalet skjønner man det, plassert på en hemmelig adresse et sted på Østlandet.
– Noe må være hemmelig, sier Therese Asker fra Miss Fixit Agency. Det er ikke vits at så mange vet hvor et av verdens største black metal band holder til.
«Veiviseren» joiker
Joikeren er Mikkel Gaup.
Gaup har aldri tenkt at koblingen mellom black metal og joik kunne være feil, farlig eller brennbar.
– Nei, jeg kan ikke ta stilling til noe sånt. Dette er ikke en slik debatt. Dette er noe vi gjør sammen. Dette er fri kunst som låter bra. Derfor er dette fint, sier Mikkel Gaup til NRK.
MIKKEL GAUP OM JOIK: – Slik jeg ser det, er joik noe som lever. Og det som lever kan bli til hva som helst. I dag finnes både heavyjoik, transjoik, dubstepjoik, hiphop, country, opera og nå også black metal.
Foto: Gard Brox Jensen / NRKMest kjent som veiviseren Áigin i filmen Ofelaš – Veiviseren fra 1987. Senere også som joiker. I år kom nemlig 50-åringen med sitt album i eget navn.
Gaup har fått lyttet til den ferdige låten.
– Det var skikkelig gøy å få være med på dette. Dimmu Borgir står for kul musikk og kule folk, sier Mikkel Gaup til NRK.
Dimmu Borgirs Stian Thoresen sier de alltid har vært mottakelige for nye ting.
– Vi er et band som aldri har vært redde for å tråkke i nye territorier, utforske og prøve nye elementer, sier Shagrath.
Handler om å utforske
Han mener det som kunstner er viktig å hele tiden utforske mulighetene innen musikk.
OPPKALT ETTER VULKAN: Dimmu Borgir navnet kommer fra den islandske vulkanformasjonen som heter Dimmuborgir. Det betyr noe sånt som mørke borgmurer.
Foto: Gard Brox Jensen / NRK– Det kan man se i Dimmu Borgirs katalog i seg selv. Fra 1993 og frem til i dag låter hver eneste plate forskjellig. Sånn liker vi å lage musikk. Vi vil ikke være en repetitiv versjon av oss selv.
Når de nå har joik med, så legger de vekt på at dette er noe de gjør med respekt.
– Da vi gjorde den konserten med Kringkastingsorkesteret var det mange som reagerte på det. Skal statsmidler gå til å finansiere denne musikken?
– Men jeg tror hele denne prosessen ufarliggjorde litt det man driver på med. Man så musikken framfor alt det andre. Å linke dette med hva som helst er bare sunt og fint. Derfor har vi med joik denne gangen, sier Geir Bratland.
HOVE-08: Dimmu Borgir spiller norsk symfonisk black metal. Bildet er fra Hove festivalen i 2008.
Foto: Kim Erlandsen / NRK