Hopp til innhold

Det ble ingen pris

Selv om hun kunne skåle med champagne, ble det ingen pris på den samiske forfatteren Máret Ánne Sara. Den Nordiske barne- og ungdomslitteraturprisen gikk derimot til den norske forfatteren Håkon Øverås.

Máret Ánne Sara skåler med champagne

Den samiske forfatteren Máret Ánne Sara syntes det var stor stas å være med på seremonien ved litteraturprisutdelingen i Stockholm. Her koser hun seg med sin mor, Anne Marie Andersdatter Siri, på arrangementet.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Men jeg er slett ikke skuffet, svarer Sara.

Hun synes det var stort bare å bli nominert med boken «Ilmmiid gaskkas» («Mellom verdener») . Dette er den første boken som hun noensinne har skrevet.

Før prisutdelingen ble det i det staselige Stadshuset servert forfriskninger til de nominerte, nordiske parlamentarikere og andre inviterte gjester. Det var mange som kom med oppmuntrende kommentarer til den samiske debutanten.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Utsnitt fra nordisk litteraturprisseremonien (2014)

Det staselige Stadshuset i Stockholm var stappfullt med inviterte gjster.

Foto: Metta Ballovara / NRK

– Dette har vært en utrolig opplevelse for meg, jeg hadde faktisk ikke klart å forestille meg på forhånd hvor stort det egentlig er å være nominert og få dele dette med Nordens beste forfattere og andre kulturutøvere,sier Máret Ánne Sara .

Norge stakk av med prisen

Den norske forfatteren Håkon Øverås ble tildelt den Nordiske Råds barne- og ungdomslitteraturprisen for barneboka «Brune». Boka som er illustrert av Øyvind Torseter, var fjorårets gledelig overraskelse i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Prisvinnerne for boken "Brune"

Prisvinnerne Håkon Øvreås og Øyvind Torseter for boka «Brune»

Foto: Mette Ballovara / NRK

«Brune» er historien om Rune og vennene hans som blir superhelter om natten og tar en grusom hevn over eldre mobbere.

Prisen ble delt ut under en seremoni i Stadshuset i Stockholm i kveld. Barne- og ungdomsbokprisen ble delt ut for andre gang i år.

I tillegg til Sara og Øverås, var også Gro Dahle og datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus nominert for bildeboka «Krigen».

Begrunnelsen

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris er på 350.000 danske kroner.

Prisen ble overrakt av fjorårets vinner Seita Vuorela i Stadshuset, der hun leste bedømmingskomiteens begrunnelse høyt:

«Brune er en varm og sterk historie om vennskap og mot, full av oppfinnsomhet og hverdagsmagi. Det er en morsom fortelling om hvordan det er å være en foretaksom liten gutt når plageåndene ikke gir seg, men det er også en bok om savn og møtet med døden, fint og usentimentalt skildret.

Dialogene er troverdige og fornøyelige, setningene er enkle, men uttrykker ofte mer enn ordene som står der. De fantastiske elementene er flettet inn på en stilsikker og naturlig måte. Illustrasjonene understreker stemningen og den finurlige humoren i teksten, med sans for detaljer og med sparsom, men virkningsfull fargebruk. Som barnebok fyller Brune et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon.»

Korte nyheter

 • Gjennomførte aksjon på Storgata i Tromsø

  Under lørdagsformiddagen gjenomførte projektet RomsaDál en aksjon mot samehets på gågata i Tromsø.

  De skriver på sin Facebook:
  «Vi har skrevet ned opplevelser samer i Tromsø har opplevd i gågata her i byen. Alle disse opplevelsene har skjedd iløpet av de siste 5 årene, noen av disse opplevelsene har til og med skjedd I ÅR, i 2022.»

  RomsaDál sier at de gjennomførte aksjonen for å opplyse folk om at samehets fortsatt sjer i Tromsøs gater. De meddeles også at de skal produsere en film i samenheng med akjsonen som blir publisert på mandag.

  romsadal gateaksjon
  Foto: RomsaDál / NRK
 • Sendes til obduksjon

  Politiet er i gang med etterforskningen av dødsfallet i Alta i går, hvor en kvinne i 20-årene ble funnet død. Nå håper politiet å få personen obdusert, og at dette vil gi nærmere svar på hva som var dødsårsaken.

  – Før vi får obduksjonsrapporten kan vi ikke gi noen opplysninger utover at saken er til etterforskning. Og at politiet fortsatt jobber med tekniske og taktiske undersøkelser. Det skriver leder for fellesstraffesaksinntak (FSI) hos politiet i Finnmark, Anette H. Sætrang, i en e-post til NRK.

 • Lea meannudan dieđihanášši

  Guovdageainnu dárkkistanlávdegoddi lea otne meannudan suohkandirektevra dieđihanášši, čállá Ávvir.

  Dárkkistanlávdegoddi čuovvulii čállingotti árvalusaid ja nu ávžžuha lávdegotti suohkanstivrra earret eará váidit vejolaš láhkarihkkumiid ja vuoruhit dárkilis guorahallama dieđihanáššis. Dárkkistanlávdegoddi lasihii vel ovtta čuoggá mas árvalit ahte suohkanstivra mearrida ahte suohkana ehtalaš njuolggadusat ođasmahttojuvvojit.

  Ášši duogáš lea dieđihanášši mas suohkandirektevra Kent Valio balaha ahte máŋga suohkanpolitihkkarat leat seaguhan rollaid ja geahččalan fidnet alcceseaset persovnnalaš buriid.

  Kautokeino kommune-skilt
  Foto: Johan Ánte Utsi / NRK