Hopp til innhold

Tviler på at samisk kandidat vinner litteraturpris

– Det kan bli vanskeligere for den samiske kandidaten til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris å vinne, da boken er den første i en trilogi, tror NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

Spenningsromanen "Ilmmiid Gaskkas" skrevet av Máret Ánne Sara

Ilmmiid gaskkas/Mellom verdener er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Foto: Johan Mathis Gaup

Den samiske forfatteren Máret Ánne Sara er nominert fra samisk språkområde til denne prisen med boken «Mellom verdener» (2013), som er Saras første bok noensinne. Senere har hun skrevet en oppfølger til boka og det er planlagt enda en oppfølger.

Máret Ánne Sara

Den samiske forfatteren Máret Ánne Sara er nominert fra samisk språkområde med spenningsromanen Ilmmiid gaskkas/Mellom verdener

Foto: Åse Pulk/NRK

Det er 13 bøker som er nominert i klassen barne- og ungdomslitteratur. De nominerte er fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Grønland, Færøyene og det samiske språkområdet. Prisvinneren vil bli offentliggjort i Stockholm i kveld.

– Aktuell og interessant

NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume sier at Saras bok er både aktuell og interessant, men tviler på at den vil bli en av vinnerne.

– Den har en veldig åpen slutt og man skjønner at her skal det nok knyttes noen tråder senere, for det er et veldig spennende prosjekt, men kanskje man må se alle tre bøkene under ett når de tre bøkene er kommet for at den skal kunne gå helt til topps i en sånn konkurranse.

“Mellom verdener” er en fantasiroman om to søsken som forsvinner fra menneskenes verden. Leseren får følge søskenparets kamp i en annen verden. Barna møter vesener fra samisk mytologi og tradisjonell historiefortelling, vesener de må bekjempe med nøkler de har lært fra barnsben av.

– Boka fungerer alene

Vuokko Hirvonen

Professor i samisk litteratur Vuokko Hirvonen

Foto: Samisk Høgskole

Professor i samisk litteratur Vuokko Hirvonen synes Sara har skrevet en spennende bok. Hun tror ikke det har noe å si for vinnersjansene at boka er den første boka i en trilogi.

– Boka fungerer også alene. Jeg tror at juryen vurderer hver bok på et selvstendig grunnlag, komposisjonen, hvordan den fungerer i forhold til leseren og hvordan historien utfordrer leseren.

Hun synes den samiske kandidaten er en god kandidat til å vinne.

– Jeg tror denne boka har en god sjanse. Boka representerer en sjanger som er spennende også for juryen, sier Hirvonen, som også mener at bare det å være nominert er som å vinne, for da blir samiske bøker kjent og synliggjort, noe som ellers kan være en utfordring.Korte nyheter

 • – Sámediggi lea iežas álbmoga vuostá Kárášjoht-áššis

  Ovddeš sámediggeáirras Alf Nystad oaivvilda, ahte Sámediggi dego iežainis deaivvada uvssas Kárášjoht-áššis.

  – Finnmárkoopmodat (FeFo) viggá caggat kárášjohkalaččaid vejolašvuođa oamastit eatnamiiddiset. Sámediggi lea FeFo oamasteaddji. Dat mearkkaša ahte dán áššis Sámediggi lea iežas álbmoga vuostá, cuiggoda Nystad.

  Finnmárkku fylkkagielda ja Sámediggi dat ovttas oamastit FeFo.

  Finnmárkku Meahcceduopmostuollu celkkii duomustis 21.04.23 ahte Kárášjoga álbmot oamasta Kárášjoga eatnamiid.

  Finnmárkkuopmodat guoddali duomu, ja dál manna ášši Alimusriektái.

  Duorastaga álgá Norgga Alimusrievttis ášši, mas čielggaduvvo geat oamastit Kárášjoga eatnamiid.

  Okta joavku oaivvilda, ahte kárášjohkalaččat dat ovttas oamastit dáid eatnamiid. Nubbi joavku oaivvilda, ahte dušše sápmelaččat dat leat oamasteaddjit. FeFo bealistis oaivvilda sii dat oamastit eatnamiid.

  Gávcci beaivve leat biddjon dán diggái.

  Alf Nystad
  Foto: NRK
 • Gietjav ráde: Dáv viertti dahkat jus rasismav váseda

  Majt galga duodaj dahkat jus gulá nágin javlli juojddá rasistalasj? Ássjediehttij li gietjav ráde.

  Árkkabiejvverasissma l laddjot, ienemusáj mijájs miejnniji. Dav vuoset ådå guoradallam majt Norstat la NRK:a åvdås dahkam.

  Sæmmi båttå vásedi guovtes gålmåt nuorajs ahte aktak e sijáv viehkedit gå ietja rasismav vásedi. Dav vuoset Unicef-rappårttå jages 2022.

  Majt galga duodaj dahkat jus váseda jali gulá rasismav?

  NRK la gatjádam rádijt Redd Barnas, Unicefas ja Amnestyas:

  1. Ale sjávot åro.

  2. Diedojt tjoahkkit.

  3. Gatjáda viehkev.

  4. Gæhttjalit dilev ietjájduhttet.

  5. Vassjás moalggemijt tsuojggit.

  6. Gatjálvisájt buktet.

  7. Ållessjattuk liehket.

 • Karasjok krever stans i vindplanarbeid i Porsanger

  Som ekstrasak gjorde kommunestyret i Karasjok mandag et vedtak med anmodning om stans av planarbeidet i Porsanger for områderegulering av Skarvberget vindkraft.

  Det påpekes flere saksbehandlingsfeil fra Porsangers side, skriver Ságat (betaling kreves).

  Kommunestyret i Karasjok viser til at konsultasjonsplikten er tydeliggjort i ILO-konvensjon nr 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater – artikkel 6, Grunnloven § 108 og samelovens § 4. Samelovens paragraf fire sier at «fylkeskommuner og kommuner har plikt til å konsultere representanter for berørte samiske interesser i saker om lokale forskrifter og andre beslutninger eller tiltak som vil kunne påvirke samiske interesser direkte».

  Leder i konsulentselskapet Gávcci AS, Per Olaf Persen, påpekte allerede i forrige uke overfor NRK at Porsanger kommune kan ha gjort en grov saksbehandlingsfeil.

  – Kommunen har ikke fulgt konsultasjonsloven, som de er forpliktet til. Denne saken er uten tvil en slik sak som krever konsultasjoner med berørte reindriftsinteresser, påpeker Persen.

  Loga sámegillii

  Svein Atle Somby
  Foto: Mariam Eltervåg Cissé