Tviler på at samisk kandidat vinner litteraturpris

– Det kan bli vanskeligere for den samiske kandidaten til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris å vinne, da boken er den første i en trilogi, tror NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

Spenningsromanen "Ilmmiid Gaskkas" skrevet av Máret Ánne Sara

Ilmmiid gaskkas/Mellom verdener er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Foto: Johan Mathis Gaup

Den samiske forfatteren Máret Ánne Sara er nominert fra samisk språkområde til denne prisen med boken «Mellom verdener» (2013), som er Saras første bok noensinne. Senere har hun skrevet en oppfølger til boka og det er planlagt enda en oppfølger.

Máret Ánne Sara

Den samiske forfatteren Máret Ánne Sara er nominert fra samisk språkområde med spenningsromanen Ilmmiid gaskkas/Mellom verdener

Foto: Åse Pulk/NRK

Det er 13 bøker som er nominert i klassen barne- og ungdomslitteratur. De nominerte er fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Grønland, Færøyene og det samiske språkområdet. Prisvinneren vil bli offentliggjort i Stockholm i kveld.

– Aktuell og interessant

NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume sier at Saras bok er både aktuell og interessant, men tviler på at den vil bli en av vinnerne.

– Den har en veldig åpen slutt og man skjønner at her skal det nok knyttes noen tråder senere, for det er et veldig spennende prosjekt, men kanskje man må se alle tre bøkene under ett når de tre bøkene er kommet for at den skal kunne gå helt til topps i en sånn konkurranse.

“Mellom verdener” er en fantasiroman om to søsken som forsvinner fra menneskenes verden. Leseren får følge søskenparets kamp i en annen verden. Barna møter vesener fra samisk mytologi og tradisjonell historiefortelling, vesener de må bekjempe med nøkler de har lært fra barnsben av.

– Boka fungerer alene

Vuokko Hirvonen

Professor i samisk litteratur Vuokko Hirvonen

Foto: Samisk Høgskole

Professor i samisk litteratur Vuokko Hirvonen synes Sara har skrevet en spennende bok. Hun tror ikke det har noe å si for vinnersjansene at boka er den første boka i en trilogi.

– Boka fungerer også alene. Jeg tror at juryen vurderer hver bok på et selvstendig grunnlag, komposisjonen, hvordan den fungerer i forhold til leseren og hvordan historien utfordrer leseren.

Hun synes den samiske kandidaten er en god kandidat til å vinne.

– Jeg tror denne boka har en god sjanse. Boka representerer en sjanger som er spennende også for juryen, sier Hirvonen, som også mener at bare det å være nominert er som å vinne, for da blir samiske bøker kjent og synliggjort, noe som ellers kan være en utfordring.