NRK Meny
Normal

Den samiske folkefesten i Trondheim er i gang

I dag – på samenes nasjonaldag – er det nøyaktig 100 år siden samer samlet seg til det aller første allsamiske møtet.

Gå til forsiden

Jubileumsfeiring Tråante 2017

Åpning av Samenes nasjonaldag

Jubileumsfeiring Tråante 2017

40 bilder

  Reporter
  Bylinebilde Tor-Emil Schanche
  Reporter/artikkelskribent

  – Fornorskningspolitikken er et svart kapittel i norsk historie. Den tvang samer til å legge bort sin kultur og sine språk. Flere generasjoner ble opplært til å tro at det å snakke samisk og det å være samisk, er noe som må ties i hjel.

  – Det er heldigvis ikke aktuell politikk i dag. Det er dere alle eksempler på.

  Slik lød statsminister Erna Solbergs hilsen til de svært mange samene blant publikum på Trondheim torg, under åpningsseremonien av det samiske hundreårsjubileet «Tråante 2017».

  I perioden 5. til 12. februar – over en hel uke – feires jubileet.

  Statsminister Erna Solberg

  «LIHKKU BEAIVÁI»: Erna Solberg gratulerte med samenes nasjonaldag – på samisk.

  Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

  – Flott dag å være statsminister

  6. februar er i tillegg til Tråante-arrangementets andre dag, også samenes nasjonaldag.

  – Dette er jo en dag som er forankret i historien, og historien vår i Norge er både god og vond hva gjelder samiske spørsmål, sier Erna Solberg til NRK, og peker hovedsakelig på den tilbakelagte fornorskningspolitikken mot samene.

  – Derfor er dagen i dag en fin dag å være statsminister. Vi er et land bestående av to folk. Dette landet har vi i fellesskap. Det er veldig viktig å forstå det, sier statsministeren.

  Maja-Sofie (21) fikk ærefullt oppdrag

  Maja-Sofie Larsen Fjellström

  VEIVISER: Sørsamiske Maja-Sofie Larsen Fjellstrøm er såkalt Veiviser, og er utnevnt til rollen av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) og Samisk høgskole. Veivisernes jobb er å reise rundt og besøke blant annet skoler, for å informere ungdommer om samisk kultur og samfunn.

  Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

  Maja-Sofie Larsen Fjellstrøm (21) er en av de fire veiviserne som holdt appell utenfor Metodistkirken i Trondheim – kirken hvor den samiske delegasjonen samlet seg for nøyaktig 100 år siden.

  – Det var veldig spesielt. Det er en stor ære å få et sånt oppdrag å få stå der og snakke til publikum. Litt nervepirrende var det.

  – Hvorfor nervepirrende?

  – Det var mange kjente folk der. Statsministeren var jo der, og sametingspresidentene. Men jeg tror det gikk bra, sier Larsen Fjellstrøm.

  – Veiviser-ordningen har jo vart i mange år, og du traff å bli utnevnt til veiviser akkurat når 100-årsjubileet markeres. Hva tenker du om det?

  – Vi traff med året, ja. Vi er jo kjempeheldige, for det er jo så mye som skjer i år, sier Larsen Fjellstrøm.

  – Fantastisk dag

  Aili Keskitalo (NSR) på Tråante 2017

  EKSPRESIDENT PÅ PLASS: Aili Keskitalo (NSR).

  Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

  Forhenværende sametingspresident Aili Keskitalo er også på plass i Trondheim.

  – En fantastisk dag er det i dag. Det er fullt av koftekledde samer overalt, og man hører samisk rundt ethvert hjørne, sier Keskitalo.

  Hun måtte gå av som sametingspresident rett før jul, etter et mistillitsforslag og -votum på Sametinget. Dette skjedde kun i underkant av to måneder før Tråante 2017-arrangementet.

  – Jeg lar ikke det ødelegge festen. Dette er en dag å feire. Det er så mye som skjer, så problemet er heller at man ikke rekker overalt, sier ekspresidenten.