Korona satt en demper for årets begivenhet for konfirmantene

Den nasjonale samiske konfirmantleieren ble ikke noe av i år. Dermed fikk ikke ungdommene møtt hverandre slik det har pleid å være. – Det er skikkelig kjipt, sier konfirmantene.

Samisk konfirmanttreff Tysfjord/Hamarøy

IKKE DET BESTE: De kjedet seg noe, deltakerne på samisk konfirmanttreff, da de måtte nøye seg med å treffe de andre via nett.

Foto: Andrine Øvervoll Eivik

Koronaen må ta skylden for det. Ingen av dem var syke, med de fikk likevel ikke være sammen med de andre i helgas konfirmantleir som skulle gå av stabelen i Snåsa.

– Det var jo kjempesynd. Og jeg som hadde sett frem til å møte de andre. Men vi må jo bare gjøre det sånn her på grunn av coviden, sier konfirmant Aleksandra Kjenner fra Drag i Hamarøy.

Aleksandra Kjenner og hennes medkonfirmanter fra hele Norge skulle sist helg være samlet i Snåsa. Men sånn ble det ikke.

Konfirmantene samlet seg likevel lokalt, og de mener det har gått bra, selv om de har måttet være for seg selv.

Mikaela og Aleksandra Kjenner koste seg, tross alt, på konfirmanttreffet

POSITIVE: Mikaela og Aleksandra Kjenner fant seg til rette, tross alt, på årets nasjonale samiske konfirmanttreff.

Foto: Andrine Øvervoll Eivik

De fikk derimot sett de andre samiske konfirmantene fra rundt om i landet via internett, på det som var et nasjonalt samisk konfirmanttreff.

– Vi blir jo kjent med andre, selv om det er på nett. Det var jo ikke så artig da, men det går an, sier Aleksandra.

Møkka lei

Det er en viktig tradisjon for de samiske konfirmantene å treffes. Fjorårets konfirmantleir ble også avlyst, da ett kvarter før bussen skulle gå.

Kateket i Tysfjord/Hamarøy Edgar Stark Dobie-Njaastad har vært med på sju av de åtte nasjonale samiske konfirmantleirene som har vært.

Nå kjenner han at han er sliten av pandemien.

– Jeg gir snart opp. Jeg er møkka lei hele pandemien og alle tiltakene. Når vi får konfirmert disse til høsten, håper jeg at vi begynner på et normalår,

Måtte nøye seg med videosamling

Ifølge de nasjonale koronatiltakene bør alle begrense sosial kontakt, unngå unødvendige reiser innenlands, og arrangementer som samler personer fra ulike kommuner bør utsettes eller avlyses. Derfor kunne ikke konfirmantene samles slik som før.

– Det er første gang vi har dette lokalt. Vi skulle jo egentlig vært i Snåsa, men nå treffer vi de bare via nett, forklarer kateket Dobie-Njaastad.

Les også: Student føler seg isolert og ensom

Diakon Andrine Øvervoll Eivik og kateket Edgar Stark Dobie-Njaastad på årets samiske nasjonale konfirmanttreff som måtte arrangeres via nett

GLADE LIKEVEL: Diakon Andrine Øvervoll Eivik og kateket Edgar Stark Dobie-Njaastad på årets nasjonale samiske konfirmanttreff som måtte arrangeres via nett

Foto: Sander Andersen / NRK

Konfirmantene fikk tildelt aktiviteter lokalt, og skulle blant annet være med på noe de kaller for et gudstjenesteverksted.

– Vi her har fått i oppgave å lage forbønn, og de andre stedene lager andre deler av gudstjenesten. Så settes dette sammen på direkten fra ulike deler av landet. Vi får en rød lampe når vi skal kople oss på. Så det er jo spennende å se om teknikken fungerer, sier Dobie-Njaastad.

I pausen var det tid til andre aktiviteter.

SOSIALT: I pausene fant konfirmantene tid til andre aktiviteter.

Foto: Sander Andersen / NRK

Og når alle konfirmantene samlet seg fra Karasjok, Kautokeino, Tromsø, Trondheim, Snåsa og Røros på internett, ble det en felles gudstjeneste.

Men å synge sammen fikk de ikke være med på.

– Det blir sånn ekko i systemet, og det blir ikke fint. Så synge, det må vi gjøre hver for oss, humrer kateketen.

Hør mer om dette her i Julevmagasijnna