Hopp til innhold

Dansekritikerpris til forestilling om fornorskningspolitikken

I dag ble det klart at koreograf, regissør, og kunstner Elle Sofe Sara, kunstneren Joar Nango og Carte Blanche får Dansekritikerprisen 2023.

De vinner prisen for forestillinga «Birget- ways to deal, ways to heal».

Carte Blanche er Norges nasjonale kompani for samtidsdans.

Den samiske komponisten Anders Rimpi har stått for forestillingas elektroniske komposisjoner.

Utgangspunktet for stykket er forholdet mellom det norske og det samiske, et forhold som av mange oppleves både komplisert og betent.

Arbeidet med forestillinga skjedde parallelt med innspurten av rapportarbeidet til Sannhets- og forsoningskommisjonen – en rapport som nå foreligger.

Kritikerlagets Seksjon for teater, musikk og dans deler årlig ut en Teaterkritikerpris, en Musikkritikerpris og en Dansekritikerpris.

I begrunnelsen for årets Dansekritikerpris står det (ekstern lenke):

«Kunst kan formidle temaer på en mer umiddelbar, engasjerende og nyansert måte enn politisk debatt, og det er årets vinner av Kritikerprisen for dans et lysende eksempel på. Om forestillinga er det blitt sagt at den er menneskelig og nestekjærlig, at den «tør å nærme seg det vanskelige på en forfriskende måte» og at den er ei «fascinerende, fargesterk forestilling om forsoning»

Dette er andre år på rad Elle Sofe Sara vinner prisen. I fjor mottok hun pris for forestillinga Vástádus Eana.

Nestleder i styret for Carte Blanche, Suzanne Bjørneboe og forestillingens komponist, Anders Rimpi, tok imot prisen på vegne av alle som står bak forestillinga.

– For kompaniet er det stor stas og bli stemt fram av dere kritikere som den største kunstneriske prestasjonen innenfor dans i 2022-2023, med en forestilling som betyr så mye for kompaniet, sa Bjørneboe under overrekkelsen av prisen.

Sara og Nango hadde ikke anledning til komme til Oslo til prisoverrekkelsen.

Elle Sofe Sara hadde følgende hilsen i forbindelse med prisen:

– Det er spesielt å se hvordan forestillinga utvikler seg, og hvordan den på sin måte berører klimaet som er i dag mellom det samiske og norske samfunnet. Det er fortsatt et menneskerettighetsbrudd 712 dager etter høyesterettsdommen.

Suzanne Bjørneboe og Anders Rimpi mottar Dansekritikerprisen 2023
Foto: Mette Ballovara / NRK

Korte nyheter

 • Råmsån: Ienep vahágahttem ja nihtodibme mánáj gaskan

  Politijja diededi nuppijt ájttet nijbijn la lassánam nuoraj gaskan Råmsån. Lågenanguovtejahkásattja li váldeduvvam gå li nuoramusá oahppijt mánájdásen ájttám.

  – Juska li uhtses lågo, de vuojnnep mánáj ja nuoraj gaskan la alvadahtte ållo dakkir dáhpádusájs, gånnå nihtodibme l aneduvvam, subtsas Råmså politijjaguovlo åssudakjådediddje váksjudimdievnastusán Per Olav Berg.

  Råmså politijja la tjavtja tjadá registrierim 19 ássjijt vahágahttemij ja nihtodimij birra.

  Jagen 2023 li guoktalåkguovtes rievoduvvam jali nihtoduvvam, gånnå nuora li vierredahkke.

  19 dájs li dán tjavtja dáhpáduvvam.

  Lågå nuorttasábmáj.

 • Starter i dag med digitale språkkaféer

  I dag starter Kvensk institutt – Kainun institutti med digitale språkkafeer. Kafeene skal arrangeres hver annen uke på Teams, og det skal være med minst to kvensktalende fra instituttet på hver språkkafé.

  Ifølge instituttet mangler de som lærer seg kvensk steder og kontakter hvor de kan øve og bruke kvensk i trygge omgivelser.

  – Derfor ønsker Kvensk institutt å etablere et lavterskeltilbud med digitale språkkafeer der alle kan delta på en læringsarena og vedlikeholde sine språkkunnskaper, står det på instituttets nettside.

  Den første språkkafeen arrangeres i kveld kl. 18.00-19.30. Les mer på instituttet sin nettside.

  Kvensk institutt, eller Kainun institutti, er et nasjonalt senter for kvensk språk og kultur. Senteret ligger i Børselv i Porsanger kommune.
  Foto: Tomi Vaara
 • Politiet leter etter nye lokaler

  Politiet i Finnmark skriver i en pressemelding at de leter etter nye lokaler for Alta politistasjon. De ber folk om å ta kontakt med de har aktuelle lokaler innen 28. desember. De skriver at lokalene bør være innflyttingsklare innen 15. oktober 2025.