Bred samisk markering i 2013

I dag er det 134 år siden det samiske forbildet Elsa Laula Renberg ble født. Sámi NissonForum (SNF) foreslår at hennes arbeid presenteres bredt under stemmerettsjubileet i 2013.

Elsa Laula Renberg, sameflagget

Elsa Laula Renberg har betydd mye for det samiske folk, men er ennå ikke hedret med sin egen merkedag.

Foto: Montasje / NRK

– På Elsa Laula Renbergs fødselsdag 29.november vil SNF informere om at vi har foreslått at hun får bred oppmerksomhet i forbindelse med Stemmerettsjubileet i Norge i 2013. Hun er fortsatt lite kjent, og dessverre også lite anerkjent både som politiker, forfatter og intellektuell. SNF vil at hennes kampskrift fra 1904 skal utgis på flere språk, og det må lages en utstilling om henne. Hennes fødselsdag må også innføres som offisiell samisk flaggdag, noe SNF foreslo allerede for 11 år siden overfor samiske overordnede organer som Samerådet og Sametinget, uttaler SNFs styre.

Elsa Laula Renberg ble født 29. november 1877 i Tärnaby i Sverige og døde 22. juli 1931 i Brønnøy av tuberkulose.

Et forbilde for mange samer

Renberg var en samisk aktivist og politiker. Hun vokste opp i Såafoe ved Dikanäs og gikk på realskole fra Örebro og jordmorskole fra Stockholm. Faren, Lars Thomasson Laula, var fra Susendalen på norsk side. Moren var Kristina Josefina Larsdotter.

I 1904 ga hun ut kampskriftet «Inför lif och död: Sanningsord i de lapska förhållandena». I skriftet tok hun opp viktige samiske spørsmål. Hun pekte blant annet på at samene burde ha eiendomsrett til sine skatteland og også ha rett til fast jordbruk.

Innenfor skolegang påpekte hun at skolegangen var kort og mangelfull. Hun var aktiv i svensk samebevegelse frem til 1908 og var med på å stifte den første samiske riksorganisasjonen «Lapparnas Centralförbund».

I 1908 giftet hun seg med den norske samen Tomas P. Renberg og flyttet med ham til Vefsn. To år senere, i 1910 tok hun initiativet til dannelsen av «Brurskanken Samiske Kvindeförening». Sammen med kvinneforeningen, Ellen Lie og Anna Löfwander-Järwson arrangerte Renberg det første Samiske Landsmøtet som ble holdt den 6. - 9. februar 1917 i Trondheim. Møtet samlet over 100 deltakere og hun holdt selv åpningstalen.

Renberg har vært en viktig inspirator for senere samepolitikere.

100 år med stemmerett for kvinner

I Norge forberedes til et stort stemmerettsjubileum i 2013, og SNF-Sámi NissonForum var invitert til møte med jubileumskomiteens leder Kirsti Kolle Grøndahl på Sametinget i Karasjok 26. oktober 2011.

I 1913 ble innført allmenn stemmerett i Norge, det vil si at kvinner også kunne stemme.

100 årsjubileet skal markeres både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, har komiteen bestemt. Det oppfordres til store og små arrangement hele året der man trekker fram kvinneliv og kvinneskjebner.Korte nyheter

 • Vaksinemotstandere tok seg inn på vaksinesenter

  Politiet fikk melding av vaksinesenteret på Grønland i Oslo om at det var flere personer som hadde trengt seg inn på selve vaksinesenteret.

  – Dette skulle være vaksinemotstandere som hadde et motiv om å fjerne vaksinene på senteret, sier operasjonsleder Cathrine Silju til NRK.

  Silju opplyser om at politiet har kontroll på ti voksne personer. To av de nektet å fjerne seg, og blir innbragt til arresten og bøtelagt.

  Det skal i første omgang ha virket som en demonstrasjon, noe som ble avkreftet.

 • Nedgang på innlagte koronapasienter

  Torsdag er det innlagt tre koronapasienter på UNN i Tromsø, en nedgang på to fra onsdag. Èn er innlagt i Harstad og èn i Narvik.

  Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus
  Foto: Katrine Sunde