Hopp til innhold

Bok lansert: Nå får grenselosene sin fortjente oppmerksomhet

Grenselosene fikk falske beskyldninger om blant annet landssvik. Nå er det lansert en bok som beskriver grenselosenes dramatiske historie.

Tor Asgeir Johansen

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen, ønsker de oppmøtte velkommen.

Foto: PEDER PEDERSEN / ÁRRAN – JULEVSÁME GUOVDÁSJ /LULESAMISK SENTER

​– Det er viktig at den yngre slekten får vite om hva som har skjedd og hva vi gikk i gjennom for å berge folk.

Det sier grenselos Kador Kvannmo fra Ballangen om utgivelsen av en bok som dokumenterer grenselosenes historie.

– Vi levde i trusler for arrestasjoner. Hvis vi ble tatt så var det all sannsynlighet at vi havnet i Tyskland.

Kador Kvanmo

Kador Kvannmo fra Ballangen er en av få gjenlevende loser fra andre verdenskrig.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Boka «Grenselos i grenseland» ble i går lansert foran en nesten fullsatt sal på Drag i Tysfjord, og er resultatet av et flerårig forsknings- og dokumentasjonsprosjekt om grenselostrafikken under andre verdenskrig.

Det var en høytidelig lansering med flere sterke fortellinger.

– Ble forfulgt

Boklanseringen ble åpnet av Tysfjords ordfører, som kort oppsummerte myndigheters behandlig av losene i etterkrigstiden.

– Grenselosene ble ikke hedret med medaljer og takknemlighet, men med rettsforfølgelse, spott og nedverdighet. Grenselosene og deres familier bar denne byrden i stillhet, innledet ordfører Tor Asgeir Johansen.

– Men fare for sitt eget liv og represalier mot sine egne familier ledet grenselosene mennesker på flukt til Sverige.

De oppmøtte fikk også høre fortellinger fra krigen og etterkrigstiden. Historier fra både etterkommere av losene og personer som ble loset over til Sverige.

Innblikk i en dramatisk historie

Boka «Grenselos i grenseland» gir et innblikk i grenselosenes dramatiske historie under andre verdenskrig og skildrer lostrafikken i et historisk perspektiv og særtrekk ved trafikken i ulike områder i nordre Nordland og Sør-Troms.

I boka forteller tidligere grenseloser, deres familier og flyktninger om sine opplevelser og minner knyttet til lostrafikken.

– Vårt ansvar

Ordføreren i Tysfjord mener det er myndigheters ansvar å dokumentere hva som skjedde og gi dette som et rettferdig bidrag om grenselosenes historie til de kommende generasjoner.

– Da tar vi det ansvaret som er gitt oss i håp om at vi en dag kan sette et verdig punktum for en uverdig del av norsk krigshistorie, sa Tor Ageir Johansen under åpningen.

Boka, som ble lansert i går, er skrevet av Marianne Neerland Solheim, Jens-Ivar Nergård og Oddmund Andersen og utgitt av Orkana Akademisk i samarbeid med Árran lulesamisk senter.

Korte nyheter

 • – Stuoráp gå Tråante 2017

  – Sáme kultuvrra l riek stuorra oasse dat stuorra prosjevtas mij ålles Europav gåbttjå. Bådåddjo l má europalasj kultuvrraoajvestádan válljidum jagen 2024.

  Plánaj lij barggamin gåktu, majna ja gudi dasi galggi oassálasstet, ja gåktu ålles Europaj ja aj ålles væráldij vuosedit mij la kultuvrra dan guovlon.

  Europalasj kultuvrraoajvestádan sihtá javllat ålles Nordlánnda la maŋen danna. Ja sáme kultuvrra l má riek stuora ja luondulasj oasse dassta.

  – Bådåddjo 2024 galggá sjaddat edesik sæmmi stuorak gå Roandem 2017, ja vájbi stuoráp.

  Dav tjuottjot prográmmajådediddje prosjevtan Henrik Sand Dagfinrud Bådåddjo 2024:n. Bådåddjo 2024 la má stuorra dáhpádus mij vihpá ålles jagev 2024. Europalasj kultuvrraoajvvestáda sihtá javllat dat la akta værálda stuorámus dáhpádusájs mij guosská kultuvrra- ja sebrudakåvddånahttemij.

  Ulmme dájna la Bådåddjo, Nordlánnda ja ålles rijkaguovllo tjalmostahteduvvá nasjonálalattjat ja aj gasskarijkalattjat, ja duodden europalasj kultuvrraaktisasjvuodav åvddånahttet. Ja dan jage de Bådåddjo galggá dáv stuorra dáhpádusáv plánit ja ásadit ålles jagev ásadimij ja prosjevtaj aktisattjat gasskarijkagasj, rijkalasj, guovlulasj ja bájkálasj fámoj.
  – Rahpam dát stuorra jahkásasj dáhpádusás la guovvamáno dan jage, nav lahka sáme álmmukbiejve gå máhttelis, subtsas prográmmajådediddje Henrik Sand Dagfinrud.

  – Ja sáme oasse galggá luondulasj oasse liehket dássta. Avtastahtedum oasse, javllá Dagfinrud.

  Gulldala Julevmagasijnav dán ássje birra

  Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til Europeisk kulturhovedstad 2024
  Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune
 • – Ikke greit i det hele tatt

  Ordfører Ida Pinnerød i Bodø reagerer sterkt på hendelsen i hjembyen der en fem år gammel gutt ikledt samekofte blir møtt med hets i barnetoget.

  Først skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget. Litt senere går gutten og mora forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj». Og like etter er det to damer som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt.

  Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper at dette er Norge, og at det er Norges bursdag.

  – Jeg syns det er helt forferdelig. Jeg er oppriktig lei meg for at ungene skal oppleve sånt, og at folk i det hele tatt skal oppleve sånt. Men det at en femåring utsettes for denne type, ja – det som egentlig er rasisme. Det er ikke greit i det hele tatt, og selvfølgelig er vi nødt til å ta tak i det.

  Bodø 17 mai
  Foto: Sigurd Steinum / NRK
 • Conifa-cupen må nok avlyses i år

  Årsaken er at den lokale arrangøren i Nice ikke har gitt lyd fra seg om de er klare til å arrangere Conifa-EM i fotball i år eller ikke. Det bekrefter president i FA Sápmi Håkan Kuorak, som sier til NRK at de ikke får kontakt med arrangøren i Nice.

  – Arrangøren har satt lokket på siden 26. april. Ingen vet noe om hvorfor. Ei heller Conifa. Og det finnes heller ikke noen offentlig avlysning. Vi får bare ikke kontakt med arrangøren, sier Kuorak.

  Årets Conifa EM for menn skulle gå av stabelen 3. til 12. juni i Nice i Frankrike. Elleve lag skulle delta. Nå vil Kuorak prøve å få til et alternativ. Men også det ser ut for å bli utfordrende.

  – Når seriespillene er slutt i Norge og Sverige skal vi prøve å få til en turnering med tre-fire lag.

  Håkan Kuorak er klar på at dette vil skade Conifas navn veldig mye.

  – Vi prøver å finne ut av hva man gjør framover. Advokat er innkoplet, og Conifa undersøker om man skal gå til rettslige skritt etter dette.

  – Alle er like undrende Media i Frankrike har også forsøkt å få svar, og hotellet som var booket har selv avbooket alt. De har også gjort forsøk på å få tak i arrangøren, uten å lykkes.

  Kuorak understreker at dette ikke vil få følger for damenes World Championship 2022 som går av stabelen i India først i juli.

  – Dame-Vm går som vanlig, sier Kourak som nå begynner å planlegge 2023 EM, og 2024 Conifa-VM.

  Håkan Kuorak
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK