– Det er viktig at den yngre slekten får vite om hva som har skjedd og hva vi gikk i gjennom for å berge folk.
Det sier grenselos Kador Kvannmo fra Ballangen om utgivelsen av en bok som dokumenterer grenselosenes historie.
– Vi levde i trusler for arrestasjoner. Hvis vi ble tatt så var det all sannsynlighet at vi havnet i Tyskland.
Kador Kvannmo fra Ballangen er en av få gjenlevende loser fra andre verdenskrig.
Foto: Simon Piera Paulsen / NRKBoka «Grenselos i grenseland» ble i går lansert foran en nesten fullsatt sal på Drag i Tysfjord, og er resultatet av et flerårig forsknings- og dokumentasjonsprosjekt om grenselostrafikken under andre verdenskrig.
Det var en høytidelig lansering med flere sterke fortellinger.
– Ble forfulgt
Boklanseringen ble åpnet av Tysfjords ordfører, som kort oppsummerte myndigheters behandlig av losene i etterkrigstiden.
– Grenselosene ble ikke hedret med medaljer og takknemlighet, men med rettsforfølgelse, spott og nedverdighet. Grenselosene og deres familier bar denne byrden i stillhet, innledet ordfører Tor Asgeir Johansen.
– Men fare for sitt eget liv og represalier mot sine egne familier ledet grenselosene mennesker på flukt til Sverige.
De oppmøtte fikk også høre fortellinger fra krigen og etterkrigstiden. Historier fra både etterkommere av losene og personer som ble loset over til Sverige.
Innblikk i en dramatisk historie
Boka «Grenselos i grenseland» gir et innblikk i grenselosenes dramatiske historie under andre verdenskrig og skildrer lostrafikken i et historisk perspektiv og særtrekk ved trafikken i ulike områder i nordre Nordland og Sør-Troms.
I boka forteller tidligere grenseloser, deres familier og flyktninger om sine opplevelser og minner knyttet til lostrafikken.
– Vårt ansvar
Ordføreren i Tysfjord mener det er myndigheters ansvar å dokumentere hva som skjedde og gi dette som et rettferdig bidrag om grenselosenes historie til de kommende generasjoner.
– Da tar vi det ansvaret som er gitt oss i håp om at vi en dag kan sette et verdig punktum for en uverdig del av norsk krigshistorie, sa Tor Ageir Johansen under åpningen.
Boka, som ble lansert i går, er skrevet av Marianne Neerland Solheim, Jens-Ivar Nergård og Oddmund Andersen og utgitt av Orkana Akademisk i samarbeid med Árran lulesamisk senter.