Hopp til innhold

Losene forfulgt grunnet sin etnisitet

– De norske myndighetene drev med personforfølgelse av grenselosene etter andre verdenskrig. Årsaken var nok at de var samer.

Leif erik Michaelsen, Jens Ivar nergård, Oddmund Andersen og Marianne Neerland Soleim
Foto: Sander Andersen/NRK

Det sier forsker Marianne Neerland Soleim ved Falstadsenteret. Neerland Soleim er, sammen med Jens Ivar Nergård og Oddmund Andersen engasjert i forskningen om grenselostrafikken under andre verdenskrig.

I tillegg deltar deltar også blant andre NRK-veteran Leif Erik Michaelsen i referansegruppa for de tre forskerne. Michaelsen laget i 1979/80 en film om grenselostrafikken fra Tysfjord.

Landssvik

Etter anklager fra norske politimyndigheter i Sverige under krigen ble grenselosene beskyldt for landssvik. Beskyldningene gikk blant andre ut på å ha etterlatt flyktninger i fjellet i grensestrøkene i Tysfjord, med døden til følge for flere av dem. I tillegg ble losene beskyldt for å ha robbet flyktninger for klær og andre eiendeler.

Forfulgt


Det svært anstrengte forholdet de norske myndighetene hadde til de samiske grenselosene etter andre verdenskrig resulterte i blant andre at behandlingstiden for mistanke om landssvik ble lang.
Først elleve år etter at krigen var slutt satte de norske myndigheter en sluttstrek for denne personforfølgelsen. Samtlige beskyldninger om landssvik ble da henlagt grunnet manglende bevis.

– Det viser jo bare at de norske myndigheter tok tematikken alvorlig, og at de brukte all mulig slags informasjon og argumentasjon på svensk side for å sverte denne virksomheten. Dette gjaldt spesielt samiske grenseloser, i og med at hoveddelen av losene i rapportene er samiske, sier Marianne Neerland Soleim.

Stygg rapport


Neerland Soleim viser blant andre til en rapport to norske legasjonsmedlemmer skrev etter at krigen var over. Rapporten levner ingen tvil om holdningen til de to norske myndighetspersonene rapporten er undertegnet av.

Sitat fra rapporten:
”De driver et meget utpreget inngifte, og da spesielt i fjordens indre deler. Følgene av dette inngifte har ikke vært slik at eksemplene egner seg til etterfølgelse i andre deler av landet.”


"En har et visst inntrykk av at befolkningen har fått både samenes og de såkalte riksnorskes dårligste egenskaper i en utpreget grad. Derimot er ikke noen av de to folkeegenskaper bevart, uten i enkelte tilfeller"

Takken var beskyldningene


Grenselosene fikk ikke noe offentlig takk eller påskjønnelse for det farlige arbeidet de utførte under krigen. Takken de fikk var at myndighetene støttet seg til rapporten de norske legasjonsmedlemmene skrev etter krigen.

Dette ettermælet har engasjert både de som var loser, men også flere av etterkommerne.

Under Sametingets åpning i 2005 ble grenselosene anerkjent ved at Kong Harald beklaget den manglende anerkjennelsen overfor grenselosene og deres etterlatte.


Over statsbudsjettet bevilges midler over en treårsperiode til dokumentasjons- og forskningsvirksomhet. Det lulesamiske senteret Árran i Tysfjord har fått i oppgave å se nærmere på grenselosvirksomheten under andre verdenskrig, og da spesielt det arbeidet som foregikk fra Tysfjord.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK