Hopp til innhold

Boine og KORK i gang med øving

Det er under tre uker igjen til Mari Boine og kringkastingsorkesteret (KORK) holder en eksklusiv konsert i Kautokeino, og de er i full gang med øving.

Video Mari Boine og KORK øver

Mari Boine og KORK øver

Konserten er i forbindelse med verdenskonferansen for urfolkskringkastere, World Indigenous Television Broadcasting Conference , som arrangeres i Kautokeino uka før påske.

Løftes opp av orkesteret

Boine og KORK er i full gang med øvinger i Oslo.

– Jeg har foventninger om at det kommer masse folk og at de tar dette vel i mot og at de koser seg. Det er ikke så ofte at vi har besøk av et helt symfoniorkester, og det er også grunnen til at jeg sa ja til å være med på dette, sier Mari Boine.

Boine er vant til å ha et band med på scenen på fire-fem og av og til seks musikere. Men å ha hele KORK med seg på scenen er uvant for henne, selv om de har spilt sammen før, i sammenheng med Nobels fredspris.

– Det er en deilig følelse å ha hele orkesteret bak meg, spesielt på de stedene jeg blir løftet opp av den massive lyden. Det er en fantastisk følelse. Det er også fint å ta fram noen av de sangene jeg ikke har gjort på lenge, spesielt «Dunnje», hvor jeg følte at jeg ble løftet opp av orkesteret.

– Hva får publikum med denne opplevelsen?

– De får en del av sangene de forhåpentligvis er glad i, og opplevelsen av et symfoniorkester.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mari Boine øver sammen med KORK

– Det er en deilig følelse å ha hele orkesteret bak meg, spesielt på de stedene jeg blir løftet opp av den massive lyden, sier Mari Boine.

Foto: Mette Ballovara/NRK

Spennende prosjekt

– Det var på tide å ta steget helt ut. Det er et svært spennende prosjekt for oss. Endelig spiller vi konsert med en av Norges mest betydelige artister, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

– Dette blir historisk på flere måter. Det er første gang KORK samarbeider med en samisk artist, og det blir hyggelig å få kunne vie vår fulle oppmerksomhet til Boine. Jeg synes det er på høy tid, sier Stensø.

Konkurrerer med nordlyset

Også dirigent Anders Eljas gleder seg til konserten med Mari Boine.

– Jeg var med min kjæreste Wenche Myhre i Tyskland der hun er på turne, og da hennes fans fikk høre at jeg skulle jobbe med Mari Boine da ble de veldig begeistret for de elsker henne. Det er fantastisk. Hun har publikum langt ut over landets grenser, det kan jeg love deg.

– Publikum kommer til å oppleve en storslagenhet. Vi kommer til å konkurrere med nordlyset. Sånn er det.

Mari Boine og KORK, 28. mars 2012 19:00, Báktehárji, Kautokeino

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK