Blir elgjakt i år også

Til tross for liten elgstamme blir det elgjakt i Karasjok.

Elgjeger

Sannsynligvis blir det flere begrensninger i elgjakta i Karasjok i høst – men elgjakt blir det.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

FeFos utmarksforvalter Anders Aarthun Ims kan berolige jegerne med at det vil tillates å felle to elg per elgvald i Karasjok også denne jakthøsten.

I dag møttes representanter fra kommunens elgforvaltningsråd, Karasjok elgjegerforening og Finnmarkseiendommen (FeFo) for å diskutere elgjakta i kommunen.

Brukte kraftige ord

Evald Nordsletta fra elgforvaltningsrådet har tidligere talt for at man måtte se på muligheten for å kanskje stoppe elgjakta helt.

– Jeg brukte kraftige ord i starten, og det vekket mange, og jeg har fått beskjed fra flere at de har tenkt i de samme baner. Elgstammen er blitt mindre, så nå må vi jobbe for at elgstammen ikke blir enda mindre, sier Nordsletta til NRK.

Blir innskrenkninger

Anders Aathun Ims sier at til tross for at det blir jakt, så vil de se på muligheten for å redusere antall tilleggsdyr.

– Det er ingenting som er avgjort enda, men det vi kan si dersom noen har vært i tvil, er at det blir jakt i Karasjok i år. Vi kommer til å bli litt mer restriktiv på hva som tildeles i tilleggsdyr, det vil si den kvoten jegerne kan søke på etter at de har felt sin grunnkvote, sier FeFos utmarksforvalter.

Elgtallet mer enn halvert

Det er 65 elgvald i Karasjok, og grunnkvoten er to dyr, det vil si at det vil i utgangspunktet kunne felles 130 dyr. I 2013 ble det felt 180 elg i Karasjok, og det var gitt tillatelse til å felle 260.

Under en telling med helikopter i april ble det telt 280 elg i Karasjok. For fire år siden var tallet 500, og fire år før der igjen hele 800.

Evald Nordsletta sier at det er spesielt viktig at det felles færre elgkyr med kalv.

– Vi anmoder om at når jegerne skyter kalv, så skyter de kun den, og lar kua leve, for kua er den som viderefører elgstammen, forteller Nordsletta.

Anders Aarthun Ims og Evald Nordsletta

Anders Aarthun Ims fra Finnmarkseiendommen og Evald Nordsletta fra kommunen møttes i dag for å diskutere virkemidler for å få elgstammen på fote igjen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK