NRK Meny
Normal

Ikke alle vil ha innskrenkinger

Ikke alle elgjegere i Karasjok er like begeistret til forslaget om å spare elgen og å la geværet være bak lås og slå denne høsten. Skjebnen kan avgjøres i dag.

I knelende bønn om å overleve elgjakta

Her går elgen i knelende bønn om å overleve elgjakta. Men elgjegerne i Karasjok er delt i synet om at elgstammen i Karasjok er en truet art.

Foto: Peter M. Laugen

– Jeg stoler rett og slett ikke på elgtellinga som er blitt gjort fra helikopter denne våren, sier elgjeger Arvid Næss.

Tellinga viser at det er så lite elg i Karasjok at det nå kan spøke for årets elgjakt . 280 elg er blitt telt. Til sammenligning ble det i fjor gitt tillatelse til å felle 250 elg.

– Dersom vi fortsetter å felle like mange elg hver høst, vil det ikke gå lang tid før elgstammen i Karasjok forsvinner helt, mener Evald Nordsletta. Han sitter i elgforvaltningsrådet som de folkevalgte i Karasjok har valgt.

I dag avgjøres skjebnen for neste høstjakt. Det er representanter fra kommunens elgforvaltningsråd, Karasjok elgjegerforening og Finnmarkseiendommen (FeFo) som skal samles til møte for å diskutere den fremtidige elgjakta i Karasjok.

Først etter møtet vil elgjegerne få vite hva resultatet blir. Hadde det vært opp til Nordsletta alene å avgjøre, ville jegerne måtte ta pause fra elgjakta i minst to år.

Evald Nordsletta og Fred Ivar Solbakken

Evald Nordsletta som selv er en ivrig jeger, vil ha ha pause i elgjakta i Karasjok for å bygge opp elgstammene.

Foto: Privat

– Men jegerne må nok uansett være forberedt på innskrenkinger av årets elgjakt, svarer Nordsletta.

Også elgjakta for senere årene vil bli diskutert på skjebmemøtet. Resultatet fra dette vil bli sendt ut på høring til berørte parter, forklarer Nordsletta.

Jegerne er uenige

NRK Sápmi har pratet med flere elgjegere i Karasjok som synes det vil være greit med en redusering av elgjakta.

– Dersom det vitterlig er så lite elg i Karasjok som elgtellinga viser det, synes jeg det er helt greit å ta en pause fra jakta for en stund fremover, svarer elgjeger Morten Dalseng.

Men elgjeger Arvid Næss er ikke like mye begeistret.

– Min erfaring er at det nå er så mye elg i Karasjok at det rett og slett ikke er nok mat til alle dyrene. Derfor dør de av sult, noe som vi har opplevd flere steder også denne vinteren, forklarer Næss.

Ikke alle områder er blitt telt

Han tror ikke at elgtellinga viser sannheten om hvor mye elg som finnes i Karasjok.

Tellinga har foregått i ti timer fra helikopter, noe som han mener er for kort tid.
Derfor har de ikke rukket å gjøre ordentlig telling nord for Karasjok sentrum, dvs i området som grenser mot Porsanger og Tana kommune.

– Dessuten har tellinga startet altfor sent, mener Næss.

Det er nødvendig med snø i utmarka dersom tellinga skal bli vellykket. Tellinga foregår derfor vanligvis i tida fra januar til mars måned.

– Årets telling skjedde ikke før i april, da snøen i store områder allerede var forsvunnet. Da hadde elgene allerede begynt å trekke seg ned til skogsområder hvor det er bart, noe som gjøre det nesten umulig å oppdage elgene fra helikopter, forklarer Næss.

Han synes ikke det er vil være riktig at det blir tatt endelig avgjørelse i saka på dagens møte.