Ber Obama løslate indianer

Sametinget ber USAs president om å løslate en indianer, som i 33 år har sittet i fengsel som samvittighetsfange.

Sametingspresident Egil Olli, Rohini Talalla og Jeffrey Bader studerer sametingsbygget.
Foto: Jørgen Eide / NRK

Indianeren Leonard Peltier (65) har sittet fengslet siden 1976 i USA.

I forbindelse med besøket til Obama-administrasjonens rådgiver, Jeffrey Bader , tok sametingspresidenten opp denne saka og ba om at Peltier snarest settes fri.

– Han er bare dømt på indisier og det finnes ingen beviser for at han skal ha gjort noe galt, sier Bjarne Store Jakobsen, rådgiver for Sametingsrådet.

– En uskyldig samvittighetsfange

Leonard Peltier (født 12. september 1944) er en nordamerikansk indianeraktivist som ble dømt i 1977 til to sammenhengende livstidsdommer for å ha drept to FBI-agenter.

Lederen for menneskerettighetsgruppa France Libertes, Danielle Mitterand, med bilde av Peltier.

Lederen for menneskerettighetsgruppen France Libertes, Danielle Mitterand, har engasjert seg for å frigi Leonard Peltier.

Foto: CLIFF SCHIAPPA / AP

Det har vært sådd tvil om hvorvidt han er skyldig eller ikke, og han blir regnet som en samvittighetsfange av Amnesty International.

Leonard Peltier ble dømt og er for tiden i fengsel for mordet på FBI-agentene Ronald A. Williams, 27, og Jack R. Coler, 28, som begge døde under en skuddveksling på Pine Ridge Reservatet i 1975. Peltier har vært i fengsel siden 1976.

Peltier har mange støttespillere som mener han er uskyldig og at han ble dømt på ulovlig vis, siden de mener at det er ingen som vet hvem som faktisk avfyrte skuddene som drepte de to FBI-agentene, skriver Wikipedia .

Bjarne Store Jakobsen

Bjarne Store Jakobsen.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Leonard Peltier blir av mange betraktet som en politisk fange, og han har mange støttespillere verden over, inkludert Nelson Mandela, Rigoberta Menchu, Amnesty International, FNs Høykommisær for Menneskerettigheter, Tenzin Gyatso (den 14. Dalai Lama) og Europaparlamentet, som alle har bedt om hans løslatelse.

Sametinget sender president Obama en hilsen der man ber han vurdere å løslate Peltier av humanitære hensyn. Sametinget vil sende en skriftlig henvendelse til president Barak Obama om denne saken.

– Jeffrey Bader lovte oss å overbringe vår anmodning til Barack Obama. I tillegg ble vi enige om at Sametinget skal skrive et offisielt brev om denne saka til presidenten, opplyser Bjarne Store Jakobsen.