Hopp til innhold

Se hva Arne Josvald fikk i garnet

På fisketuren i Tanamunningen fikk Arne Josvald Sabbasen en fæl overraskelse da han dro opp garnet.

En ihjelspist laks dratt opp ved Tana-munningen

OPPSPIST: Slik så laksen til Arne Josvald Sabbasen etter at han dro den opp av garnet natt til torsdag.

Foto: Hilde Sabbasen / Privat

Opp fra havets mørke dro Sabbasen en ihjel spist laks. Laksen var nærmest halvspist, kun hale- og hodepartiet var igjen.

Laksen har fått flerret av kjøtt rundt store deler opp mot hodet. Det er nærmest kun gjellene igjen på fremenden av fisken. Fra bildet kan det se ut som om rovdyret har tatt flere store jafs av laksen.

Ikke mange meterne bortenfor hadde også to smålaks fått smake på rovdyrets vrede. De var også ihjel spist, ifølge Sabbasen.

Dette er ikke de dagene hvor det er artigst å være på fisketur

Arne Josvald Sabbasen, fisker

Enig

Den ivrige fiskeren var kjapt ute på Facebook hvor han la ut et bilde av fangsten. Facebook-trådens mest hyppige kommentar var at det mest sannsynlig har vært en kobbe å ha tatt en smakebit av laksen. Dette er også forsker ved Havforskningsinstituttet enig i.

Terje Haug på forskningstokt ved Svalbard

OPPLEVD TIDLIGERE: Terje Haug (bildet) har også privat opplevd å ha sett en halvspist fisk, denne var derimot kun blitt observert flytende i en elv.

Foto: Pressebilde

– Det er mest sannsynlig en steinkobbe. Vi vet at det er enkelte steinkobber som spesialiserer oppimot vassdrag og som spiser laks, sier Tore Haug som er faggruppeleder for sjøpattedyr ved Havforskningsinstituttet.

Sabbasen valgte å mate fuglene med laksen, dette mener Haug var unødvendig. Det er nemlig mulig å spise laksen, men man burde helst unngå de delene hvor laksen er blitt bitt.

– Rovdyret går som oftest etter de feiteste delene. Det ser vi også på dette bildet. Lever er blant annet snadder for et rovdyr som er ute etter feitest mulig mat, sier Haug.

Skjer ofte

Sabbasen forteller at dette ikke er første gang det skjer. Selv om laksen mest sannsynlig har lidd under angrepet, så blir han ikke å slutte å fiske i Tanamunningen.

– Dette skjer én gang i året, så dette har jeg opplevd opptil flere ganger tidligere, sier Sabbasen.

Tanamunningen

Selv om Sabbasen ikke blir påført direkte økonomiske tap ved slike hendelser, så går det inn på han. De gangene han opplever å få slik laks i garnet, så er han ikke den gladeste mannen, men selv de ivrigste fiskerne forstår at naturen går sin gang.

– Jeg ser flere ganger at kobben jakter ute i Tanamunningen, de må jo selvfølgelig også ha mat, sier Sabbasen.

  • Hør radiointervjuet på samisk rett under:

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen