Márkomeannu snart igang

Om litt over en time braker det løs med den samiske kultur- og musikkfestivalen Márkomeannu i Skånland.

Márkomeannu 2010 forberedelser

Dette bildet er tatt fra festivalområdet et par timer før festivalstart klokken 17.00.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Runar Myrnes Balto

Festivalsjef Runar Myrnes Balto gleder seg til stemninga - som hvert år.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

– Det er vanskelig å anslå hvor mange som kommer, men vi regner med at vi vil ligge på rundt det samme som de to siste årene. Vi har hatt et relativt stabilt publikumstall på cirka 2700 mennesker, sier festivalsjef Runar Myrnes Balto.

En liten stund var festivallederen bekymret for hvordan været skulle bli og om det ville ha noen innvirkning på festivalen. Nå er han imidlertid glad for at værgudene ser ut til å være på Márkomeannus side.

– Og så har dem meldt hetebølge i hele nord . Det er jo fantastisk, sier han.

Vil ha kofte etter Márkomeannu

Festivallederen gleder seg til å kunne ta imot besøkende til det ellevte Márkomeannu, som arrangeres i markebygdene på grensa mellom Nordland og Troms - et område som tradisjonelt sett har vært fornorsket.

– Vi ser en positiv trend med Márkomeannu, nemlig at stadig flere barn og unge blir stolte av egen identitet, får lyst å skaffe seg kofte og å lære seg samisk på skolen. Det er nok den aller viktigste funksjonen Márkomeannu har, sier Myrnes Balto.

Første delen av navnet Márkomeannu henviser til de samiske markabygdene i området, mens den andre delen betyr "spetakkel". Festivalledelsen velger å kalle det for liv og røre i marka.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lihkahusak - Márkomeannus festivalgave til publikum

Se opp for store språkinstallasjoner på festivalområdet. Lihkahusak er festivalens gave til publikum og en hyllest til det samiske språket. Samtidig er det også Márkomeannus egen protest mot nærregionens innstilling til samisk språk.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Populært for de minste også

Festivallivet er også mye gøy og moro, også for de aller minste. I går tyvstartet ledelsen nemlig festivalen med barneprogrammet som i år inneholder blant annet skogsekspedisjon, teaterkurs, instrumentkarusell og Camp Nuorra for de litt eldre.

– Vi er festival for alle og det er viktig for oss at barn og unge har det like hyggelig her som voksne. Barn og unge skal trives hos oss, sier Runar Myrnes Balto.

– Og hva gleder så festivallederen seg til aller mest?

– Den unike Márkomeannu-stemninga som man bare finner her. Det er selve høydepunktet for meg, sier han.

Og på musikkprogrammet i år finner man blant annet Máze Nieiddat, Máddji, Ára, Jon Iver Eira Tellefsen og Sombán. Sjekk hele programmet her.

Skilt på Márkomeannu

Noen timer før festivalstart var ikke alt på plass ennå.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Korte nyheter

 • Ådå virggáj Finnmárkos Nordlánndaj

  Sierra stivrratjåhkanimen uddni mierreduváj Siri Tau Ursinaj(59) direktørra virgev fállat Nordlánda skihppijvieson. Tau Ursin boahtá virges háldadusdirektørran Finnmárko skihppijvieson. Siri Tau Ursin ådå virggáj álggá guovvamáno 28. biejve, ja biejaduvvá de dajna Paul Martin Stranda sadjáj.

  Adm.dir. for Finnmarkssykehuset, Siri Tau Ursin
  Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
 • Tjielgga rávtjádagáv dal buktá

  Visská dásse la vádádiededimen gå de ållo rásjov ja slahtev Nordlándan ja Råmsån buktá. Diededibme l dijstak ideda rájes gitta gasskavak idedij, diedet dálkkedievnastus yr.no. Vuordedahtte buktá 30-60 mm. Dajna de buktá tjielgga rávtjádagáv. Helgelátten bájkálattjat 60-90 mm rássjo jali slahtte.

  Tjielgga rávtjádak
  Foto: yr.no
 • Eai vuordde nu olu goargŋut ruoššaluosaid boahtte jagi

  Romssa ja Finnmárkku stáhtahálddašeaddji ođđa raportta vuođul eai vuordde nu olu goargŋut ruoššaluosaid Finnmárkku ja Romssa jogaide. Eaktodáhtolaš joavkkut ja searvvit bivde badjel 100 000 ruoššaluosa Romssas ja Finnmárkkus 2021:s. Jáhkkimis dát lea geahpedan 1–2 miljon ruoššaluosa goargŋuma 2023.