Vil ha rent flertall

Egil Olli ble enstemmig valgt til Aps presidentkandidat. - Vi satser på rent flertall, sier han.

Egil Olli og Marianne Balto
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Arbeiderpartiets samepolitiske konferanse i Tromsø hadde bare en kandidat - som ventet.

Olli ble valgt ved akklamasjon søndag etter enstemmig innstilling fra valgkomitéen.

Han overtok samepresidentvervet i september 2007 etter at NSRs Aili Keskitalo gikk av. Olli har vært sametingsrepresentant siden 1989.

LES OGSÅ: Same-Aps sterke mann

Marianne Balto ble enstemmig valgt til visepresidentkandidat.

- Bare seier er godt nok

Og det var en optimistisk og glad Olli som takket for tilliten. Han ga klart uttrykk for at bare seier er godt nok i sametingsvalget.

- Vårt klare mål er å få minst 20 representanter på Sametinget etter høstens valg. Når man stiller opp i en konkurranse, er det nettopp for å vinne. Å styre Sametinget i mindretall vil jeg ikke lenger; to år får holde, sier Olli.

For å nå dette målet, manet Olli til team-arbeid. Han viste også til den historiske utviklingen til Ap i forbindelse med sametingsvalgene.

- Første gang kom vi inn med sju representanter. Neste periode fikk vi inn ni, deretter tolv, så 13 og i denne perioden har vi 18. Derfor vil det ikke være problematisk å få inn 20 representanter etter neste valg, sier han.

Nå vil presidentkandidaten gå ut og fortelle velgerne om hva de akter å gjøre.

- Vi har vedtatt et valgprogram her som vi ønsker å gjennomføre. Det er også mål vi ikke klarer å nå uten hjelp fra partiet, regjeringen og Stortinget. Dersom vi ikke klarer å få til noe med både flertall på Sametinget og Stortinget, ja så vet jeg ikke når vi skal makte det, sa han i takketalen sin like etter at han var valgt.

Korte nyheter

  • Freder kvensk fjøs i Porsanger

    Fjøset i Repokoski, som blir fredet av Riksantikvaren, er et unikt kvensk kulturminne som forteller om kvenenes liv i Lakselvdalen og Finnmark på 1800-tallet, ifølge NTB. Det fredete fjøset viser hvordan kvenene bygde, bodde og livnærte seg i området.

  • Dokumentar om psykiske problemer

    Petter Aaberg og Sverre Kvamme har laget dokumentarfilmen «Nattebarn» om unge mennesker med psykiske problemer etter at Petter selv har gjennomgått et selvmordsforsøk. – Går forbausende langt inn i intimsfæren, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

    Den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».
    Foto: Indie Film AS