Vil ha rent flertall

Egil Olli ble enstemmig valgt til Aps presidentkandidat. - Vi satser på rent flertall, sier han.

Egil Olli og Marianne Balto
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Arbeiderpartiets samepolitiske konferanse i Tromsø hadde bare en kandidat - som ventet.

Olli ble valgt ved akklamasjon søndag etter enstemmig innstilling fra valgkomitéen.

Han overtok samepresidentvervet i september 2007 etter at NSRs Aili Keskitalo gikk av. Olli har vært sametingsrepresentant siden 1989.

LES OGSÅ: Same-Aps sterke mann

Marianne Balto ble enstemmig valgt til visepresidentkandidat.

- Bare seier er godt nok

Og det var en optimistisk og glad Olli som takket for tilliten. Han ga klart uttrykk for at bare seier er godt nok i sametingsvalget.

- Vårt klare mål er å få minst 20 representanter på Sametinget etter høstens valg. Når man stiller opp i en konkurranse, er det nettopp for å vinne. Å styre Sametinget i mindretall vil jeg ikke lenger; to år får holde, sier Olli.

For å nå dette målet, manet Olli til team-arbeid. Han viste også til den historiske utviklingen til Ap i forbindelse med sametingsvalgene.

- Første gang kom vi inn med sju representanter. Neste periode fikk vi inn ni, deretter tolv, så 13 og i denne perioden har vi 18. Derfor vil det ikke være problematisk å få inn 20 representanter etter neste valg, sier han.

Nå vil presidentkandidaten gå ut og fortelle velgerne om hva de akter å gjøre.

- Vi har vedtatt et valgprogram her som vi ønsker å gjennomføre. Det er også mål vi ikke klarer å nå uten hjelp fra partiet, regjeringen og Stortinget. Dersom vi ikke klarer å få til noe med både flertall på Sametinget og Stortinget, ja så vet jeg ikke når vi skal makte det, sa han i takketalen sin like etter at han var valgt.

Korte nyheter

 • Vaksinemotstandere tok seg inn på vaksinesenter

  Politiet fikk melding av vaksinesenteret på Grønland i Oslo om at det var flere personer som hadde trengt seg inn på selve vaksinesenteret.

  – Dette skulle være vaksinemotstandere som hadde et motiv om å fjerne vaksinene på senteret, sier operasjonsleder Cathrine Silju til NRK.

  Silju opplyser om at politiet har kontroll på ti voksne personer. To av de nektet å fjerne seg, og blir innbragt til arresten og bøtelagt.

  Det skal i første omgang ha virket som en demonstrasjon, noe som ble avkreftet.

 • Nedgang på innlagte koronapasienter

  Torsdag er det innlagt tre koronapasienter på UNN i Tromsø, en nedgang på to fra onsdag. Èn er innlagt i Harstad og èn i Narvik.

  Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus
  Foto: Katrine Sunde