NRK Meny
Normal

Ap-politiker snakker med døde

Fortalte om sin spesielle kontakt fra Sametingets talerstol. – Jeg tror på den kristne guden, men kan ikke velge bort samisk sjamanisme, sier Heidi Persdatter Greiner Haaker.

Heidi Persdatter Greiner Haaker

Heidi Persdatter Greiner Haaker representerer Arbeiderpartiet.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Familien hennes vet hva hun holder på med, men mange ble overrasket da hun sist uke fortalte om samtaler med døde. Dette skjedde da Sametinget hadde kirkeseminar.

– Jeg fikk veldig mange gode tilbakemeldinger, men mange smilte overbærende og himlet med øynene. Noen ga beskjed om at slike ting prater man ikke om. Begrunnelsen var at man rett og slett ikke snakker om dette, forteller hun til NRK.

45-åringen representerer Arbeiderpartiet på Sametinget for Sør-Norge valgkrets.

– På seminaret snakket vi om kirkens posisjon i det samiske samfunnet. Sjamanens og noaidiens posisjon ble også nevnt. Jeg ga uttrykk for ønske mitt om å kunne forene det kirkelige og de gamle samiske tradisjonene slik at det ikke blir et enten eller, men både og, forteller hun.

Går i kirken og ber til Gud

Heidi Persdatter Greiner Haaker sier hun selv tilhører begge «verdner».

– Jeg går i kirken, ber mine bønner og tror på Gud. Samtidig tviholder på min gamle samiske tradisjon som jeg har hatt med meg helt fra barndommen. Jeg kan ikke velge bort en av delene.

Hun tror det er redselen for det ukjente som gjør at temaet ties av mange.

– Stemples som gal og dum

– Jeg tror det er viktig med åpenhet. Prinsesse Märtha Louise gjør en viktig jobb i så måte. Dessuten synes jeg det er bra at samisk media også forteller om dette. Dette er jo en sentral del i samisk historie. Mange frykter også for å bli stemplet som gal og dum hvis man snakker åpent om dette, sier sametingspolitikeren.

Slik beskriver hun kontakten:

– Når jeg har kontakt med døde personer, så er det ved en samtale i forbindelse at de nylig har dødd. Jeg forsøker å få dem til å slippe tak på livet dem har vært i, sier hun.

Poenget er å få den døde til å komme seg videre i den neste fasen, forklarer Greiner Haaker.

– Det kan hende at vedkommende ber om hjelp for å gjøre ferdig med noe vedkommende ikke rakk å gjøre.

Hun hevder at svært mange er i stand til å gjøre det samme som henne.

– Jeg ble veldig overrasket første gang dette skjedde; er det hode mitt som tuller, tenkte jeg. Men da jeg snakket med familien til vedkommende, fikk jeg bekreftet at det virkelig var noe som personen hadde snakket om før døden.