Hopp til innhold

Amanda og Anne Lajla skal være med å velge Oscar-vinnere

Filmskaper Amanda Kernell og direktøren ved Internasjonal Sámi Filbmainstituhtta, Anne Lajla Utsi, blir medlemmer av Oscar-akademiet.

Amanda Kernell og Anne Lajla Utsi

AKADEMI-MEDLEMMER: Amanda Kernell og Anne Lajla Utsi blir med i et selebert selskap.

Foto: Montasje / NRK

Dette gjør at de kan stemme på hvem som skal få Oscar-prisen.

– Dette er en stor anerkjennelse for samiske filmskapere, sier en smilende Anne Lajla Utsi.

Kernell fra Umeå i Sverige og Utsi fra Kautokeino er ikke eneste samiske medlemmer i akademiet. Blackfoot-samiske Elle-Máijá Tailfeathers ble medlem i 2020.

Les også Samisk filmskaper vant pris under Nord-Amerikas største filmfestival

Samisk-kanadiske filmskaperen Elle Máija Tailfeathers

– Blir mye filmtitting

Oscar-prisen deles ut i 24 ulike kategorier, deriblant beste film, regi, hovedroller, biroller, manuskript, foto, klipping, musikk, scenografi og kostymer.

Prisene deles hovedsakelig ut til amerikanske filmer, med en særskilt pris for beste fremmedspråklige film.

Utsi vet ikke ennå i hvilken kategori hun tilhører, men hun regner med at det blir noen timer foran TV-skjermen fra høsten av.

– Jeg ser allerede mye på film i forbindelse med jobben min, men nå blir det enda mer. Tro om jeg får tid til noe annet?

Anne Lajla Utsi følger med dubbinga i Sámi Filbmaguovddaš studio.

Følger med på dubbing. Anne Lajla Utsi, sammen med Lisa-Marie Kristensen (t.h) og Hanna Nutti (til venstre) i Sámi Filbmainstituhtta studio.

Foto: Ronald Pulk / NRK

Flere samer i akademiet?

Siden det nå blir tre samer i akademiet, kan dette bare være starten på en stor invasjon av samer i akademiet?

– Alle medlemmer kan foreslå et nytt medlem, så umulig er det ikke, sier en glad Utsi.

Samisk film har heller ikke vært Oscar-nominert mer enn én gang, i 1987 var Nils Gaups «Ofelaš – Veiviseren» nominert.

Mikkel Gaup i filmen som ble nominert til Oscar

Den ikoniske samiske spillefilmen «Ofelaš – Veiviseren» av Nils Gaup er eneste samiske film som er blitt Oscar-nominert. I filmen hadde Mikkel Gaup hovedrollen.

Foto: NTB scanpix

Stor suksess med debutfilm

Amanda Kernell gjorde stor suksess med spillefilmdebuten, «Sameblod», som kom ut i 2016.

Filmen hadde premiere på Den 73. filmfestivalen i Venezia, der vant filmen Europa Cinemas Label for Beste europeiske film. Den vant også kritikerprisen Fedeora for Beste debutregissør.

Les også To nye priser til Amanda Kernell og «Sameblod»

Amanda Kernell og Lene Cecilia Sparrok

Kernell synes det er stort å få være med i akademiet.

– En stor ære og litt uventet. Litt rart å tenke at jeg startet en gang i tiden med å lage kortfilm i Umeå, da føltes Hollywood veldig langt borte.

Andre nordmenn som i år er invitert inn av akademiet er Renate Reinsve og Yngvill Kolset Haga fra Verdens verste menneske, samt filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen.

Amanda Kernell

Amanda Kernell startet karrieren med kortfilm, siden har karrieren bare pekt oppover.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Ny rapport viser at språket i reindrifta har blitt dårligere

  Sametinget gir ut årlig en rapport om situasjonen for samisk språk i Sverige. Hvilke tiltak som er gjort og
  hvordan språkene utvikler seg. Språkrapporten viser at reindrifta ikke lenger er den sterke språkarenaen slik den var tidligere.

  Dette bekrefter reindriftutøver og leder i Semisjaur-Njarg fjellsameby i Sverige Anders Erling Fjällås.

  – Da jeg var barn, var det mest samisk man hørte på fjellet, men nå er det svensk. Og jeg er ikke så gammel, det er nok 30-40 år som har gått. Nå prates det svensk ispedd samiske ord. Man hører enkelte ord, men ikke språket. De som snakker språket blir bare eldre og eldre. Det er noen unge som har begynt å lære seg pitesamisk. Men det er veldig få i dag som snakker pitesamisk.

  To som jobber for å bevare samiske språk, mener situasjonen er alvorlig.

  – Det er en alvorlig situasjon fordi reindriften ikke lenger er en språkbærer. De naturlige ordene fins i naturen. Det er der samisk språk lever og hvor vi bygger under det samiske. Jeg syns situasjonen er alvorlig, sier leder i Giellagáldu Per-Eric Kuoljok.

  – Det viser hvordan språksituasjonen er i det samiske samfunnet. Stadig færre kan lese, skrive og snakke samisk. Vi må finne nye arenaer, sier ordfører i svenske Sametingets språknemnd Ulla-Karin Sarri.

 • Støre: – Hensynet til samiske interesser vil alltid være et helt sentralt spørsmål

  Regjeringen planlegger å elektrifisere gassanlegget på Melkøya. Den planlagte 420kw-linjen går blant
  annet gjennom Fálá reinbeitedistrikt i Vest-Finnmark.

  Distriktets leder Áslat Ánte Sara sier dette vil ha store konsekvenser for dem.

  – Fálá har allerede mistet mye arealer, vi har ikke råd til å miste mer. Vi trenger land hvis vi skal overleve i fremtiden, sier Sara.

  Kraftutbyggingsplanene i Vest-Finnmark bekymrer sametingspresident Muotka. Hun frykter at det kan skje nye Fosen-lignende menneskerettighetsbrudd i reinbeitedistriktene Fálá og Fiettar.

  I går møttes statsminister Jonas Gahr Støre og sametigspresident Silje Karine Muotka i et uformelt lunsjmøte. Temaet var oppfølgingen av Fosen-saken og hvordan man i fremtiden skal unngå å bryte menneskerettighetene.

  Støre garanterte under møtet at han skal gjøre alt for å unngå at samenes menneskerettigheter brytes i fremtiden.

  – Jeg er fornøyd med at statsministeren bekrefter at man gjør alt for å forebygge menneskerettighetsbrudd. Det er veldig viktig og jeg tror at det er et stort og nødvendig skritt i kjølvannet av Fosen-saken, sier Muotka.

  Leder i Fálá reinbeitedistrikt synes Støres løftet er bra, men han tror ikke helt på det.

  – Det er jo kjempe bra hvis det holdes at det ikke vil skje flere menneskerettighetsbrudd i reindriftsområder. Det ville gi trygghet for reindrifta. Men jeg vet ikke om man skal tro på det. Man må bare vente og se hvordan det blir i fremtiden.

  Statministeren sier til NRK at det var et godt og nyttig møte.

  – Vi hadde et godt og nyttig møte der vi diskuterte flere saker. Både sametingspresidenten og jeg er opptatt av at vi må styrke tilliten mellom myndighetene og den samiske befolkningen. Jeg forsikret at jeg, og regjeringen, skal gjøre alt vi kan for å unngå framtidige menneskerettighetsbrudd. Det er viktig å ta lærdom av Fosen-saken, sier Støre.

  Og når det kommer til regjeringens kraftutbyggingsplaner er det kommet mange tiltak som skal ivareta samiske interesser, forteller han.

  – Regjeringens tiltakspakke for reindrift og energi inneholder mange tiltak som skal sørge for å ivareta reindriftens interesser i kraftutbyggingssaker. Når Energidepartementet eller NVE skal behandle konkrete saker om nytt kraftnett eller ny kraftproduksjon i Finnmark, vil de skaffe seg kunnskap om samiske interesser og sørge for grundige konsultasjoner. Hensynet til samiske interesser vil alltid være et helt sentralt spørsmål ved konsesjonsbehandling i samiske reinbeiteområder, sier Støre.

 • Musikk viktig for henne da hun skulle lære seg samisk

  Lågå julevsábmáj.

  Musikk ble viktig for Kajsa Balto da hun skulle lære seg samisk. Hun tror at samisk sang i musikktimene på skolen kan få flere til å lære seg språket.

  – Samiske sangtekster er veldig lette å lære seg. Så vil jeg tro at det er bra måte å øve lyder og uttale på. Musikk har for meg vært en måte å styrke mitt eget språk, sier Balto.

  På Alstad ungdomsskole i Bodø går det mest i engelske og norske låter i undervisningen. Men de tror musikk kan være til god hjelp for å lære samisk.

  – Jeg tror det er lettere enn å lære bare ved å skrive og lese hele tiden, sier Erik Cornelius Aira Amundsen

  – Det hadde vært kult, legger han til.

  Dette får støtte fra forskerhold. Nora Bilalovic Kulset er musikkforsker ved NTNU. Hun mener sang er nyttig for å lære et nytt språk.

  – Du lurer språket inn i hjernen. For du øver deg på språk uten å vite det. Og det er tusenvis av fordeler med å synge når du skal lære deg et språk, sier Kulset.