Hopp til innhold

Samisk filmskaper vant pris under Nord-Amerikas største filmfestival

Elle-Máijá Tailfeathers vant prisen som «beste filmskaper på vei opp» under dokumentarfilmfestivalen Hot Docs.

Samisk-kanadiske filmskaperen Elle Máija Tailfeathers

PRISVINNER: Elle-Máijá Tailfeathers.

Foto: Chris Young / Chris Young

Hun vant Emerging Canadian Filmmaker-prisen for sin ferske film «Kímmapiiyipitssini: The Meaning of Empathy».

– Med en langfilm og nå to langdokumentarer bak seg, er Tailfeathers en filmskaper på vei opp, lød juryens uttalelse ifølge Variety.

Dokumentaren tar fatt i hva opiodkrisen som herjer Nord-Amerika har ført til for hennes mors folk, Kainai (Blood) Nation, etter at fentanyl flommet inn over dette Blackfoot-reservatet fra 2014.

Elle-Máijá Tailfeathers vant pris for dokumentar

VANT PRIS: I langdokumentaren er blant annet legemoren Esther Tailfeathers (bildet) å se.

Foto: NTB kultur

Det førte til talløse overdoser, og helsearbeidere som filmskaperens legemor Esther Tailfeather befant seg ifølge omtalen «midt i en epidemi».

Elle-Máijá Tailfeathers løfter frem både menneskene bak avhengigheten så vel som helsearbeiderne som innfører nye metoder for å kjempe mot den økende avhengigheten – og der tittelens empati og omsorg står sentralt.

– Da jeg begynte å lage denne filmen, var det så mange historier i nyhetsmediene om samfunnet mitt, mange av dem sett ut fra et traumepornoperspektiv der man fortalte historier om sorg og smerte, men utelot arbeidet man gjorde i lokalsamfunnet, sier hun til Point of View Magazine.

Hun ble også stemt frem som én av fem publikumsfavoritter og mottok dermed 10.000 canadiske dollar, som tilsvarer i overkant av 67.000 norske kroner.

Elle-Máijá Tailfeathers

SKUESPILLER: Tailfeathers har også vært innom skuespill. Her fra et stykke ved det samiske teateret Beaivváš.

Foto: Hans-Olof Utsi / Beaivváš

– Nok en stor milepæl

– Filmskapere som ikke har kjennskap til urfolkssamfunn ser ikke de traumene og har ikke den dype forståelsen og kunnskapen som skal til for å speile det virkelige problemet.

Det sier Anne Lajla Utsi, direktør ved Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) til NRK og fortsetter:

– Veldig ofte forteller de historien kun fra et perspektiv som kan være med på å forsterke stereotypene, derfor trenger vi urfolksfilmskapere som Tailfeathers som kjenner samfunnene best, sier Utsi.

Hun forteller at hun fikk et smil om munnen da hun mandag morgen leste nyheten.

– Dette er nok en stor milepæl for Tailfeathers. Fra samisk filmverden sin side så er vi veldig stolt over at hun fremmer den samiske kulturen på en fremragende måte, sier Utsi.

Anne Lajla Utsi sa at hun smilte bredt da statsbudsjettet ble offentliggjort i dag

SKRYT: Direktør ved Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI), Anne Lajla Utsi, har kun gode ord å si om Tailfeathers.

Foto: Liv Inger Somby

Tailfeathers har vunnet flere gjeve priser, hvor blant annet prisen for beste kvinnelige hovedrolle under Canadian Screen Awards peker seg ekstra ut.

På grunn av tidsforskjellen til Canada har ikke NRK kommet i kontakt med Tailfeathers. Faren hennes, Bjarne Store-Jakobsen, forteller til NRK at han er stolt over datteren.

– Hun har jobbet lenge med denne filmdokumentaren, da var det også velfortjent at hun fikk denne anerkjennelse. Det har tatt fem år å lage filmen som har et tungt og krevende tema, sier Store-Jakobsen.

Ønsket å vise den komplekse historien

Juryen skriver i sin begrunnelse at filmen portretterer tragediene med dyp kjennskap og omsorg.

– Hvert klipp inneholder en følelse av kjærlighet og støtte for verdigheten til kulturen som har blitt såret og behandlet urettferdig.

  • Se traileren til filmen under:

Selv ønsket Tailfeathers å vise hvor mye mer komplisert historien er, enn den ofte fortelles på film, og trekker også linjene tilbake til kolonialiseringen. Hun sier til bladet at det å lage filmen var «som en masterklasse i å jobbe etisk i ditt eget samfunn».

Prisen blir gitt til første- eller andregangs filmskapere fra Canada og inneholder også et stipend på 3000 canadiske dollar, tilsvarende over 20.000 norske kroner.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.