Hopp til innhold

Alle partier vil styrke samisk – likevel er den lite verdsatt

Samisk og norsk er likestilte i Norge, men hvorfor hektes samisk pappskilt under norske skilt?

samisk skilt

LITE VERDSATT: I Kautokeino har folk satt opp egne pappskilt under vegvesen skilt, og tatt ansvaret for å synliggjøre nordsamisk.

Foto: Anna-Maria Ahlén / SVT Sápmi

I 32 år har Sametinget prioritert de samiske språkene, men hva er resultatet?

«Et bilde sier mer enn tusen ord» er et passende uttrykk for dagens situasjon. I hvert fall når vi ser hva som skjer ved veikanten i en samisk kommune. Kan pappskilt med samisk tekst illustrere hva politikere lover i sine partiprogram, og hva de har fått til i praksis?

Samtlige stortings- og sametingspolitiske partier lover nemlig å styrke og bevare de samiske språkene, likevel er alle språkene truet.

Hva skal vi med et Sameting som ikke engang klarer å styrke den samiske språkfamilien, og hva slags rolle skal det ha i fremtiden i Norge?

Thor Werner Thrane

DEBATTLEDER: NRK-journalist leder valgdebatten i Arendal.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Det er hovedspørsmålet i NRK-debatten i Arendalsuka, som er hovedarena for stortings- og sametingsvalget i 2021.

– Jeg vil utfordre stortingspolitikere om de samiske språkene, arealutnyttelse og hva slags rolle Sametinget skal ha i Norge, sier debattleder Thor Werner Thrane.

Se NRK-debatten onsdag kl. 19.55 på NRK2 eller på NRK TV-nettspiller.

Hva er Sametinget og hvordan skal Stortinget sikre Sametinget den myndigheten det trenger for å bevare og styrke det samiske samfunnet. Vi møter stortingspolitikere til diskusjon om Sametingets rolle i Norge.

Hva er Sametinget og hvordan skal Stortinget sikre Sametinget den myndigheten det trenger for å bevare og styrke det samiske samfunnet. Vi møter stortingspolitikere til diskusjon om Sametingets rolle i Norge.

Symbolet – det samiske pappskiltet

– Det samiske pappskiltet i Kautokeino er mer enn et pappskilt. Det er et symbol på hvordan språkets tilstand er i landet, sier Thrane.

Stedet i Norge hvor det er flest samisktalende i forhold til innbyggertallet er Kautokeino i Finnmark. Nesten alle snakker nordsamisk i den største kommunen i Norge etter areal, som har i underkant av tre tusen innbyggere.

Likevel blir samisk glemt når nye skilt blir satt opp ved riksvei E45.

Dette provoserer befolkningen, som har tatt loven i egne hender og satt opp samiske pappskilt, under det norske skiltet, forteller ordføreren i Kautokeino.

– Vedkommende som har gjort dette har klart å vekke meg, og fått meg til å tenke. Dette må vi ta på alvor, sier ordfører Hans Isak Olsen.

Samiske skilt

BØYD: Regn har allerede gjort sitt med pappskiltet, men folk håper den bli byttet ut med ekte skilt.

Foto: Anna-Maria Ahlén / SVT Sápmi

Bruker hundre millioner på samisk språk

Sametinget bruker i år rundt 113 millioner kroner for å styrke de samiske språkene, nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk, skoltesamisk, pitesamisk og umesamisk, ifølge Sametingets budsjett for år 2021.

Men dette er tydeligvis ikke nok.

I budsjettet skriver Sametinget at det fremdeles er mangel på samisk språkkompetanse på alle samfunnsområder.

– Dette vil selvsagt bli diskutert i debatten, lover debattleder Thor Werner Thrane.

Her er NRKs infosider: Alt du trenger å vite om Sametingsvalget 2021

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen