NRK Meny
Normal

Áillohaš-musikkpris til komponist

Halvdan Nedrejord ble i kveld tildelt Áillohaš-musikkpris under Sámi Grand Prix. Men vinneren var selv ikke å se.

Musikkpris

Prisutdelerne av Áillohaš-prisen 2011 måtte gå av scenen med både sjekk og diplom uten å ha fått overrakt årets ærespris.

Foto: Kenneth Hætta

Prisutdelerne var selv noe forvirret da årets prisvinner ikke dukket opp på scenen for å motta Áillohaš` musikkpris. Selv med trampeklapp fra et stappfullt Báktehárji, måtte prisutdelerne selv gå av scenen med både diplom og sjekken pålydende 20.000,- kroner.

Ordfører Klemet Erland Hætta i Kautokeino forsikret imidlertid publikum om at Halvdan Nedrejord ville motta prisen så snart de fikk tak i ham.

Sentral i samisk kulturliv

Den samiske musikkprisen "Áillohaš musikkpris" overrekkes årlig under Sámi Grand Prix. Den ble første gang utdelt i 1993. Prisen ble etablert av den nå avdøde samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää - Áillohas.

Prisen går til en musiker, joiker, et band eller andre som jobber med og som fremmer samisk musikk i Áillohaš sin ånd.

I år var det den samiske komponisten Halvdan Nedrejord som fikk Áillohaš musikkpris for 2011.

Juryens begrunnelse er som følger:

Halvdan Nedrejord

Arkiivagovva.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

– Årets vinner har produsert flere plater og laget musikk til både film og TV, teater og ballett. Han har komponert musikk til ulike kor og har selv ledet både et kor og et musikkorps. Han har samarbeidet med en rekke kjente samiske artister som eksempelvis Mari Boine og Inga Juuso. Han har i en årrekke vært en sentral skikkelse i det samiske kulturlivet.

– De siste årene har årets prisvinner hatt fokus på kirkemusikk. Han har skrevet ny samisk kirkeliturgi og komponert en rekke salmer. Han er en dyktig organist som har spilt i mange kirker over hele Nordkalotten. Han har også spilt i Oslo domkirke.

– Årets prisvinner er en humoristisk mann med god samfunnskunnskap. Det er alltid morsomt å treffe på ham og han er en mann som tar vare på sine venner. Han er en god venn og en god kollega. Uten ham ville ikke det samiske musikklivet vært slik vi kjenner i dag.