Hopp til innhold

– Ikke nok å bare be til gud

Tidligere Sametingspresident Ole Henrik Magga mener Samisk kirkeråd tar bibelen på alvor ved å engasjere seg i miljø- og urfolksspørsmål.

Gudstjeneste i Karasjok kirke

Med temaet «Hellig jord! Hellig Ord» ønsker Samisk kirkeråd og kollegiet som arbeider med samisk kirkeliv på Nordkalotten å vise at båndet til skaperverket går hånd i hånd med troen på Skaperen.

Foto: Piera Balto / NRK

– Ifølge Kirkens egen lære skal jorden tas vare på som en del av guds skaperverk, og Samisk kirkeråd og den Norske Kirke har gjennom sine standpunkt i miljø og urfolksspørsmål virkelig tatt bibelens innhold på alvor, sier Ole Henrik Magga.

Til helgen samles hundrevis av kristne i Mo i Rana i Nordland der Samiske kirkedager arrangeres for tredje gang. Hovedtemaet for møtet er «Hellig jord! Hellig Ord». Magga, som også er tidligere leder for FNs permanente forum for urfolk, er blant foredragsholderne under kirkedagene.

– Viktig innsats i motgangstid

Ole Henrik Magga

Ole Henrik Magga mener det er både rett og rimelig at Samisk kirkeråd også engasjerer seg i politiske saker.

Foto: Rune Petter Ness / Scanpix

Samisk kirkeråd og Den norske kirke har i flere år allerede rettet fokus mot det de mener er prosjekter som forurenser naturen og bryter urfolks rettigheter. Statoils oljesandprosjekt i Canada er en av sakene der de tydelig har vist sin motstand.

Også i omstridte olje- og gruveprosjekter i Norden har Samisk kirkeråd tatt naturvern og samiske interesser i forsvar. Den tidligere sametingspresidenten mener denne støtten fra kirkelig hold er både kjærkommen og viktig.

– I en tid der det blir stadig vanskeligere å jobbe med samiske og minoritetsspøsrmål er det avgjørende å ha flere støttespillere i den offentlige debatten, så her må Samisk kirkeråd få honnør for sitt engasjement, sier Ole Henrik Magga.

I tillegg er det jo også slik at Kirken har en del å rett opp av tidligere tiders urett mot samer og andre urfolk, og i det perspektivet er det også viktig at Samisk kirkeråd er med på å øke kunnskapen om situasjonen for verdens urfolk blant befolkningen, legger han til.

– Vi har ikke lov å tie

Leder i Samisk kirkeråd Anne Dalheim

Leder i Samisk kirkeråd Anne Dalheim sier de ved å øke kunnskapen om miljø- og urfolkksspørsmål håper at flere i befolkningen vil engasjere seg i disse sakene.

Foto: Kjell Are Guttorm/NRK

I tillegg til Magga, er en grønlandsk prest og miljøverforkjemper fra Canada invitert til åpningsseminaret fredag, der klimaendringer, urfolks naturspiritualitet og Bibelens budskap om skaperverket blir sentrale stikkord.

Leder for Samisk kirkeråd, Anne Dalheim, mener det er viktig å øke kunnskapen og bevisstheten hos folk vedrørende disse temaene. Som kristen føler hun at de har et klart ansvar for å verne om skaperverket og beskytte de som undertrykkes.

– Hvis man går til bibelen, som er vår kjørebok, så ser vi at dette er et religiøst ansvar vi har, vi kan ikke tie når vi ser at noe truer med å ødelegge folks livsgrunnlag eller bryter menneskerettigheter, vi har ikke LOV å tie, sier hun.

- Vi vil vise at båndet til skaperverket går hånd i hånd med troen på Skaperen, sier Dalheim.

Tydeligere enn Sametinget

På grunn av sitt engasjement i oljesandsaken har Samisk kirkeråd fått en del mediaomtale, og mange sitter igjen med inntrykk av at Kirken har vært tydeligere forkjemper for urfolks rettigheter enn Sametinget i denne saken.

Både Dalheim og Magga mener at Sametinget med fordel kunne ha engasjert seg mer i denne og andre aktuelle urfolkssaker.

– Det inntrykket jeg har er at Samisk kirkeråd har vært veldig tydelig og klar i disse sakene, klarere enn mange andre, men det er jo også slik at Sametinget og samiske organisasjoner jobber med veldig mange andre saker samtidig, på et veldig bredt felt. Vi hører ikke om alle saker som de jobber med, så jeg skal være forsiktig med å kritisere de direkte, vi behøver all hjelp vi kan få til å verne miljøet og sikre at urfolks rettigheter ivaretas, sier han.

Skulle du ønsket at Sametinget hadde vært like tydelige i de sakene som Samisk kirkeråd har engasjert deg i ?

– Ja det skulle nok ønsket at de hadde tatt enda mer tak i disse sakene, i all fall mer enn det man så langt har fått vite om sametingets innsats, sier Magga.

Stadig flere saker

Demonstrasjonene mot gruvedrift i Kallak i Jokkmokk i Nord-Sverige viser at de problemstillingene som Samisk kirkeråd har løftet de siste årene blir stadig mer aktuelle, mener Dalheim.

Hun forventer at sametingene spiller en mer aktiv og tydelig rolle hva gjelder å få fram samiske og urfolks synspunkter i slike konflikter.

– Jeg ville nok automatisk pekt på Sametinget når det blir spørsmål om hvem det er som først og fremst nå bør stå opp og tale samenes sak i slike konflikter, sier Dalheim.

Hun mener at det også er på høy tid at Sametinget kommer på banen med større tyngde i aktuelle utbyggingssaker i Nord-Norge.

– Både når det gjelder gruve og mineralsaker i Finnmark og planer om oljeaktivitet i Lofoten og Vesterålen er det på tide at Sametinget sier tydelig i fra om at dette industrikjøret i nord må bremses øyeblikkelig, sier Dalheim.

Korte nyheter

  • Kontrabeskjed: E6 over Saltfjellet åpnet igjen

    Etter at fjellovergangen har vært stengt i flere timer mandag, melder Statens vegvesen at veien er åpnet for vanlig trafikk.

    Bilister advares fortsatt mot sterk vind, snøbyger og glatte kjøreforhold.

    Tidligere mandag opplyste Vegtrafikksentralen at fjellovergangen ble stengt til midnatt, men denne meldingen har nå endret seg.

    Minst én bil måtte ha hjelp av bilberger etter at den sterke vinden og de glatte kjøreforholdene gjorde at kjøretøyet havnet av veien.

    Enslig bil på vei over Saltfjellet.
    Foto: Staten vegvesen
  • Bážiiga bohcco ealgabivddus – dál leaba dubmejuvvon

    Guokte olgoriikalačča, geat bážiiga bohcco go leigga ealgabivddus máttasámis, leaba dál dubmejuvvon Staare (Östersundda) diggegottis Ruoŧas.

    Jämtlanddas (máttasámegillii: Jïemhte) dat leigga guokte olgoriikalaš albmá bivddus 2019:s, go gávnnahalaiga politiijaide.

    Biillas gávdne politiijat bohcco maid leigga báhčán. Dasa lassin lei biilavuoddji jugešvuođas vuodjimin, ja bissus ledje maid ain luođat.

    Soai čuoččuheigga ahte álggos navddiiga iežaska ealgga báhčán. Soai leigga fáhten ságaide iežaska báikkálaš bivdoustiba, ja son lei boahtán albmá guoktái veahkkin áimmahuššat bohcco.

    Ášši lea dál leamaš dikkis Jämtlanddas, ja buot golmmas leat dubmehallan.

    Olgoriikalačča guovttos čuoččuheigga dikkis ahte sii áigo dieđihit guovllu boazodoalliide áššis, muhto dása ii jáhkkán diggi. Albmát ledje earret eará sálttiid oastán.

    Diggegoddi oaivvilda ge ahte dás lea sáhka boazosuolavuođas, ja olgoriikalačča guovttos leaba goappašagat ožžon evttolaš duomu. Báikkálaš veahkki maid lea dubmejuvvon áššis, čállá SVT Sápmi.

    Tingretten Østersund
    Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
  • Oktasaš e-girjerádju lea otne rahppon Suomas

    Suoma girjerádjosiid oktasaš e-girjerádju lea rahpasan otne.

    Ii oktage sámegieldda girjerádju leat das vel mielde.

    E-girjerádju bálvalus čohkke buot almmolaš girjerájuid digitálalaš materiála ovtta sadjái. Bálvalusa sáhttet geavahit dušše dat olbmot, geaid ruovttugielda lea searvan jo dasa.

    Oassi gielddain searvá mielde bálvalussii easkka boahtte jagi, dieđiha Yle Sápmi.

    E-bok
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK