Setter i gang samiske veivisere i Finland og Sverige

Neste uke fyller suksessfulle Samiske Veivisere prosjektet 10 år i Norge, nå ønsker både det finske og det svenske Sametinget å ha en lignende ordning.

Samiske veivisere

Samiske Veivisere prosjektet anses som en suksess. Nå vil de ha egne veivisere i Finland og Sverige.

Foto: Kenneth Hætta

Ungdomsrådet til Sametinget i Finland søker nå Samiske Veivisere. Planen er at de skal reise rundt i Lappland området, og på samme måte som veiviserne i Norge fortelle og opplyse om samer, skrive Yle Sápmi.
I Norge startet veiviserne opp i 2004, og har ti års jubileum i neste uke. Leder for «Sámi Ofelaččat»-prosjektet i Norge, Risten Länsman, er svært fornøyd med resultatene til veiviserne.

Risten Länsman

Leder for Samiske Veivisere prosjektet Risten Länsman sier at de har fått gode tilbakemeldinger fra skolene de har besøkt.

Foto: Sámi Allaskuvla


– Våre veivisere har siden oppstarten truffet små skoleklasser, slik at elevene har hatt mulighet til å stille spørsmål og samtale med veiviserne. Dermed blir dialog ungdommen imellom. Vår undersøkelser viser at både lærere og elever har vært svært fornøyde. Så man kan trygt si at prosjektet er en suksess, sier Länsmann til Yle.

Håper på samarbeid

Hun håper at nå, som Finland også får sine egne veivisere, vil det åpne for samarbeid mellom veiviserne over landegrensene.

– Hadde vært utrolig fint om vi fikk til en form for samarbeid, der vi utveksler erfaringer, ideer og utvikler tanker om hvordan vi kan arbeide videre. Med Sverige har vi allerede hatt et samarbeid, forteller hun til Yle.

I Sverige planlegges det også å sende ut samiske veivisere på opplysningsturer om samer.

Fyller ti år

10. oktober arrangeres 10 års jubileet til Samiske Veivisere i Oslo. Statsminister står for åpningen av jubileet.