NRK Meny
Normal

Vil ikke behandle Annys anke

Høyesterett avviser anken fra sauebonden Anny Unosen (63). Dermed opprettholdes fengselsstraffen for miljøkriminalitet.

Sauebonden fra Evenesdal i Saltdal i Nordland ble rikskjendis over natta da det ble kjent at hun måtte møte i Salten tingrett i desember i fjor, tiltalt for miljøkriminalitet.

Mens Unosen og naboen hennes ble frikjent i tingretten, ble begge i lagmannsretten dømt for forsettlig å ha felt et furutre med påfølgende ødeleggelse av et kongeørnreir på kvinnens egen eiendom. Kongeørna har vært fredet siden 1968.

Hun anket umiddelbart dommen på 21 dagers betinget fengsel, men ankeutvalget i Høyesterett har nå avvist anken, skriver Avisa Nordland.

Unosen og naboen erkjente i retten å ha felt treet sammen i Saltdal kommune i oktober 2012, men de erkjente ikke straffskyld for å ha skadd reiret.

Ble kjent ansikt

Anny Unosen (63) og forsvareren Torkel Johnsen

Anny Unosen sammen med forsvareren Torkel Johnsen under rettsaken i Salten tingrett i desember i fjor.

Foto: Gisle Forland / NRK

Da NRK snakket med henne i juli var 63-åringen klar på at hun ikke godtok dommen fra Hålogaland lagmannsrett.

– Det er for galt at vi ble dømt. Jeg mener at jeg skulle vært frifunnet, jeg har ikke gjort noe galt. Furua var min, den sto på min tomt og det var ingen ørn der.

Spesielt ille synes hun det var at naboen hennes ble dratt inn i saken.

– Jeg klarte ikke å felle treet alene og fikk hjelp av Viggo. Da er det jo utrolig trist at han også blir straffet, sier 63-åringen.

For Unosen har ørnereir-saken gjort henne til et kjent ansikt i Saltdal. Det synes 63-åringen er helt ok.

– Folk klapper meg på skuldra og sier: «Stå på Anny». Det er ikke sikkert alle støtter meg, men jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, fortalte hun.

– Allmennpreventive hensyn

Lagmannsretten begrunnet straffeutmålingen med at «allmennpreventive hensyn tilsier at overtredelser av naturmangfoldsloven må møtes med en markert og merkbar reaksjon».

Aktor, politiadvokat Inge Svae-Grotli fra økokrim

Politiadvokat Inge Svae-Grotli fra Økokrim.

Foto: Gisle Forland / NRK

«Oppdagelsesrisikoen er lav, og gjerningsmennene vil ikke sjelden mene å ha aktverdige grunner for sine handlinger og ha støtte for sitt syn i lokalsamfunnet. Reaksjonen vil da få større betydning i seg selv», heter det i dommen som ble avsagt i Hålogaland lagmannsrett.

Politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim var glad for dommen fra lagmannsretten.

– Vi er glad for at de er veldig klare i dommen på at dette er et tilfelle som rammes av loven. Det har betydning for tilsvarende og andre saker, sa han til NRK da den falt i sommer.

Fant skutt fuglunge

I 2012 fant Statskog Fjelltjenesten en død ørneunge i redet, som var skutt med rifle. Det ble også funnet hagl-ladninger i reiret. Ifølge Fjelltjensten var det skutt mot reiret flere ganger. Det ble også funnet ATV-spor ved treet.

Da politiet startet etterforsking ble også Unosen avhørt. Men ingen ble siktet i saken. Så i juni i år, ble treet funnet felt under en ny kontroll fra Fjelltjenesten.

Unosen ble etter kort tid siktet, sammen med Viggo Nilsen for medvirkning. Nilsen ble, i likhet med sauebonden, frikjent i tingretten.

Den 63 år gamle kvinnen nektet straffskyld, da hun forklarte seg for Salten tingrett.

– Jeg visste at det var et reir der, men jeg mente jeg gjorde det som var mitt beste. Jeg ble alene etter at samboeren min døde for tre år siden, og hadde ikke råd til å kjøpe material, forklarte Unosen.