«Fikk» ektefelle av reindriftsforvaltningen

Da Maret Laila Anti skulle fylle ut den årlige reindriftsmeldingen så var hennes ektemann oppført med personnummer og kontonummer – men hun har ingen ektefelle.

Maret Laila Anti og Reindriftsforvaltningen

Maret Laila Anti skulle fylle ut reindriftsmeldingen. Der fikk hun opplysninger om noen som skulle være ektemannen hennes. Men hun er ikke gift.

Foto: Fotomontasje

Det var i det hun skulle fylle ut et av de elektroniske skjemaene i den årlige reindriftsmeldingen at Anti oppdaget det.

– I ett av skjemaene jeg skulle fylle ut så var en mann oppført som min ektefelle. Det var ikke spesielt morsomt å se at man plutselig har ektefelle, forteller hun.

Så personnummer og kontonummer

Det alvorlige med det var at denne mannens personlige opplysninger var oppført i skjemaet.

– Personlige opplysninger om han, som personnummer og bankkontonummer, så jeg på skjemaet, forteller Anti, før hun fortsetter med at hun synes det er klagelig at slike opplysninger kommer i feil hender på slike skjemaer.

Brudd på Person-opplysningsforskriften

Seniorrådgiver i Datatilsynet Hallstein Husand forteller til NRK at å sende ut personlige opplysninger om andre personer bryter med Personopplysningsforskriften.

– Det er klønete av Reindriftsforvaltningen, og særdeles uheldig, sier Husand.

Han sier videre at Reindriftsforvaltningen må melde om avviket til Datatilsynet, og at dersom Datatilsynet ikke får melding om det, så vil de selv ta kontakt med Reindriftsforvaltningen.

Husand tror ikke det er fare for at de som har fått personopplysninger om andre i dette tilfellet vil utnytte eller misbruke det på noe vis.

– Svært alvorlig

– Jeg synes det er svært alvorlig om dette bryter med lovforskrifter, derfor retter jeg en pekefinger mot Reindriftsforvaltningen og Fylkesmannen, for jeg synes det er klønete å gi ut våre opplysninger på den måten, sier Maret Laila Anti.

I tillegg til henne skal det etter det NRK erfarer være flere som har opplevd lignende. Blant annet skal ei som er gift være oppført som ugift, mens en annen som er gift er oppført med en ektemann i stedet for kvinnen han er gift med, sammen med personopplysninger om denne mannen.

Reindriftsforvaltningen har rettet opp i feilen

Direktør i Statens reindriftsforvaltning Ivar Ekanger forteller at feilen nå er rettet opp i.

– Det er svært alvorlig at personopplysninger er kommet på avveie, men nå har vi rettet opp i feilen, forteller Ekanger.

Direktøren forteller at feilen ikke har vært i datalagringssystemet, men at den har kommet opp på skjermen til de som fylte ut reindriftsmeldingen.

– Det har blitt innstallert en ny patch som retter opp i dette, men ingen opplysninger er feil lagret, forsikrer han.

Maret Laila Anti kan melde til NRK at skjemaet hennes nå er rettet opp i.