NRK Meny
Normal

– Vi makter ikke dette alene

Et samstemt formannskap erkjenner at Tysfjord kommune er for liten til å handtere alle overgrepssakene i kommunen som VG fortalte om på lørdag. Kommunen må også tåle kritikk for manglende oppfølging av de berørte.

Et samstemt formannskap i Tysfjord tar svært alvorlig på overgrepssakene, og ber nå om ektern hjelp

Et samstemt formannskap i Tysfjord tar svært alvorlig på overgrepssakene, og ber nå om ekstern hjelp for å takle dette.

Foto: Sander Andersen / NRK

Sakene som VG Helg omtalte på lørdag har opprørt Tysfjords befolkning. Flere saker skjedde for mange år tilbake. Den eldste omtalte saken skjedde for over 20 år tilbake.

De fleste av overgrepssakene som kom frem i VGs artikkel har vært kjent for kommunen tidligere. Nå må kommunen tåle kritikk fra politisk hold, på måten de har håndtert disse sakene på.

– Det er ikke første gang vi har en så stor sak oppe. Flere av disse personene som omtales har stått fram før, sa formannskapsmedlem Heidi Kalvåg (Felleslista) under dagens formannskapsmøte i Tysfjord om saken som VG skrev om på lørdag, og legger til:

– Hvorfor begynne jobben nå? Hvorfor ble ikke den startet da, for mange år siden? For mange har sagt fra. Dette kommer til å gjøre vondt. Vi må ta selvkritikk på dette. Dette kommer ikke som noen overraskelse. Det ofrene vil er å bli hørt og anerkjent, og det gjør de ennå ikke.

Saken ble tatt opp som en ekstraordinær sak.

Her kan du lese mer om Tysfjord-overgrepene

Heidi Kalvåg (nr. 2 fv), og Guttorm Aasebøstøl (ytterst til høyre) fikk full støtte over at Tysfjor

Heidi Kalvåg (nr. 2 fv.), og Guttorm Aasebøstøl (ytterst til høyre) fikk full støtte over at Tysfjord kommune ikke klarer dette alene.

Foto: Sander Andersen / NRK

For liten

I dagens formannskapsmøte i Tysfjord kom det frem at kommunen er for liten til å håndtere denne typen saker alene. Politikerne ber nå om hjelp utenfra.

Formannskapsmedlem Guttorm Aasebøstøl (TPL) sier det er en vanskelig sak, og ærer samtidig de som tør å stå fram og tar disse byrdene.

– Det står det respekt av. All ære til dem for at de står frem.

Aasebøstøl er samtidig takknemlig for ekstern hjelp. Både Narvik og Bodø kommuner har, i den forbindelse, tilbudt hjelp til Tysfjord.

– Det er godt å høre at noe tenker på oss. Jeg tror vi i Tysfjord har for små miljø til å takle dette. Det er ei stor sak. Jeg tror ikke vi har krefter til dette.

Les: Tiltalt for overgrep mot utviklingshemmet kvinne

Få hjelp, og gi hjelp

Til det får han støtte av de øvrige formannskapsmedlemmene.

– Den hjelpen vi trenger nå er nok ikke fra politisk hold. Det er på fagmiljøer. Vi trenger hjelp til å ivareta ofrene. Og vi må bare innse at vi ikke har kompetanse til å gjøre. Det er kjempeviktig at vi går ut av egen kommune for å hente hjelpen vi trenger, sier Heidi Kalvåg.

Ordfører Tor Asgeir Johansen (Ap) understreker viktigheten av at slike saker omtales, og mener det viktigste er å gi ofrene hjelp.

Ordfører Tor Asgeir johansen beklager den behandlingen ofrene har fått fra sin egen konmmune.

Ordfører Tor Asgeir johansen beklager den behandlingen ofrene har fått fra hans egen kommune.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Er vi stor nok i Tysfjord kommune til å klare å få plass den kompetansen vi må ha? Nå må vi ta oss av de som er utsatt for dette. Nå ser vi på hva vi har behov for, og så skal vi få hjelp, og gi hjelp. Poenget er å hjelpe ofrene, sier Johansen.

– Og jeg må beklage dersom folk ikke er hørt. Jeg lover at vi skal gjøre alt for at de skal bli hørt. Nå skal det fram. Jeg beklager hvis folk synes det har gått tregt, at vi ikke har vært god nok. Men vi skal bli bedre.