Hopp til innhold

– Urfolk skal være del av nordområdeprosessen

– Det er norsk politikk at urfolk skal være del av nordområdeprossessen, sier nyutnevnt utenriksminister Espen Barth Eide. Han gir uttrykk for å ville fortsette sin forgjengers linje.

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide ble presentert som ny utenriksminister fredag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er norsk politikk at urfolk skal være del av nordområdeprossessen. Det har stått sentralt siden Barentssamarbeidet påbegynte, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Med ett nytt fjes og fire interne bytter presenterte Jens Stoltenberg fredag regjeringa han håper sørger for valgseier neste år.

Espen Barth Eide gikk fra å ha ansvar for Forsvarsdepartementet til å bli sjef i Utenriksdepartementet.

– I samarbeid med Sametinget har Utenriksdepartementet jobbet veldig for at andre lands urfolksrepresentanter skal delta i samarbeidet om nordområdene. Det kommer jeg til å fortsette med, sier han.

Vil fortsette i samme spor

Som statssekretær i Utenriksdepartementet hadde Espen Barth Eide mye kontakt med urfolksgrupper og ikke minst Sametingets ledelse, sier han.

Den ferske utenriksministeren sier han vil fortsette i samme spor som sin forgjenger, Jonas Gahr Støre, som er ny helse- og omsorgsminister.

Strategisk satsningsområde

– Nordområdene er og forblir Norges viktigste strategiske satsningsområde. Det å skape internasjonal forståelse i nord, i Arktis, har vært noe av det som kanskje aller mest kjennetegner Jonas Gahr Støres tid som utenriksminister, sier Espen Barth Eide.

Utenriksministeren trekker fram delelinjen og Ilulissat-erklæringen fra Grønland.

– Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet har bygd opp en politikk i disse årene som setter naboskapet i Arktis i sentrum, mener Arbeiderparti-politikeren.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK