Hopp til innhold

– Urfolk skal være del av nordområdeprosessen

– Det er norsk politikk at urfolk skal være del av nordområdeprossessen, sier nyutnevnt utenriksminister Espen Barth Eide. Han gir uttrykk for å ville fortsette sin forgjengers linje.

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide ble presentert som ny utenriksminister fredag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er norsk politikk at urfolk skal være del av nordområdeprossessen. Det har stått sentralt siden Barentssamarbeidet påbegynte, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Med ett nytt fjes og fire interne bytter presenterte Jens Stoltenberg fredag regjeringa han håper sørger for valgseier neste år.

Espen Barth Eide gikk fra å ha ansvar for Forsvarsdepartementet til å bli sjef i Utenriksdepartementet.

– I samarbeid med Sametinget har Utenriksdepartementet jobbet veldig for at andre lands urfolksrepresentanter skal delta i samarbeidet om nordområdene. Det kommer jeg til å fortsette med, sier han.

Vil fortsette i samme spor

Som statssekretær i Utenriksdepartementet hadde Espen Barth Eide mye kontakt med urfolksgrupper og ikke minst Sametingets ledelse, sier han.

Den ferske utenriksministeren sier han vil fortsette i samme spor som sin forgjenger, Jonas Gahr Støre, som er ny helse- og omsorgsminister.

Strategisk satsningsområde

– Nordområdene er og forblir Norges viktigste strategiske satsningsområde. Det å skape internasjonal forståelse i nord, i Arktis, har vært noe av det som kanskje aller mest kjennetegner Jonas Gahr Støres tid som utenriksminister, sier Espen Barth Eide.

Utenriksministeren trekker fram delelinjen og Ilulissat-erklæringen fra Grønland.

– Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet har bygd opp en politikk i disse årene som setter naboskapet i Arktis i sentrum, mener Arbeiderparti-politikeren.

Korte nyheter

  • Sátnejođiheaddjievttohasat Guovdageainnus

    27 jahkásaš Elle Mari Dunfjell Oskal lea Guovdageainnu Sámilistu (GSL) vuosttaševttohas ja nu maid sátnejođiheaddjievttohassan suohkanválggain Guovdageainnus.

    Nuppi sajis lea Nils Johan Heatta ja goalmmát sajis Elle Kari Anti Sara.

    Guovdageainnu Guovddášbellodaga (GB) sátnejođiheaddjievttohas lea Jon Evald Hætta (45).

    2. sajis Inga Biret Marja Triumf ja 3. sajis Nils Andreas Tornensis.

    Valggat 2015
    Foto: NRK
  • Diimmu seavdnjadasas lávvardaga

    Miljovnna olbmo máilmmis jáddadit lávvardaga čuovgga diimmu go čájehit sin áŋggirdeame dálkkádat ja luonddu ovddas.

    Norggas lea 15. geardde go Earth Hour lágiduvvo.

    – ON aitto almmuhuvvon dálkkádatraporta konkludere ahte dál lea maŋimuš vejolašvuohta vel eastadit dan globálalaš liegganeami. Čuovvovaš čieža jagi leat kritihkalaš jagit máilmmi ovddas.

    Dan oaivvilda Máilmmi luonddufoandda, WWF oaivečálli Karoline Andaur. D

    asa lassin go dát symbolalaš dáhkku jáddadit čuovgga diibmui, de sávvá Karoline Andaur ahte olbmot dien diimmus jurddašit maid sáhttet dahkat luonddu ovddas.

    Earth Hour Norggas álgá diibmu 20.30 lávvardaga.

    Earth Hour
    Foto: Steffen Granberg
  • Kristersson: Ungarn lover å ikke forsinke svensk Nato-medlemskap

    Ungarns statsminister Viktor Orban har lovet å ikke forsinke prosessen med å få Sverige inn i Nato, ifølge Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

    Men Orban ga ikke noen forklaring på hvorfor Ungarn velger å ratifisere Finlands søknad om å bli Nato-medlem før Sveriges søknad, sa Kristersson etter å ha møtt den ungarske statsministeren i forbindelse med EU-toppmøtet torsdag.

    – Jeg fikk ingen forklaring i saklig forstand, men fikk beskjed om at de ikke har tenkt å forsinke noe land som er på vei inn i Nato, sa Kristersson.

    Ungarn har varslet at landets nasjonalforsamling skal gi grønt lys til Finlands Nato-søknad mandag, mens de venter med Sveriges søknad. (NTB)