Hopp til innhold

– Stimer av rømt oppdrettslaks

Fritidsfiskere kjørte åtte timer for å fiske rømt oppdrettslaks i Tysfjord.

Rømt oppdrettslaks i Tysfjord

Fritidsfiskerne Øyvind Sørensen og Sture Ovesen fra Bodø viser frem laksene som de fisket lørdag.

Foto: Simon Piera Paulsen

Fritidsfiskerne Øyvind Sørensen og Sture Ovesen fra Bodø forteller at de tok turen til Tysfjord lørdag ens ærend for å fiske rømt oppdrettslaks.

– Vi har sett en god del oppdrettsfisk i havet og fått fire stykker. Det er ikke så artig at fisken går opp i elvene, men man fikk en okay opplevelse og tatt opp noe som ikke skal være i havet, forteller Sørensen.

10. februar ble det oppdaget lakserømming av ukjent omfang fra Nordlaks Oppdrett AS sitt oppdrettsanlegg i Tysfjord i Nordland. Hullet var i følge dykkerrapporten tre meter lang flenge, og medarbeidere ved Nordlaks sitt anlegg oppdaget rømmingen ved at det var kommet torsk inn i merden.

Flere stimer

Øyvind Sørensen forteller at de så to stimer med laks og flere mindre grupper, og er sikker på dette dreier seg om rømt oppdrettslaks.

– Først så vi seks lakser kom svømmende, et kvarter senere ser vi en større stim på mellom 30-40 fisk og der får vi den første laksen. Stimen kom veldig nært land og jeg ble overrasket over at den var så stor. Det er ikke vanlig at en så stor stim er villfisk.

Sture Ovesen anslår at de så omentrent 50 laks på det lille området som de var på.

– Vi så veldig mange andre fiskere og flere som fileterte laks. Det var skjell og blod i fjæra rundt omkring, så vi er ikke de første som får.

Fiskerne mener det er så lite sannsynlig at det har rømt så lite som et par hundre fisk.

– Når vi ser den fisken som vi har sett i dag og hører historiene fra de som har fått på garn, så jeg tror ikke det, sier Sørensen.

Ikke store mengder

Stig Amundsen, driftsleder ved Nordlaks Oppdrett avdeling Tysfjord har ikke nye rømningstall å komme med. Han henviser til det han har sagt tidligere og ønsker ikke å kommentere dette nærmere.

– Vi har per nå ingen tallmateriale å komme med, annet enn at det ikke er snakk om store menger. Dette sier jeg på bakgrunn av kartlegging som vi har gjort i ettertid av hendelsen på fôropptak. Ved å studere fôropptaket vil man få en grei indikasjon på om det er store mengder som er borte. Det er ikke snakk om flere tusen i antall, men jeg tror det er snakk om hundre. Er det snakk om tusen så er det i den lavere del av skalaen, sa Amundsen til NRK i februar.

Ødelegger for villfisken

Fritidsfiskerne synes det er veldig synd med rømt oppdrettslaks og er redd for at denne vil ødelegge for villfisken ved å gå kunne gå opp i elvene og forplante seg videre med dårlige gener.

– Jeg liker det dårlig for sjøørreten sin vegne, det er det jeg primært liker å fiske. Oppdrettslaksen ødelegger for oppveksten til sjøørreten, forteller en bekymret Ovesen.

Stig Amundsen, driftslederen for Nordlaks i Tysfjord beklager lakserømmingen atter en gang ovenfor NRK og viser til at det er ulike syn på hvilke konsekvenser rømt oppdrettslaks har for villaksstammen.

Fra Bodø

De to fritidsfiskere fra Bodø hoppet lørdags morgen i bilen og kjørte den fire timer lange veien til Tysfjord ens ærend for å fiske rømt oppdrettslaks.

– Vi fikk høre at det har rømt en del fisk og dro fra Bodø i firetiden lørdag morgen til Stefjorden i Tysfjord, forteller fritidsfiskeren Øyvind Sørensen.

Med på dagsturen var Sture Ovesen som begge betegner seg som over middels fiskeinteresserte.

– Det er lenge siden vi har fisket, vinteren er dødsesong for oss og når vi hørte at det var fisk her så kjørte vi hit.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK