Hopp til innhold

– Samisk språksatsing i Øst-Finnmark

Arbeiderpartiets sametingsgruppe vil ha økt samisk språksatsing i Øst-Finnmark, og fremmer dette i budsjettarbeidet for neste år.

Mariann Wollmann Magga

Sametingsrepresentant Mariann Wollmann Magga (Ap) vil ha økt samisk språksatsing i Øst-Finnmark.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Arbeiderpartiet går inn for opprettelse av samisk-kvensk språksenter i Vadsø og støtte opp om språkprosjekter i Neiden.

– Det har i lang tid, i politikk, opplæring og annen institusjonell virksomhet funnet sted en massiv usynliggjøring av samiske kyst- og fjordområder, sier sametingsrepresentant Mariann Wollmann Magga (Ap).

– Ta tilbake språket

Arbeiderpartiets Mariann Wollmann Magga mener det er på tide å tilbake både det samiske og kvenske språket.

Mariann Wollmann Magga sier at de i en aktiv dialog med Østsamisk museum, Sør-Varanger kommune og samer i Neiden nå går inn for å støtte opp om språkprosjekter i Neiden.

– Vadsø kommune og språkmiljøene inviteres til et prosjekt med siktemål å etablere et samisk-kvensk språksenter, uttaler Wollmann Magga i en pressemelding.

Budsjett i plenum

Sametingets plenum skal behandle budsjettet for neste år, og i den forbindelse kommer det forslag fra Arbeiderpartiets sametingsgruppe om økt samisk språksatsing i Øst-Finnmark.

– Arbeiderpartiet har programfestet at vi gjennom langsiktig planlegging og finansiering vil sikre at flere områder får etablert språksentra, og Sametinget må påta seg en aktiv rolle for å skape språklige aktiviteter i nærmiljøer, uttaler Mariann Wollmann Magga.

Hun mener språksentrene har en viktig rolle i å ivareta lokale samiske dialekter og tradisjoner, og det er nødvendig med en vitalisering av samisk språk og kultur.

Korte nyheter

 • Máŋggas boikohttejit Freia

  Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

  Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

 • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

  Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

  Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

  For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

  – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

  Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

  – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

  Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
  Foto: Narvik tollsted
 • Topp nummer 9 for Kristin Harila

  Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

  Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
  Foto: Niranjan Shrestha / AP