Hopp til innhold

– Sameskolen tar feil

– Deanu sámeskuvla/ Sameskolen i Tana tar feil, når de hevder at Ap's forslag om gratis skolebøker ikke vil gagne samiske elever, sier sametingsråd Jørn Are Gaski (Ap).

Jørn Are Gaski (Ap)
Foto: NRK Sami Radio

– Gamle læremidler som er stuet vekk på lager vil ikke hjelpe vår samiske læremiddelsituasjon, mener Utanningsforbundets medlemmer ved Sameskolen i Tana .

Men sametingsråd Jørn Are Gaski mener at sameskolen tar feil når de hevder at gratis skolebøker vil gå utover nyproduksjon.

2,5 millioner kroner

– Det er ikke slik at vi skal bruke penger på å kjøpe gamle bøker. De 2,5 millioner kroner som vi har avsatt ekstra i revidert budsjett, skal brukes til nyproduksjon, svarer Gaski.

Han mener at situasjonen kan være forskjellig fra skole til skole.

– Jeg tror nok Sameskolen i Tana har kjøpt inn eksemplarer av de bøker som er lagret i kjellere på bokforlagene og Sametinget. Jeg har heller aldri påstått at det vil løse situasjonen for skolene hvis vi får læremiddelberget ut. Men det vil være til stor hjelp.

– Sløsing

Gaski viser til at man i dag ikke har full dekningsgrad av læremidler. Og av det som produseres, går mye til lager. Det er sløsing med midler, svarer Gaski.

Men nestleder i Utdanningsforbundet i Kautokeino, Ole Einar Hætta, tviler på at 2,5 millioner kroner vil være nok for å sikre nødvendig nyproduksjon av samiske læremidler.

– Hvis så skulle være tilfelle, så skjønner jeg ikke hvorfor Sametingsrådet ikke vil garantere dette i en egen uttalelse.

Enig med sameskolen

Han forteller at lærerne i Kautokeino har fulgt nøye med i debatten som har foregått i Sametinget.

– Og vi er helt enige med Sameskolen i Tana, at gratis skolebøker er det beste, men da må det gjelde både nye og gamle bøker. Og det må ikke gå utover nyproduksjonen. Den garantien må Sametinget gi, sier Ole Einar Hætta.

Korte nyheter

 • Buollinalárbma Sámedikkis

  Sámedikkis čuojai disdat gaskabeaivvi buollinalárbma ja buollinčáskadeaddjit manne dohko. Doppe lei buollinhádja, muhto eai gávdnan suova eai ge lieggasa, muitala operašuvdnajođiheaddji Karl Edvard Eriksen Balto.

  Dál leat biggoheame vistti, ja loahpahit ášši.

  Sámediggedirektevra Inger Máret Eira Åhren čilge ahte sii eai sáhte dahkat maidege eará go eai dieđe gos hádja boahtá.

  – Mis leat hui sensitiivvas buollinalárpmat mat dieđihit njuolga buollinčáskadeddjiide jus fas šaddá mihkkege, lohka Eira Åhren.

  Les på norsk her.

  Karl Edvard Balto
  Foto: Lasse Nils Østmo / NRK
 • Brannutrykning på Sametinget

  Brannvesenet rykket ut til Sametinget etter alarmen gikk tirsdag ettermiddag. På stedet var det verken røyk eller varme, men en svidd lukt.

  De lufter nå ut lukta, så henlegger de saken, forteller operasjonsleder Karl Edvard Eriksen Balto til NRK Sápmi.

  Sametingsdirektør Inger Marit Eira Åhren forklarer at de ikke kan gjøre noe mer når de ikke vet hva lukta kommer av.

  – Vi har veldig sensitive brannalarmer som automatisk varsler brannvesenet dersom noe skjer, sier Eira Åhren.

  Loga sámegillii dás.

  Karl Edvard Balto
  Foto: Lasse Nils Østmo / NRK
 • – Netthets truer den samiske ytringsfriheten

  – Det er en trussel mot den samiske ytringsfriheten at noen velger å avstå fra den offentlige debatten.

  Det sier sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR). Jåma sier de ser økende hatytringer og netthets mot samer, og tror mange kvier seg for å delta i debatten som følge av det.

  – Nå er jeg politisk aktiv, så jeg kan på en måte forvente en sånn reaksjon, men jeg tror mange, særlig yngre, ikke deltar i samfunnsdebatten nettopp på grunn av reaksjonene man får, sier hun.

  Loga sámegillii.

  Maja Kristine Jåma
  Foto: Elli-Jonna Irmelin Jannok-Joma / Privat