NRK Meny
Normal

– Reinkjøttprisene må bli vesentlig lavere

Ekspedisjonssjef ved Landbruks- og Matdepartementet, Leif Forsell, mener prisnedgang er uunngåelig.

Leif Forsell

– Det er et visst tankekors at selv om prisene er satt betydelig ned fra juni så har det fortsatt ikke vært interesse for dette kjøttet og det sier noe om den vanskelige salgssituasjonen for reinkjøtt for tida, sier Leif Forsell.

Foto: Mette Ballovara / NRK

I juni åpnet Nortura for slag av det såkalte reguleringslageret , og det med en prisreduksjon på over 15 prosent.

Knappe to måneder senere, står reguleringslageret fortsatt urørt.

– Vesentlig lavere enn hva vi trodde

Ekspedisjonssjef ved Landbruks- og Matdepartementet, Leif Forsell, mener at prisene må presses ytterligere ned for å få balanse i markedet:

– Jeg har ingen indikasjon på hva den prisen vil være. Det er ofte sånn at det ikke er lett å spå i markedet, hvilke priser som vil danne seg der, men jeg er redd for at prisnivået på reinkjøtt vil måtte bli vesentlig lavere enn det vi hadde trodd og ønsket tidligere.

– Det er i hvert fall ingen indikasjon på at det prisnivået som ble satt i juni og som da innebar prisreduksjon på 15 prosent, vi har ingen indikasjoner på at det har vært utløsende så langt.

Hør saken på samisk her:

Mager høst

Reinskrotter

Totalt ligger det over 1000 tonn reinkjøtt på fryselagre rundt i landet.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Forsell sier videre at de lave prisene fra sommermånedene, vil følge med videre utover høsten når ferskt kjøtt trilles inn på fryselagrene:

– Ja det er helt åpenbart både ved signalet som vi har gitt at man kan selge kjøttet til bestemte priser som er vesentlig lavere enn det som har vært vanlig tidligere, og alt taler for at prisnivået vil bli på et vesentlig lavere nivå kommende høst enn det som har vært vanlig de siste årene.

– Dessverre er det nødvendig for at etterspørselen, kjøpet av reinkjøtt, skal komme i balanse med produksjonen.

– Reinkjøttmarkedet i ubalanse

De 520 tonnene i reguleringslageret tåler å ligge på fryseren enda en stund, hovedproblemet er at reinkjøttmarkedet ikke fungerer:

– Kjøttet på lageret er godt tatt vare på, vi har ingen akutt bekymring for dette kjøttet. Det som er bekymrende er at reinkjøttmarkedet er i ubalanse og man får ikke solgt kjøtt på vanlige vilkår.

– Vi kan ikke fortsette å bygge opp nye og større reguleringslager framover, nå må det rett og slett skje en tilpasning i dette markedet som gjør at det fungerer på normale vilkår, det er det som er hele poenget, sier Leif Forsell til NRK.