– Denne gjengen har nordmenn mest bruk for

Statsminister Erna Solberg feirer 10 år med samiske veivisere. Ungdommene mener det også bør et «samisk kunnskapsløft» til på Stortinget.

10 år med Samiske veivisere - Erna Solberg mener ordningen reduserer fordommer om samene.

– Jeg tror faktisk veiviserordningen er viktigst for nordmenn, - fordi det er viktig at nordmenn kjenner landet sitt, og at de kjenner bakgrunnen til alle som bor i dette landet og at de får forståelse for de ulike kulturene vi har, sier Statsminister Erna Solberg.

I høytidelige omgivelser på Gamle Logen i Oslo var det i dag duket for å feire samiske ungdommer, som i 10 år har reist rundt på skoler i Norge for å lære norske ungdommer mer om samer.

Årlig blir nå fire ungdommer kurset til å bli veivisere. De skal forelese om samisk kultur og samfunnsliv på videregående skoler og universiteter.

LES OGSÅ: Statsministeren åpner 10-årsjubileet til Samiske veivisere

– En tanke inne i mitt hode

I alt 35 samiske ungdommer har til nå hatt veiviser-oppdraget, og nesten alle var kommet til Oslo for å delta i feiringen.

I sin tale til de unge jubilantene var Statsministeren tydelig stolt over at det er hun som fikk ideen til denne ordningen for vel 10 pår siden.

– Dette begynte nemlig som en idè inne i mitt hode etter noen samtaler som vi hadde i Kommunaldepartementet om hvor lite kunnskap veldig mange hadde om samiske forhold, og hvor viktig det var at ungdom lærte mer om det, sier Solberg.

Hun tror også at denne ordningen er med og skaper positive holdninger blant unge samer til det å være same.

– De samiske veiviserne er nå forbilder og rollemodeller for andre ungdommer, og det er en bieffekt som vi ikke tenkte så mye på den gangen denne ordningen startet, sier Solberg.

– Stortinget neste

Flere av ungdommenen ga uttrykk for at de ikke var klar over hvor stor uvitenhet det er blant nordmenn om samer før de ble med som veivisere.

De utfordret like godt statsministeren til å utvide mandatet til også å besøke institusjoner og erbeidsplasser.

– Jeg har lyst til komme med et konkret forslag om at alle stortingsrepresentanter bør følge en undervisningsøkt med samiske veivisere, sa tildigere samisk veiviser, Ellinor Marita Jåma.

I sin jobb som ung samepolitiker har Jåma opplevd hvor tungvint det er å jobbe med samiske spørsmål når rikspolitikere vet så lite om samisk kultur. Hun får støtte av en av dagens veivisere, Anne Berit Pulk.

– Det var et godt forslag, det er ikke tvil om at også politikere på Stortinget burde få besøk av samiske veivisere, sier hun.

Erna Solberg i samtale med samiske veivisere.

Erna Solberg i samtale med samiske veivisere. Statsministeren ville vite hvordan de opplever møtet med ungdommene på sine reiser rundt omkring i Norge.

Foto: Mette Ballovara / NRK