Hopp til innhold

– Mer makt til plenum

Aili Keskitalo (NSR) er glad for den brede støtten fra sametingets plenum, men sier det blir en stor utfordring å styre i mindretall.

Aili Keskitalo ble i dag valgt som ny sametingspresident.

Aili Keskitalo (NSR) har i dag vært midtpunktet for oppmerksomheten på Sametinget.

– Vi inviterte de andre partiene og grupperingene på Sametinget til et bredt samarbeid. De responderte positivt. Derfor er jeg glad og takknemlig for støtten. Men vi er i et klart mindretall, med bare en tredel av representantene, og derfor blir det litt av en utfrodring styre. Vi tror at vi skal klare det, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Under dagens konstituering av det sjuende Sameting var det to presidentkandidater. I tillegg til Keskitalo ble Árjas Laila Susanne Vars også foreslått. Vars kandidatur falt med 10 mot 29 stemmer.

Nyvalgt plenumsleder Jørn Arne Gaski (Ap) kunne dermed opplyse at Aili Keskitalo ble valgt med 33 mot 6 stemmer.

– Vi vil få et åpnere Sameting. Nå vil ikke så mye bli vedtatt i lukkede rom, men i plenum. Det vil gi plenum større makt, sier Keskitalo.

Støtte av Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet (Ap) og Norske Samers Riksforbund (NSR) har vært de store politiske konkurrentene på Sametinget, siden samenes eget folkevalgte organ ble opprettet i 1989.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen (Ap).

Foto: Lisa Marie Anti / NRK

Nå er NSRs Aili Keskitalo blitt valgt som president med støtte fra nettopp Ap.

– Det var naturlig for oss å vise ansvarlighet. Siden NSR ikke lyktes å oppnå en flertallskonstellasjon med småpartiene, så var det ikke realistisk å tro at vi som er en mindre gruppering vil klare det. Derfor valgte vi å støtte NSR for å få et styringsdyktig råd på Sametinget, forklarer Vibeke Larsen (Ap).

Hvordan blir Sametinget nå med et mindretallsråd?

– Vi vil få et åpnere Sameting, der mer av debattene vil bli i plenum. Det vil være bra for det samiske demokratiet, sier Larsen.

Første kvinnelige president

Aili Keskitalo (44) er en norsk samisk politiker fra Kautokeino i Finnmark. Hun representerer Norske Samers Riksforbund (NSR).

Hun var den første kvinnelige sametingspresidenten da hun ble valgt 2005, men hun valgte å gå av to år etter på grunn av indre stridigheter med koallisjonspartnerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NSR sitt sametingsråd

Her er det nye sametingsrådet, fra venstre: Bjørn Thomas Åhren, Ann-Mari Thomassen, president Aili Keskitalo, Silje Karine Muotka, og foreløpig visepresident Henrik Olsen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Keskitalo har også vært partileder for NSR siden 2003. Hun var sametingsrepresentant i perioden 2005 til 2009, og ble også valgt inn for perioden 2009-2013, der hun er medlem i plan- og finanskomiteen.

Den nye sametingspresidenten har Master of Public Administration fra Copenhagen Business School, med avhandlingen Høyere utdanningsinstitusjoner for urfolk -i en moderniseringstid : en komparativ analyse av endringer i rammebetingelser for Sámi allaskuvla/Samisk høgskole og Ilisimatusarfik ved årtusenskiftet.

Aili Keskitalo er gift og har tre barn.

Korte nyheter

 • Sverre Kimo Pedersen trekker seg fra Tanavassdragets fiskeforvaltning (TF)

  Den seneste tiden har TF hatt mye problemer med å velge nytt styre, med både kaotiske møter og flere forsøk. I begynnelsen av mai grep Klima og miljøministeren inn i saken.

  Nå trekker Sverre Kimo Pedersen seg fra TF ledelsen.

  – Jeg skal glede dere som ikke ville ha meg i TF-ledelsen, med at jeg kommer til å trekke meg. De vanskelige arbeidsforholdene har rammet min egen helse og min familie, sier Sverre Pedersen til kommunetyret i Tana torsdag skriver iFinnmark som omtalte saken først.

  I oktober ble han utnevnt til styrelsen i TF av kommunestyret. Siden den gang har det vært diskusjon rundt han, ifølge iFinnmark.

  – Men den siste tida er det flere som har rådet meg til å trekke meg med bakgrunn i den forferdelige striden i ledelsen. «Kom deg ut før du blir ødelagt», har flere sagt, sier han til iFinnmark.

  Erstatteren blir valgt på junimøtet i kommunestyret.

  Sverre Kimo Pedersen
  Foto: Eilif Aslaksen
 • Møte i Samisk programråd

  Loga sámegillii.

  Kl. 13 begynner digitalt rådsmøte i Samisk programråd.

  Her kan du følge møtet direkte.

  Møtet strømmes direkte via Interactio, men kan også sees i opptak. Det tolkes til norsk fra nord-, lule- og sørsamisk.

  Her kan du se opptak av dagens møte og tidligere møter.

  I dagens møte skal rådet gå gjennom henvendelser om NRKs samiske programtilbud. I tillegg står også Ung-tilbudet i NRK Sápmi og en oppsummering av Sámi Grand Prix på programmet.

  Sámi Prográmmaráđđi – Samisk programråd 2022 - 2025: Svein Oddvar Leiros, Saia Marilena Stueng, Jon Isak Lyngman Gælok, 
Vendla Katrin Nielsen og Aslak Heika Hætta Bjørn.
  Foto: Edmund Grønmo
 • Sámi prográmmaráđi čoahkkin

  Les på norsk.

  Odne dii. 13 álgá digitála čoahkkin Sámi prográmmaráđis.

  Dás sáhtát čuovvut čoahkkima.

  Čoahkkin sáddejuvvo njuolgga Interactio bokte, muhto báddejuvvo maiddái. Dat dulkojuvvo dárogillii mátta-, julev- ja davvisámegielas.

  Sihke otná ja ovddeš čoahkkimiid gávnnat dás.

  Ráđđi áigu geahčadit áššiid mat ráđđái leat boahtán. Muđui šaddá sáhka NRK Sámi Nuoraid-fálaldaga birra ja maiddái čoahkkáigeassu Sámi Grand Prixas.

  Sámi Prográmmaráđđi – Samisk programråd 2022 - 2025: Svein Oddvar Leiros, Saia Marilena Stueng, Jon Isak Lyngman Gælok, 
Vendla Katrin Nielsen og Aslak Heika Hætta Bjørn.
  Foto: Edmund Grønmo