– Like ille som verdensutstillingene

– Dagens realityserier er forferdelig like verdensutstillingene fra det 19. århundre.

Waorani-stammen

Arne Martin Klausen

Arne Martin Klausen.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Det mener professor i sosialantropologi, Arne Martin Klausen.

Han sikter til måten realityprogrammet "Den store reisen", presenterer waorani-indianerne i Amazonasjungelen.

Skuffet over NRK

Klausen er skuffet over realityproduksjonene i norsk fjernsyn.

– Det meste av realityprogram på fjernsyn og i moderne medier, er først og fremst en regissert del av virkeligheten, og blir presentert som underholdning, sier Klausen.

NRKs bidrag i denne kategorien er programmet "Den store reisen", som handler om en norsk familie som drar til Ecuador for å leve under langt mer primitive forhold enn de er vant til i Norge.

– Jeg blir litt resignert når jeg ser hvor forskrekket relativt oppegående nordmenn blir, når de møter det fremmede, sier Klausen.

Han er overrasket over det lave kunnskapsnivået i den norske befolkningen, dette til tross for årelange forsøk på formidling av kunnskap om det fremmede.

LES OGSÅ: Bløffer NRK?

Nakne indianere

Serien har fått sterk kritikk de siste dagene, da det viste seg at waorani-indianerne ikke har for vane å gå rundt avkledd - som man kunne få inntrykk av i serien.

– Jeg er kritisk til at folkene blir presenteret med den kunstige nakenheten. Flere antropologer som kjenner til denne folkegruppen, sier at dette ikke er et reelt bilde av dette urfolket, sier Klausen.

Det at produksjonsselskapet Strix Televisjon skal ha betalt befolkningen for å gå nakne, har også skapt reaksjoner.

Populisering

Klausen forteller at antropologien har i mange år, opp gjennom historien, forsøkt seg på popularisering.

– Men at det fortsatt kjøres som underholdning, det skremmer meg, sier Klausen.

Han sier at NRKs realityprogrammet ikke er langt fra de gamle verdensutstillingene, der man stilte ut Kongo-folk sammen med dyr og annet som man oppfattet som typisk for de virkelige primitive.

De samiske tv-nyhetene, Ođđasat i NRK1, sender et innslag om saken i morgen. Der får vi høre hva tidligere leder av FNs permanente urfolksforum, Ole Henrik Magga, mener om realityserien "Den store reisen". NRK-ledelsen vil kommentere saken.